Ders zili tartışmalı çaldı

Ders zili tartışmalı çaldı

Eğitim sendikalarının bir kısmı okulların birinci sınıfa başlayan çocuklar için uygun olmadığını söylerken, bir kısmı da bu söylentilerin ideolojik oluduğunu söyledi.

Konya'da bulunan okulların fiziki durumlarını değerlendiren eğitim sendikalarının bir kısmı okulların birinci sınıfa başlayan çocuklar için uygun olmadığını söylerken, bir kısmı da bu söylentilerin ideolojik oluduğunu söyledi

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Konya Şube Başkanı Cebrail Bektaş, yeni eğitim sistemi ile okullardaki birinci sınıfların sayısının arttığını dile getirdi. Bektaş, “Geçtiğimiz dönemlerde her yıl ortalama 1 milyon 200 bin çocuk birinci sınıfa başlarken, bu yıl otomatik olarak kaydı yapılan öğrenci sayısı toplam 2 milyon 313 bin 888’dir. 2012-2013 eğitim öğretim yılında 1. sınıfa başlayacak çocukların sayısının iki katına çıkması, sınıf mevcutlarını ortalama 70-80’e çıkaracaktır. Bu durum özellikle okul öncesi çağda olmasına rağmen, MEB’in dayatmacı tutumu nedeniyle ilkokula yeni başlayacak olan öğrenciler ve öğretmenler için eğitim-öğretim sürecinin sağlıklı yürütülmesini büyük ölçüde engelleyecektir. Henüz oyun çağında olan ve okulla daha yeni tanışacak çocukları, üçer kişilik sıralarda balık istifi sınıflarda tutmak mümkün olmayacaktır” dedi. Okulların fiziti yapısının yeni sisteme uygun olmadığını söyleyen Bektaş, “Her eğitim-öğretim yılında yaşanan fiziki altyapı ve donanım sorunları eğitimin sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilmesini engellemektedir. Geçtiğimiz yıllarda mevcut haliyle bile son derece yetersiz olan okulların mevcut fiziki yapı ve donanım eksikliklerine rağmen 4+4+4 sistemine geçilmiş olması beraberinde büyük sorunlar getirmiştir. Özellikle ilkokullar 8-9 yaşındaki çocukların fiziki durumuna uygun olarak yapılmıştır. Birinci sınıflarda bulunan 5, 6 ve 7 yaş grubu öğrencilerin bir arada okuması için uygun olmadığı bilinmesine rağmen, bunun için gerekli önlemler alınmamıştır. Okullarda 5 ve 6 yaş çocukların boylarına uygun sıra, sandalye, tuvalet ve lavabo bulunmamaktadır” diye konuştu.

EĞİTİM SİSTEMİNE KARŞI GELENLER İDEOLOJİK YAKLAŞIYOR

Eğitim Bir Sen Konya Şube Başkanı Latif Selvi ise okullarda eğitim ve öğretim açısından bir sıkıntı olmadığını dile getirdi. Eğitim sistemine karşı çıkanlara seslenen Selvi, “Şu anda yeni eğitim sistemi ile 1'inci sınıflarımız okula başladı. Okula başlayan çocuklarımızda herhangi bir sıkıntı yaşanmadı ve yaşanması da beklenmiyor. Geçtiğimiz yıllardaki okula başlayan öğrencilerimiz 72 aylık olan öğrencilerdi. O öğrencilerde eylül ayına göre hesaplandıklarında 69 aylık olan öğreciler. Şimdiki öğrenciler ile aralarında büyük bir yaş farkı yok. O zamanki öğrencilerimiz hiç bir sorun yaşamadı, okula uyum programında bundan sonraki öğrencilerimiz de yaşamayacaktır. Zaten okullarda öğrencilerin kullanacakları yerler öğrencilere göre ayarlandı. Eğitim sistemini eleştiren kişiler eğitimden dah çok ideolojik hareketler ile konuları başka yerlere çekmeye çalışmaktadırlar” ifadelerini kullandı. Velilerin çocukları için rapor almalarının da yanlış bir hareket olduğunu dile getiren Selvi, “Öğrenciler okula başladıkları zaman ilk aylar onlar için deneme süresidir. Çocuğun sınıfa uyumunda, bedensel ve zihinsel gelişiiminde bir aksaklık varsa bunu öğretmen fark eder ve çocuğun ailesi ile paylaşır. Çocuk gerekirse o sene anaokulana gider, gelecek sene okuluna başlar. Velilere çocuklarına gidipte hastanelerden rapor almalarını isteyenler, bu millete 8 yıllık kesintisiz eğitimi dayatanlar ile çocukların din dersini almasını isteyen kişilerin ideolojisinde olan kişilerdir. Bunlar yanlıştır” dedi. Selvi gelişmiş ülkelerde de eğitimin erken yaşlarda başladığını, bizim ülkemizin öğretmelerinin de bu eğitimi verebilecek eğitime sahip olduklarını vurguladı.

VELİLERDE OKULLARDAKİ SIRALARI DOLDURDU

Türk Eğitim Sen Konya 2 Nolu Şube Başkanı Sadi Eriş de okulların birinci sınıfa başlayan çocuklar için uygun olmadığını dile getirdi. Eriş, “Okullardaki alt yapıların okula başlayan öğrecilerin kullanımına uygun olup olmadığı daha belli değil. Eğitim sendikası olarak bunları bizde araştırıyoruz. Lavabo, tuvalet ihtiyaçlarını kendi başlarına karşılamak istedikleri zaman bu çocuklara göre ayarlanıp ayarlanmadıklarını görmemiz lazım. Ama şuanda 'ben yaptım oldu' anlayışı var. Yapılan işler bu öğrencilere ve öğretmenlere dert oldu ve 4+4+4 sistemi dert artı dert oldu. 1 miyon 700 bin öğrencinin okula başlaması ile okullara 1 milyon 700 binden fazla da veli gidiyor. Pazartesi gününden itibaren diğer 2,3,4'üncü sınıfları da okula aldığımız zaman bu okullardaki sayı çok yüksek olacak. Çünkü birinci sınıfa başlayan çocuk, annesinin yardımları ile işlerini görebilen, tuvalet ihtiyacını annesinin yardımı ile giderebilen yaştaki çocuklar. Orada annesi tarafından getirilip götürülecek” diye konuştu. 5'lik sistemin olması gerektiğini söyleyen Eriş, “5'lik sistem Türkiye'de oturan ve halkın alıştığı bir sistemdi. Bu derslerin içinde istediğiniz seçmeli dersi koyabilir, istediğiniz değişikliği yapabilirdiniz” dedi. Öğrencilerin birçoğunun öğretmenin bulunmadığını da dile getiren Sadi Eriş, “Öğretmenlerin tayin işlemlerinin, özür atamalarının yapılmadığı, öğretmen olan iki eşin farklı illerde olduğu zaman diliminde okullar açlıdı. Bu bağlamda Konya'da da 750 tane norm fazlası sınıf öğretmeni var. Bu çocuklara öğretmenlik yapacak öğretmenler norm fazlası durumunda şu anda. Bu çocukların öğretmen ihtiyacını karşılamadan, bu kadar öğretmeni görevlendirmeden bu okulların açılması eğitim ve öğretimin dertler ile açıldığını gösteriyor” ifadelerini kullandı. Uyum programının çocuklar için kötü olduğunu de dile getiren Eriş, “Uyum programının en kısa sürede sona erdirilmesi gerekir. Bu program çerçevesinde çocuğun bir dönemini oyun oynayarak geçirmesini doğru bulmuyorum. Çocukalarımızı uyutsunlar, oynatsınlar diye okula göndermiyoruz. Bu eğitim ve öğretimin özüne aykırı bir durum” dedi.

MUSTAFA ÖZÇELİK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.