Dijital Oyunlar, Parktaki Oyunların Yerini Tutmuyor

Dijital Oyunlar, Parktaki Oyunların Yerini Tutmuyor

Küçük çocukların ilgi duyduğu dijital aletlerin başında cep telefonu ve tablet bilgisayar geliyor.

Küçük çocukların ilgi duyduğu dijital aletlerin başında cep telefonu ve tablet bilgisayar geliyor. Çocuklar dijital araçları kullanmalı mı? Hangi cep telefonu uygulamaları eğitici? Schau Hin adlı girişimci, ailelerin merak ettiği soruları cevaplıyor.

Küçük çocukların dijital aletleri anne-babalarından daha iyi kullandığı artık hepimizin kabul ettiği bir gerçek. Bunun bir açıklaması da cep telefonu, tablet bilgisayar gibi dijital aletlere çocukların yetişkinlerden çok daha fazla ilgi gösteriyor olması. Bu aşırı ilgi anne-babanın otoritesini de aşınca daha çok ihtiyaç duydukları şeylerden mahrum kalabiliyorlar.

Çocuklar dijital dünyada vakit geçirmeyi sevse de, dijital dünya parkta oynanan oyunun, arkadaşlarla buluşmanın ve birlikte kitap okumanın yerini hiçbir zaman tutmuyor. Çocukların medya ile olan ilişkisini sağlıklı bir düzeye taşımak için gerçekleştirdiği faaliyetlerle tanınan Schau Hin adlı girişimcinin medya koçu Kristin Langer, aileleri bu konuda uyarıyor: "Üç yaşından küçük çocukları dijital medyayı kullanmamaları yönünde uyarın. Uygulamalar hızlı, sesli ve renkli olduğu için küçük çocukları yorabilir. Bu yaşta çocukların gerçek dünyayı tanıması gerekiyor."

Üç yaşından büyük çocukların kullandıkları tablet ve akıllı telefonların ise güvenlik ayarlarının kontrol edilmesi gerekiyor. Güvenlik ayarları çocukların kullanabileceği şekle getirildiği takdirde çocuklar sadece kendilerine uygun cep telefonu uygulamalarına ve internet sayfalarına ulaşabiliyor. Yedi yaşından küçük çocuklara en fazla yarım saat ekran başında kalmaları tavsiye ediliyor.

Çocuklara uygun cep telefonu uygulamaları bulmak ise sanıldığından daha kolay. Eğitimciler tarafından çok sayıda eğitici ve öğretici uygulamalar geliştiriliyor. Pedagoglar çocukların eğitici uygulamaları kullanmalarını tavsiye ediyor. Eğitici uygulamaları kullanan çocuk; oyun oynayarak okumayı, yazmayı ve hesap yapmayı öğrenebiliyor.

Anne babaların ise seçtikleri uygulamaları çocukları kullanmadan önce test etmesi gerekiyor. Schau Hin’den Susanne Rieschel eğitici uygulamaların özelliklerini şu şekilde açıklıyor: "Çocuklara uygun uygulamalar çocukların duygularına hitap edecek şekilde hazırlanıyor. Eğitici faktörü olan bu uygulamalar reklam içermiyor. Anne-babaların çocuklarına uygulamanın içeriği hakkında bilgi vermeleri çok önemli."

Uygulamalar eğitici olsa da interneti kullanan çocuk yine de tehlikelerle karşı karşıya kalıyor. Bu tehlikelerden biri de ücretli uygulamalar. Çocuklar bazı uygulamaların ücretli olduğunun farkında değil. Schau Hin, ailelere çocuklarını ücretli uygulamalar hakkında bilgilendirmelerini tavsiye ediyor. Cep telefonu uygulamalarını da yine çocukların değil, ailelerin indirmesi gerekiyor.

Aile içi iletişim çocukların duygusal bağ kurabilmesi ve dil gelişimi için de çok önemli. Bu nedenle çocukların sadece dijital dünyada vakit geçirmemesi gerekiyor. Çocuklara yönelik uygulamalara www.klick-tipps.net/kinderapps adresinden de ulaşılabiliyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.