Doç. Dr. Gedik: Sağlık Turizmi Pazarı 100 Milyar Dolara Ulaştı

Doç. Dr. Gedik: Sağlık Turizmi Pazarı 100 Milyar Dolara Ulaştı

Muğla İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Güney Ege Kalkınma Ajansı’na (GEKA) sunulan "Muğla İlinin Sağlıklı Gelişimi" projesi kapsamında personel eğitime alındı.

Muğla İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Güney Ege Kalkınma Ajansı’na (GEKA) sunulan "Muğla İlinin Sağlıklı Gelişimi" projesi kapsamında personel eğitime alındı. İl Sağlık Müdürlüğü toplantı salonundaki eğitimin açılışında konuşan İl Müdürü Dr. Cihan Tekin, dünyanın en değerli varlığının insan olduğuna dikkat çekerek, “İnsanın da en değerli varlığı sağlıktır. Müdürlüğümüz ilgili birimi tarafından hazırlanan ve GEKA'ya sunulan proje, desteklenmeye değer görüldü. Proje kapsamında eğitim çalışmaları başladı. Türkiye’de sağlık turizmi alanında teşkilatlanmasını tamamlanmış tek ekip Muğla. Proje ortağımız Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) ile proje kapsamında sağlık turizminde ön plana çıkmak istiyoruz. Kentimizç termal kaynak olarak olsun, akredite hastane sayısı olarak olsun çok önemli bir konumda." dedi.

Açılış konuşmalarının ardından MSKÜ Muğla Sağlık Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ömer Gedik, "Türkiye'de Sağlık Turizmi Organizasyonu" konusunda bilgi verdi. Sağlık turizminin dünyadaki payının 100 milyar dolarlık bir hacimle önde gelen alternatif turizm çeşitlerinden birisi olduğunu kaydeden Gedik, "Sağlık hizmetlerinin standartlarının gelişmesi ve çeşitlenmesiyle sağlık sektörü ve sistemindeki sorunlarla daha kaliteli ve düşük maliyetli alternatif sağlık hizmeti arayışları, sağlık turizmine yönelik seyahatleri de arttırmaktadır. Dünyada sağlık turizmi medikal turizm, termal turizm, yaşlı bakımı ve engelli turizmi gibi alanlarda çeşitlenirken Türkiye’de sağlık turizmi, uzunca bir süre termal turizmle sınırlı kalmıştır ancak son yıllarda Türkiye'de de medikal turizm alanında önemli gelişmeler yaşanmaktadır. Dünyada 2004 yılında 40 milyar dolar olan sağlık turizmi pazarı, 2012 yılında 100 milyar dolara ulaştı." şeklinde konuştu. Doç. Dr. Gedik, Türkiye'nin 2003 yılından bu yana sağlık turizmi alanında önemli bir gelişim gösterdiğini vurgulayarak, "2003 yılında 91 milyon, 2004 yılında 126 milyon, 2005 yılında 163 milyon, 2006 yılında 192 milyon, 2007 yılında 247 milyon, 2008 yılında 282 milyon dolar sağlık turizmi geliri elde etti. 2009 yılında bu rakam, 57 milyon dolar gerileyerek 225 milyon dolarak olarak gerçekleşti. Sağlık turizmini tetikleyen en önemli sebepler arasında, bazı ülkelerde hastaların uzun bekleme listeleri, daha kaliteli ve ucuza sağlık hizmeti temin edebilme, yüksek sağlık teknolojilerine ulaşmak, kendi ülkesinde ileri teknoloji bulunmaması ve kalifiye eleman eksikliği, tedavi olmanın yanında kültür anlamında ziyaret isteği, gelişmiş ülkelerdeki yaşlı hasta sayısının artması ve kronikleşmiş hastalıkların oranının yükselmesidir." dedi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.