‘Doğu Türkistan’ uyarısı

‘Doğu Türkistan’ uyarısı

Hikmet İlim ve Sanat Derneği’nde “Kanayan Yara; Doğu Türkistan”ı anlatan tarihçi-yazar Caner Arabacı, “8. yüzyılda Endülüs Müslümanları Hristiyanların soykırımına uğramışlardı. Doğu Türkistan da ikinci Endülüs olma yolunda” dedi

Hikmet İlim ve Sanat Derneği’nde, “Kanayan Yara; Doğu Türkistan”ı anlatan KTO-Karatay Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Caner Arabacı, “İslam dünyasının kanayan yarası çok. Sibirya’dan güneye, batıdan doğuya gitseniz kanı bizden olan mazlumları bulursunuz. Doğu Türkistan tipik bir Endülüs olma yolunda. Ay yıldızlı mavi bayrak yeryüzünden silinmek isteniyor” dedi.

HÜR DÜNYA MAZLUMLAR İÇİN NE YAPIYOR?

Mazlum Doğu Türkistan ile ilgili hür dünya ne yapıyor?” diye soran Arabacı, “Birleşmiş Milletler (BM)’in İnsan Hakları Birimi’nin başına bir Çinli getiriliyor. Çin beş daimi üyeden birisidir. Doğu Türkistan’ın sesine hür dünya kapalı.” diye konuştu. Arabacı, neler yapılabilir konusunda ise şu görüşlere yer verdi: “2002’de Doğu Türkistan’da 35 milyon Uygur bulunurken 2021’de 11 milyon nüfusa inmesi nasıl izah edilebilir? Doğu Türkistan’da Çin nüfusu artırılırken Uygurlar asimilasyona uğratılıyor. Uygurlara dönük soykırım uygulanıyor. Petrol mühendisi, doktor ve öğretmen Uygur Türkleri beyin yıkama kamplarında tutuluyor. Çin savaşı beyinde yapıyor. Doğu Türkistan hızlı bir şekilde ikinci Endülüs olma yolunda. Çin bunu hem silah hem de propaganda yoluyla yapıyor. İkinci bir Endülüs felaketiyle karşı karşıyayız. Türk-İslam dünyası olarak bu mazlum insanları dünya gündemine taşımalıyız. Dünyanın ikinci büyük ekonomisine sahip 2 milyarı bulan bir İslam dünyası bulunuyor. Türk ve İslam devletleri işbirliği örgütleri var. Uygur Türkleri dünyaya saçılmış durumda. Yahudiler iki bin yıl sonra devletlerini kurmuşlardı. Mazlumun ileriye dönük farklı bir gözü var. Bunda bizimde sorumluluğumuz bulunuyor. Mazlum Uygur halkı ve Doğu Türkistan ile ilgili birçok eserin yayınlanması gerekiyor. Bu mazlum halkı gündeme taşımalıyız.”

Konya Gençlik Merkezi’nde gerçekleştirilen sohbette soruları da cevaplandıran tarihçi-yazar Caner Arabacı’ya hediyesini, HİSDER Bakan Yardımcısı Mustafa Dündar takdim etti.

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.