Dilencinin bahanesi çok!

Dilencinin bahanesi çok!

Konya son zamanlarda yeniden dilencilerin istilasına uğramaya başladı. Dilencilerin kimisi dini duyguları sömürerek, kimisi de “ekmek parası, hapisten yeni çıktım, askerim yol param” gibi bahanelerle vatandaştan para koparma çalışıyor

Son dönemlerde Konya'da, özellikle Eski Garaj civarındaki dilenci sayısında büyük bir artış yaşanıyor. Dilenciler çeşitli bahanelerle vatandaşlardan para almaya çalışıyor. Dilenciler 'Hapisten çıktım 20 lira ver. Memlekete gideceğim param yok. Askerim dolmuş param kalmadı' gibi bahanelerle vatandaşların duyguları ile oynayarak para almaya çalışıyor. Vatandaşlara kendini acındırma adına kılıktan kılığa giren dilenciler, zaman zaman adete vatandaşları gasp ediyor. Hapisten yeni çıktım, gibi söylemler kullanarak vatandaşların gözünü korkutan dilenciler, Eski Garaj civarını mesken tuttu. Bugünlerde Konya'da yollar ve kaldırımlar dilencilerden geçilmiyor. Son dönemde şehrin dört bir tarafını mesken tutan dilenciler, özellikle yoğunluğun fazla olduğu caddelerde, kaldırımlarda, kavşaklarda, alışveriş merkezlerinin önünde, turistik mekanların çevresinde dileniyor. Eski Garaj civarını adete mesken tutan dilenciler, bölgedeki vatandaşları da tedirgin ediyor. Eski Garaj civarında gece saatlerinde sokağa veya kamuya açık park alanlarına araç park etmek ise iyice tehlikeli hale geldi.

SURİYELİ KILIĞINA BİLE GİRİYORLAR

Birbirinden farklı yöntemler kullanan dilencilerin son modası Suriyeli taklidi. Konyalı dilenciler ellerine aldıkları Arapça yazılarla kendini Suriyeli olarak tanıtarak, vatandaşlardan para koparmaya çalışıyor. Vatandaşlar ise zorla para istenmesinden ve bazı dilencilerin ısrarcı tavırlarından rahatsız. Kaldırım ve kavşaklarda yeni usul dilencilikler de göze çarpıyor. Maddi durumları iyi olmayan ve imkansızlıklar içinde kalan bazı Suriyeli aileler de geçimlerini dilenerek sağlamaya çalışmaya başladı. Bazı dilenciler de kavşakları mesken tuttu. Kadın ve çocuklardan oluşan dilenciler, özellikle kırmızı ışıklarda bekleyen araçlardan tehlikeye aldırış etmeden para talep ediyor. Kimileri ise kapı kapı dolaşarak hayır ve sadaka adı altında para topluyor.

DİNİ İSTİSMAR EDİYORLAR

Bazı dilenciler özellikle Cuma namazı vaktinde cami çıkışlarında bekliyor. Çoğunluğunun Suriyeli olduğu görülen dilenciler, vatandaşların dini duygularını istismar ediyor. Geçtiğimiz günlerde Konya'da zabıta ekiplerince yakalanan bir dilencinin üzerinden yaklaşık bin lira çıkması ise, dilenciliğin adete bir meslek haline geldiğini gözler önüne seriyor. Dilenciler kendi aralarında da bölgeleri ve camileri paylaşarak, başka bir dilencinin burada dilenmesine izin vermiyor. Konya'nın dini hassasiyetinden yararlanmak isteyen çok sayıda dilenci de şehir dışından Konya'ya dilenmek için geliyor. Dilenciler özellikle dilenciliğin yaygın bir meslek haline geldiği Adana'dan gelmekte.

GERÇEK OLSA BİLE İNANMIYORUZ

Dilencilerin anormal derecede artmasının vatandaşlar için bir tehlike oluşturduğunu belirten bir vatandaş, "Dilenciler adeta biz vatandaşların güvenliğini tehdit eder hale geldi. Para almak için bin bir çeşit bahaneler önümüze sunuyorlar. Bir noktadan sonra hiçbirine inanmamaya başladım. Önceden verebildiğim kadarıyla para veriyorum. Ancak artık bu tür şeyleri inandırıcı bulmuyorum. Gerçekten parası kalmayıp, dolmuşa binmesi gereken birisi gelse para istese inanmayacak duruma geldim. Yetkililerin artık buna bir el atması gerekiyor. Bunlar artık dilencilikten çıktı. Eskiden yere oturur bir peçete açar, vermek isteyen parasını bu peçeteye koyardı. Şimdi ise adeta bizleri tehdit ederek paramızı almak istiyorlar. Dilencilik bir meslek haline geldi. Bu mesleği ailecek sürdürüyorlar. Dilenci sayısında gözle görülür bir artış yaşanıyor. Son günlerde şehirde sayıları hızla artan dilencilere bir türlü önlem alınamıyor. Çoğunluğu kadın ve çocukların oluşturduğu dilencileri durdurmak için belediye ve emniyetin işbirliği yaparak ortak çalışması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

BERKHAN PARLAK merhabahaber.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum