Des: Okul Müdürü Atamalarına Kimse Sevinemedi

Des: Okul Müdürü Atamalarına Kimse Sevinemedi

Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Malatya İl Başkanı Veysel Fırat, okul müdürü atamalarına ilişkin, "Müdürlüğünü kaybedenler haksızlığa uğradıklarını düşünürken, 75 puan barajını aşanlar da göğsünü gere gere 'hakkımla...

Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Malatya İl Başkanı Veysel Fırat, okul müdürü atamalarına ilişkin, "Müdürlüğünü kaybedenler haksızlığa uğradıklarını düşünürken, 75 puan barajını aşanlar da göğsünü gere gere 'hakkımla bu başarıya kavuştum' diyemedi. Çünkü objektif değerlendirme ölçütlerinden ziyade öznel yorumlarla süreç devam etmiştir." dedi.

Veysel Fırat, yaptığı yazılı açıklamada, MEB Yönetici Görevlendirme Yönetmeliği'ne göre okul yöneticilerinin değerlendirme sürecinin sona erdiğini ve puanlarının açıklandığını belirtti. Değerlendirmenin öznel yorumlarla yapılması nedeniyle genel bir vicdani tatminsizlik yaşandığını ifade eden Fırat, hal böyle olunca okul müdürü olarak atananların bile sevinemediğini anlattı. Fırat, şöyle dedi:

"Atamalar vicdanlarda kesinlikle aklanmadı. Bu süreç sonunda müdürlüğünü kaybedenler haksızlığa uğradıklarını düşünürken, 75 puan barajını aşanlar da göğsünü gere gere hakkımla bu başarıya kavuştum diyemedi. Çünkü objektif değerlendirme ölçütlerinden ziyade öznel yorumlarla süreç devam etmiştir. Hal böyle olunca da barajı aşanlar dahi sevinememiş ve eğitim camiasına burukluk hakim olmuştur. Yönetici kadrosuna sahip olmak için sınav girip kazanan, akademik eğitim yapan ve merkezdeki okullarını bırakıp ücra yerlerdeki okullarda idareciliğe başlayan binlerce idarecimizin de emekleri boşa gitmiştir. Çünkü o yöneticilerin kadro garantileri de ortadan kalkmıştır."

"YAZILI SINAV OLMALI VE OKUL MÜDÜRLERİ KADROLU ATANMALI"

Veysel Fırat, müdür atamaları için mutlaka yazılı sınav yapılması gerektiğinin altını çizdi. Rotasyon dönemlerinde yapılacak sınavla kendini yenilemeyen eğitimcilerin görevine devam edemeyeceğini vurgulayan Fırat, "Biz DES olarak yönetici atamalarında yazılı sınavın muhakkak olması gerektiğini düşünüyoruz. Her rotasyon döneminde yapılacak olan yazılı barajını aşamayan, yani kendini yenilemeyen müdürlerin görevine devam edemeyeceği, yazılı sınav barajını aştıktan sonra, şu an olduğu gibi öğrenci, veli, öğretmen, şube müdürleri ve milli eğitim müdürlerinin değerlendireceği bir çalışma yapılmasını öneriyoruz. Ayrıca, mevcut yönetmelikle 4 yıllığına görevlendirme ile çalışacak olan okul müdürlerinin güvencesi olmayacağından rahat çalışamayacağını düşünüyoruz. Bazı okullarımız var ki nüfusu bir ilçenin nüfusundan daha büyük. Bu okulları, yarınından emin olmayan yöneticilerin yönetmesi sağlıklı olmayacaktır. Onun için okul müdürlerine kadro güvencesi verilmeli, bu kadrosunu da disiplin suçları hariç, ancak sınavı aşamadığı takdirde kaybetmesi gerekir ki kimseyi suçlamadan kaderine razı olabilsin. Ya da bu işe devam edecekse kendini yenilemek için çaba sarfetsin." ifadelerini kullandı.

ÖĞRETMEN VE OKUL MÜDÜRLERİ DE ŞUBE MÜDÜRLERİ İLE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLERİNİ DEĞERLENDİRMELİ

Milli Eğitim müdürleri ile şube müdürlerinin de eğitimciler, öğrenciler ve veliler tarafından değerlendirmeye tabi tutulması gerektiğini dile getiren Fırat, "Nasıl ki öğrenci, veli, şube müdürü ve milli eğitim müdürü okul müdürlerini değerlendiriyorsa, şube müdürleri ve milli eğitim müdürlerini de veli, öğretmen, okul müdürü, ve bakanlık değerlendirmeye tabi tutmalıdır. Böylelikle okul müdürlerinde olduğu gibi şube ve milli eğitim müdürlerinde de otokontrol sağlanacaktır. Bakanlığımızdan, bu konulara dikkat ederek ve sendika temsilcileriyle ortak çalışarak yeni bir yönetmelik hazırlamasını, eğitim çalışanlarının vicdanlarını rahatlatmasını bekliyoruz." dedi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.