Depresyon Sebebiyle Çalışamayanların Sorguya Çekilmesi Hastalığı Artırıyor

Depresyon Sebebiyle Çalışamayanların Sorguya Çekilmesi Hastalığı Artırıyor

Almanya'da 'uzun vadede çalışamaz' raporu alan hastaların sağlık sigortasındaki uzman muayenelerinde yaşadıkları sorunlar giderek artıyor.Özellikle depresyon sebebiyle işine uzun süre ara vermek zorunda kalan hastalar, sağlık sigortasının...

Almanya'da 'uzun vadede çalışamaz' raporu alan hastaların sağlık sigortasındaki uzman muayenelerinde yaşadıkları sorunlar giderek artıyor.

Özellikle depresyon sebebiyle işine uzun süre ara vermek zorunda kalan hastalar, sağlık sigortasının tıbbi hizmetler bölümünde hastalığın gerçekten devam edip etmediğini inceleyen uzmanların ‘çalışabilir‘ raporu vermesi neticesinde daha da hasta olabiliyorlar.

Geçtiğimiz yıl 6 bin 979 hasta sağlık kasasının çalışması konusunda ısrar etmesi üzerine Bağımsız Hasta Danışmanlığı’na başvurmuş. Sağlık kasalarının zorluk çıkarmasından dolayı şikayet edenlerin sayısı ise bir yıl öncesine göre yüzde iki oranında artmış ve önümüzdeki senelerde daha da artacak gibi görünüyor.

Sağlık kasalarının muhtemel istismarların önüne geçmek ve hastanın gösterdiği çalışamayacağına dair doktor raporunu uzmanlar vasıtasıyla inceleme hakkı var. Ancak birçok sağlık kasasının inceleme esnasında hasta üzerinde uyguladığı büyük baskı hastalığın tamamen geri dönmesine veya artmasına sebep olduğu gibi o haliyle işbaşı yapmasını da beraberinde getirebiliyor.

Yasal hastalık Sigortası (GKV), kasaya para ödeyen vatandaşların parasının tıbbi olarak gerekli olan işlere harcanması gerektiğini söyleyerek çalışanlarını bu konuda uyarıyor. GKV Çatı Birliği ise bu konuda bir dengenin oturtulması gerektiğinden yana tavır koyuyor.

Uzun süre hasta olanlarda ve kronik hastalıkları olanlarda maddi ve manevi desteğin önemli olduğunu kaydeden birlik, insanlara eziyet edildiği duygusunu vermemek gerektiğine dikkat çekiyor. Kasa çalışanlarının münferit hadiselerde bunu başaramamasının üzücü olduğuna değinen birlik, "Sistemin bu hatalardan öğreneceği şeyler var." tespitinde bulunuyor.

Münferit hadiselerde başı çeken problem ise kasaların kontroller söz konusu olduğunda suçüstü yakalamak ister gibi sürpriz yapmaları, telefonda terapilerine ve aile bireylerine dair uzun uzun sorguya çekmeleri. Hastayı sanki çalışamıyormuş gibi davranmakla suçlayan sorgulamalar, telefona çıkmadığından yola çıkarak dışarı çıktığına, dolayısıyla hasta olmadığına hükmetmeler Bağımsız Danışmanlığı’na başvuranların sayısını arttırıyor.

Bir diğer problem ise aylar süren çalışamama durumu karşısında kasanın geçerli olan on haftalık vade zarfında emeklilik sigortasında rehabilitasyon muayenesi için başvurma teklifinde bulunması.

Özellikle bu teklif hastaları iyice tedirgin ediyor. Sebebi ise klinik birkaç hafta geç terk edildiğinde hastanın iyileşmediğine karar verilmesi ve iş göremezlik emekliliğine dahil olması.

Talep edilenlerin beraberinde ne getireceğini ve hangi hak ve imkanlarının olduğunu genellikle bilmeyen hastalar ise iyileşmedikleri halde işin yolunu tutmayı tercih etmek zorunda kalabiliyor.

Bu gibi problemlerle karşılaşan hastaların sayısının artması Hastalardan Sorumlu Devlet Bakanı Karl-Josef Laumann’ı harekete geçirdi. “Sigorta çalışanlarının hastaları sürekli olarak telefonla arayarak baskı altında tutması ve onlardan özel bilgilerini istemesi kabul edilemez.” diyen bakan, bu gibi şikayetleri dikkate alacağını dile getirdi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.