Deniz Türkali: Yeni Türkiye Sineması Yeşilçam’ın Mirasının Üzerine Oturuyor

Deniz Türkali: Yeni Türkiye Sineması Yeşilçam’ın Mirasının Üzerine Oturuyor

Ünlü oyuncu Deniz Türkali, Yeşilçam’a yönelik tenkitlerden dert yandı. Deniz Türkali, “ Yeni Türkiye sineması gökten zembille inmedi.

Ünlü oyuncu Deniz Türkali, Yeşilçam’a yönelik tenkitlerden dert yandı. Deniz Türkali, “ Yeni Türkiye sineması gökten zembille inmedi. Yeşilçam’ın mirasının üzerinde oturuyor.” dedi.

Film Arası Dergisi’ne mülakat veren Türkali, yeni Türkiye sinemasına dair önemli açıklamalarda bulundu. Türkali, “Yeşilçam Hollywood’u örnek almış kendine. Hollywood filmleri gibi o stilin adaptasyonu yapılmış, İtalyan sinemasında da var, her sinemada böyle şeyler var. Diğer sinemacılar da esasında buna itiraz edenler. İtiraz etmesi için bir şeyi görmüş olması, biliyor olması gerekiyor. Bu da oradan kopmadığını ortaya koyuyor. Orasıyla bir bağlantısı var. Gökten zembille inmiyor. Bir sürü şeyi görüyorsun, öğreniyorsun ve reddediyorsun. Ama reddetmen demek koptun demek değil.” ifadelerini kullandı.




Türkali, Atıf Yılmaz’ın, Ömer Lütfi Akad’ın, Metin Erksan’ın, Halit Refiğ’in Yeşilçam sineması olduğunu dile getirirken, “Siz, ‘hayır bunlar Yeşilçam sinemasından değil’ diyemezsiniz. Metin Erksan’ın bir sürü piyasa filmi var. Atıf Yılmaz’ın bir sürü piyasa filmi var. Hepsinin var. Bu Türkiye sineması, bu da Yeşilçam diye bir ayrım yok.” yorumunu yaptı.

Atıf Yılmaz’ın piyasa filmi ile sanat filmini bir arada götürebildiğini vurgulayan Deniz Türkali, şöyle devam etti:

“Yılmaz, ‘ben bir sanat filmi yapayım’ ya da ‘popüler bir film yapayım’ diye yola çıkmazdı. ‘Ben bu filmi yapmayı temenni ediyorum’ diye yola çıkardı. Bunun dışında tabii ki ısmarlama yaptığı filmler de olmuştur, geçmişte. Ama ben aşağı yukarı son 25 senesi içerisinde öyle yaptığı filmi pek hatırlamıyorum.”


TUNCEL KURTİZ ‘ÖZEL DOSYA’DA

Film Arası’nın özel dosya konuğu ise Eylül ayında hayatını kaybeden oyuncu Tuncel Kurtiz. Dosyada Kurtiz’in filmleri ele alındı, arkadaşlarının görüşlerine yer verildi. Yönetmen Reis Çelik, Tuncel Kurtiz için ‘kültürüyle sinema yapan bir adamdı.” derken, Zafer Algöz de Kurtiz’in sinemaya birçok anlamda değer kattığına işaret etti.

Film Arası’nın Kasım sayısında önemli haber ve mülakatlar yer alıyor.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.