Dohuk'ta Kampa Yerleştirilen Ezidiler Zor Durumda (Özel)

Dohuk'ta Kampa Yerleştirilen Ezidiler Zor Durumda (Özel)

Musul’un Sincar bölgesinden Irak-Şam İslam Devleti(IŞİD)militanlarının saldırısından kaçarak kuzey Irak'ın Dohuk şehrinde kurulan kamplara yerleştirilen Ezidiler, zor günler geçiriyor. Yaklaşık 2 haftadır Suriye sınırındaki dağda...

Musul’un Sincar bölgesinden Irak-Şam İslam Devleti(IŞİD)militanlarının saldırısından kaçarak kuzey Irak'ın Dohuk şehrinde kurulan kamplara yerleştirilen Ezidiler, zor günler geçiriyor. Yaklaşık 2 haftadır Suriye sınırındaki dağda mahsur kalan bir grup Ezidi kurtarılarak Kürdistan bölgesinde Birleşmiş Milletler (BM) tarafından kurulan kamplara yerleştirildi.

Kampta yiyecek sıkıntısı çektiklerini söyleyen Ezidiler, kendilerine günde ancak bir kez yemek dağıtıldığını ifade ediyor. Dohuk şehri kısal alanlarında kurulan kamplarda kalan binlerce kişi hayatta kalma mücadelesi veriyor. Sıcak havaların hakim olduğu bölgede en çok çocuklar olumsuz etkileniyor. Çocukların ishale yakalandığını söyleyen yetkililer, gıda ve sağlık sorunları yaşadıklarını söylüyor. Tedbir alınmazsa gelecekte kamplarda kötü şartlar altında yaşayan insanların enfeksiyon hastalıklarına yakalanabileceği ifade ediliyor.

Cihan Haber Ajansı( Cihan) muhabirine konuşan mülteciler, kamptaki şartlarının iyileştirilmesini istedi.

Kucağındaki bebeğiyle saatlerce sıcak havada güneş altında yürüyerek canlarını zorla kurtardıklarını söylen mülteci bir kadın, herşeylerini geride bıraktıklarını dile getirdi. Çocuklarını yıkayacak su bile bulamadığını söyleyen Ezidi kadın, büyük sıkıntı çektiklerini dile getirdi. Hiçbir şey yemediği için sütünün kesildiğini , bebeğine verilecek bir tas suya muhtaç olduklarını aktardı. Dağda tam 10 gün kaldıklarını söyleyen Ezidi mülteci, en çok giyecek ve yiyecek sıkıntısı çektiklerini ifade etti.

Cihan’a konuşan Ezidi erkek mülteci ise 9 çocuğu olduğunu, IŞİD’in kendilerine dünyayı zindana çevirdiğini aktardı.

Ğami İbrahim isimi kadın ise “ Yayan olarak geldik. Sadece çadırımız var. Ne yiyecek ne de giyecek hiçbir şeyimiz yok. Rezil olduk. Şu ana kadar bize yardım yapılmadı.

Türkçe konuşan Bereket İbrahim isimli Ezidi de “ Şu an hiçbir şeyimiz yok. Yiyecek bir şeyimiz yok. Battaniye yok. Sadece su var. Günde sadece 1 kez yemek veriyorlar. Paramız da yok. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Günde bir kez yemek veriliyor. Yemek yetmiyor. “ dedi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.