Dökme kadayıfa ilgi her geçen gün azalıyor

Dökme kadayıfa ilgi her geçen gün azalıyor

Konyada 40 yıldır Kadayıf imalatı yapan Nebi Öken, (Nebi dayı) dökme kadayıfa talebin her geçen gün azaldığını söyledi

 40 yıl içerisinde geçen yıl ile bu yıl en durgun Ramazan ayını geçirdiklerini ifade eden Öken, 2010 yılı Ramazan ayı kadayıf satışı yönünden çok durgun geçmişti. Bu yıl geçen yılı arar olduk. Tatlı satışları sıcaklar yüzünden azalıyor bunu kabul ediyoruz. Ancak bizlere en büyük darbe kaldırımlarda ve Ramazan nedeniyle dönerci dükkanlarında bile satılan ve genelde Konya dışından getirtilen fabrika ürünü kadayıfların düşük fiyatla satılması ile vuruluyor” dedi.

Eskiden Konya’da Ramazan ayı içerisinde veya bayram öncesi kadayıf almak isteyenlerin iş yeri önünde büyük kuyruklar oluşturduğuna da dikkat çeken Nebi dayı, “Biz bu mesleği dededen toruna devam ettiriyoruz. Kendi işyerimi kapattım. Şu anda Örnek Yufka kadayıf imalatında usta olarak çalışıyorum. İlk kadayıf ustası dedem rahmetli Nebi Usta idi, ondan babam Mustafa Kemal devraldı, babamdan ben devraldım. Son olarak benim yanımda oğlum Mustafa çalışıyor. Şartlar el verirse bu mesleği oğlum devam ettirecek. Bizim zamanımızda kuyrukta bekleyen müşteriye bir kilodan fazla kadayıf verilmezdi. Çünkü kadayıf imalatı o kadar özel ve değerli idi. Ancak şimdi Konya’da 3 tanesi Örnek Yufka’da olmak üzere sadece 4 tane dökme kadayıf yapan firma kaldı” diye konuştu.

Vatandaşın ucuz olduğu için fabrikada üretilen kadayıfları tercih ettiğine bir anlam veremediğini de belirten Nebi dayı, “Bizim yaptığımız tamamen el emeği ve doğal. Ancak büyük marketlerde satılan kadayıflar fabrika üretimi, çok üretildiği için ucuz oluyor. Vatandaşta buna kanıyor. Biz yıllardır kadayıf fiyatlarına zam yapmadık. Şu anda belirlenen rakam 6 TL olmasına rağmen biz 5 TL den satıyoruz. Bizim tüketiciden istediğimiz dökme kadayıfı tercih etmeleri” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.