Doğu Ve Güneydoğu’da Hak İhlalleri Geçen Yıla Oranla İki Katına Çıktı

Doğu Ve Güneydoğu’da Hak İhlalleri Geçen Yıla Oranla İki Katına Çıktı

İnsan Hakları Derneği, Doğu ve Güneydoğu’da yaşanan hak ihlalleriyle ilgili hazırladığı raporu açıkladı. Rapora göre ihlaller geçen yıla göre neredeyse iki kat arttı. Geçen yıl 7 bin 246 ihlalin yaşandığı bölgede bu yıl aynı...

İnsan Hakları Derneği, Doğu ve Güneydoğu’da yaşanan hak ihlalleriyle ilgili hazırladığı raporu açıkladı. Rapora göre ihlaller geçen yıla göre neredeyse iki kat arttı. Geçen yıl 7 bin 246 ihlalin yaşandığı bölgede bu yıl aynı dönemde 13 bin 396 hak ihlali meydana geldi.

Düzenlediği basın toplantısıyla raporu açıklayan Diyarbakır İnsan Hakları Şube Başkanı Raci Bilici, 2013 yılında başlayan çözüm süreci ile birlikte bazı ihlallerde azalma yaşandığını, bu yıl ise çözüm sürecinde beklenilen adımların atılmamasından kaynaklı tekrar artış yaşandığını belirtti. Kürt sorunun çözümü konusunda hükümetten beklenen adımların atılmaması ciddi bir ümitsizliğe neden olduğunu anlatan Bilici, hükümetin çözüm sürecinde kullanmış olduğu dil, meseleye yaklaşım tarzı, çözümü kendi tekelinde tutma çabası, bölgede yapımına hız verilen kalekol-karakollar ile bölgede askeri hareketliliğin artması sorunları derinleştirdiğini kaydetti.

6 ve 7 Ekim olaylarında onlarca insanın hayatını kaybettiğini anımsatan Bilici, güvenlik güçlerinin toplumsal olaylara müdahalesi ve halka yönelik saldırıları sonucu yaşam hakkı ihlallerinin devam ettiğini kaydetti. 9 ay içerisinde güvenlik güçleri tarafından, 168 toplumsal gösteriye müdahale edildiğini vurguladı. Güvenlik güçlerinin orantısız güç kullanması ve yetkilerini aşmasının anayasal suç olduğunu belirten Bilici, raporumuzda ayrıntılı veriler ve bilanço incelendiğinde, ‘suç’ unsuru içeren pek çok örnekle karşılaşmak mümkün olduğunu ifade etti. Güvenlik politikaları adı altında olağan yaşamı tehdit edecek düzeye varan güvenlik güçlerinin uyguladığı şiddet, şüphesiz siyasal iktidarın politikalarının bir ürünü olduğunu belirtti. 2014 yılının ilk 9 ayında yaşam hakkı ihlalleri dışında birçok alanda ihlallerin yaşandığını anlatan Bilici,”İşkence yasağı ihlalleri, adil yargılanma hakkı ihlalleri, keyfi ve uzun süren tutuklamalar, düşünce ve ifade özgürlüğü, basın özgürlüğü, toplanma ve gösteri hakkına yönelik müdahaleler, kadına ve çocuklara yönelik şiddet, çevre ve ekoloji sorunları, ekonomik ve sosyal haklardaki kayıplar, din ve vicdan özgürlüğüne yönelik engeller gibi başlıklar öne çıkan ihlal konuları olmuştur.“ dedi.

'TOPLUMSAL OLAYLARA MÜDAHALE İKİ KATINA ÇIKTI'

Rapora göre çatışmalarda geçen yıl bir güvenlik görevlisi yaşamını yitirirken bu yıl 8 işi hayatını kaybetti 8 kişi de yaralandı. Geçen yıl 287 PKK’lı hayatını kaybederken bu yıl 3 olduğu belirtildi. Faili meçhul olaylarda ise geçen yıl 19 kişi hayatını kaybederken bu sayı bu yıl 13 oldu. Geçen yıl çeşitli nedenlerle geçen yıl 900 kişi gözaltına alındı 213 kişi tutuklandı bu yıl 1437 kişi gözaltına alındı 133 kişi tutuklandı. Gözaltında işkence ve kötü muamelede de artış olduğu görülüyor. Geçen yıl 321 kişi işkence ve kötü muamele görürken bu yıl sayı 475’e çıkmış. Toplumsal olaylara geçen yıl 92 müdahale olurken bu yıl 168 müdahale yaşandığı belirtildi; bu olaylarda geçen yıl 86 bu yıl ise 225 yaralandı ya da darp edildi. Geçen yıl 512 kişi soruşturmalara maruz kalırken bu yıl 887 kişi maruz kaldı. Ekonomik ve sosyal haklara yönelik ise ihlaller ise geçen yıl 2360 bu yıl ise 8053. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.