‘Denetim ücretleri düşürülecek’

‘Denetim ücretleri düşürülecek’

1 Ocak’tan itibaren uygulanan Yapı Denetim Kanunu’na inşaat firmaları yüksek denetim ücreti alındığı gerekçesiyle tepki gösteriyor.

İMO Başkanı Ali Çınar ise Bakanlığın ücretlerin düşürülmesi için çalışma başlattığını söyledi.
Daha önce Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bolu, Bursa, Çanakkale, Denizli, Düzce, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Sakarya, Tekirdağ ve Yalova’da uygulanan Yapı Denetim Kanunu 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren tüm illerde uygulanmaya başladı. İnşaat firmaları yapıların güvenliği açısından kanunu desteklerken, denetim ücreti konusunda yapı denetim firmalarının serbest rekabet ortamında hareket etmesini istiyor. Bayındırlık Bakanlığı’nın belirlediği listeye göre yapı denetim firmalarının çok yüksek fiyat istediğini ifade eden inşaat firmaları, şunları kaydetti: “Zaten son yıllarda kredi oranlarla ve arsa fiyatları çok arttı. Şu durumda zaten sektör olarak çok zor durumdayız. Denetim firmalarının da çok yüksek fiyatlar istemeleri bizi zor durumda bıraktı. 120 dairelik bir inşaata denetim olarak 500 TL isteniyor. Bu kazancımın yüzde 60’ı demek. Onun için Bayındırlık Bakanlığı, fiyat konusunda düzenlemeye gitmelidir. Yoksa yakın bir zamanda inşaat sektörü bitebilir.”  
“BAKANLIK ÜCRETLERLE İLGİLİ ÇALIŞMA YAPILIYOR”
Konuyla ilgili görüştüğümüz İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Konya Şube Başkanı Ali Çınar, denetim fiyatlarında esas ölçünün inşaat alanının metrekaresi, bitim süresi ve mimari sınıfı olduğunu kaydetti. Bayındırlık Bakanlığı’nın belirlediği listeye göre denetim firmalarının hareket ettiğini aktaran Ali Çınar, “A firması 10 lira verip B firması 7 lira verme gibi bir şansı yok. Bin metrekare, mimarisi 3A olan bir inşaatın fiyatını verecek A firmasının liste fiyatıyla X firmasının liste fiyatları aynı olur. Serbest piyasa yok. Ellerinde bakanlığın hazırlamış olduğu bir liste fiyatı var. Ortalama inşaat maliyetinin yüzde 3’üne tekabül ediyor. İnşaat süresi ne kadar çok kısalırsa bu yüzde 3’ün aşağısına çekilir. İnşaat süresi ne kadar uzarsa yüzde 3’ün üstüne çıkar. 20 ayda bitmesi gereken bir inşaat 15 ayda biterse fiyat düşer. 30 aya çıkarsa fiyat o oranda artar. Burada stabil bir rakam yok. Aya ve inşaat alanıyla orantılı bir durum var. 100–150 daire yapı denetim firmaları için opsiyon değil. Burada kriterler inşaat alanı, mimari sınıfı ve süresidir” dedi. 30 bin metrekare alana sahip bir kooperatif inşaatı ile aynı alana sahip fabrika inşaatının sürelerinin farklı olabileceğini dile getiren Çınar, bu nedenle denetim fiyatlarının da farklı çıkabileceğini söyledi. “Eski sisteme göre fiyat tabii ki arttı” diyen Çınar, şöyle konuştu: “Eskinden TUS ücreti 10 lira alınıyorsa şimdi denetim firması 13 lira alıyor. Denetim ücretleriyle ilgili şuanda yeni bir yapılanma var. Bakanlık bununla ilgili bir çalışma yapıyor. Yüzde 3 ortalamanın yüzde 2’ye çekilmesi için çalışmalar yürütüyor. Muhtemel ki bu çalışmalar önümüzdeki aylarda sonuçlanacak.”
“DENETİM FİRMALARININ SORUMLULUĞU BÜYÜK”
Denetim firmalarının hiçbir fiyat listesine gerek olmadan serbest piyasa ekonomisi içinde hareket edebileceğinin de altını çizen Çınar, “Bu durumda denetim firmasının alması gereken değer 10 liraysa sen gidip 1 lira verirsen o kişiden düzgün denetim beklemek doğru olmaz. Çünkü 1 lira alan firma başka iş peşine gidecektir. Vatandaş neyin ne olduğunu daha bilmiş değil. Yapı denetim firmalarının üzerinde çok büyük sorumluluk var. Kaba yapıda 15 yıl ince yapı da 2 yıl sorumlulukları vardır. Bir yıl sonra boyan akıyorsa, kapı kolun kopuyorsa gidip o yapı denetim firmasından tahsil etme hakkın var. Denetimini iyi yapsaydı. Vatandaş bunu sorgulayabilmeli bunu yaparsa yasada istediğimiz yere geliriz.  Bina etap etap ne kadar bitti metrekareye göre hesaplanır ve o oranda fiyat alınır. Bu şekilde toplamda 500 milyar ediyordur ama burada her şey belgelidir. Laboratuar işlerini yapı denetim firması yapmak zorunda. Demirin çekme deneylerini, beton numunesinin alınmasını denetim firması yapmak zorunda. Metrekare büyüdükçe fiyatta büyüyor ama burada zamanda çok önemli” dedi.
“YAPI DENETİM FİRMALARI SADECE DENETİM YAPAR”
Yapı denetim firmalarının sadece denetim yapabileceğine de dikkat çeken Çınar, şöyle konuştu: “Denetim haricinde hiçbir şey yapamazlar. Yapı denetimiyle uğraşan kişi müteahhitlik yapamaz, proje işi yapamaz, inşaat malzemesi satamaz. Yaparsa denetime aykırıdır ve tarafsızlığı ortadan kalkar. İstanbul’da, Ankara’da bazı denetim firmalarının eşantiyon iş yaptıklarını duyduk. İşte siz bize denetimi verin, biz size projeyi yaparız gibi bir takım şeyler de duyuyoruz. Öyle bir şey duyarsak bunun üzerine gideriz. Çünkü sistem daha yeni. Bunu yapmazsak istediğimiz hakiki denetimi sağlayamayız.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.