Dobruca’nın Ak Sakallı Büyüğü Ali Osman Bekmambet Ebediyete Uğurlandı

Dobruca’nın Ak Sakallı Büyüğü Ali Osman Bekmambet Ebediyete Uğurlandı

Romanya’nın Dobruca bölgesinde Müslüman Tatar Türklerinin önde gelen isimlerinden Ali Osman Bekmambet, 101 yaşında hayatını kaybetti.

Romanya’nın Dobruca bölgesinde Müslüman Tatar Türklerinin önde gelen isimlerinden Ali Osman Bekmambet, 101 yaşında hayatını kaybetti.

Romanya’da üç yönetim gören Bekmambet, bütün hayatını Tatar soydaşların kimliğini koruması yoluna adadı. Mecidiye Medresesi'ni bitiren Bekmambet, yıllarca Dobruca bölgesinde imamlık yaparak temsil ettiği toplumun inancını ayakta tutmaya çabaladı.

Küçükten büyüğe herkesin kendisine saygı duyduğu örnek bir insan profili çizen Ali Osman Bekmambet’in hayatı çilelerle geçti. Sovyetler Birliği döneminde yapılan baskılar sonucu Kırım’dan Romanya’ya sığınan soydaşlara yardım ettiği ve devlete karşı bir organizasyonda yer aldığı gerekçesiyle ömür boyu ağır işlerde çalışma cezasına çarptırıldı. Romanya’nın en korkunç hapisleri olan; Jilava, Midia ve Aiud’ta cezasını çekti. Çavniç, Baia Sprie, Gherla, Salcia, Agava ve Gradina gibi kurşun madenlerinde zor şartlarda çalıştı. O tarihte 5, 3 yaşında ve 10 aylık olan çocukları babasız büyümek zorunda kaldı. 1964’taki siyasi tutuklular için gelen afla serbest bırakıldı. Böylece 12 yıllık hücre cezasından sonra serbest bırakıldı.

Serbest bırakılmasına rağmen imam veya öğretmen olarak çalışması yasaklandı. Bir süre bir şantiyenin ahşap deposunda işçi olarak çalıştı. Daha sonra 1966 yılında imam olmaya hak kazandı ve emekliye ayrılana kadar da bu vazifesini sürdürdü.

10 Mayıs 1912 yılında Omurca köyünde dünyaya gelen Bekmambet’in vefatından duyduğu üzüntüyü dile getiren Romanya Müslüman Tatar Türkleri Demokrat Birliği (RMTTDB) başkanı Celil Esergep “Ali Osman Bekmambet, Tatar kimliğinin, değerlerinin teşvik edilmesi ve korunması yolunda bizim için her zaman örnek bir isim olmaya devam edecektir. Ailesine ve Tatar toplumuna başsağlığı diliyorum." dedi.

Bekmambet, Köstence’deki Müslüman mezarlığına defnedildi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.