Demirtaş’tan Cumhurbaşkanı Gül’e Hsyk Teklifi İçin Veto Çağrısı

Demirtaş’tan Cumhurbaşkanı Gül’e Hsyk Teklifi İçin Veto Çağrısı

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, bugün Genel Kurul’da görüşülmesi beklenen HSYK teklifinin komisyondaki haliyle geçmesi durumunda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün veto etmesini istedi.

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, bugün Genel Kurul’da görüşülmesi beklenen HSYK teklifinin komisyondaki haliyle geçmesi durumunda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün veto etmesini istedi. Söz konusu teklif ile mahkemelerin Adalet Bakanı’na bağlanacağı uyarısında bulunan Demirtaş, anayasa değişikliği önerisini yineledi.

    TBMM’deki grup toplantısında konuşan BDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, konuşmasına Hrant Dink’i anarak başladı. Demirtaş, Hrant Dink’in öldürülmesiyle ilgili kusuru bulunanların devlette önemli görevlere getirildiğini söyledi.

    Genel Kurul’da bugün görüşülmesi beklenen HSYK teklifi üzerinde de değerlendirmelerde bulunan Demirtaş şöyle devam etti: “AKP bugün Genel Kurul’a bir düzenleme sevk ediyor. HSYK en son referandumda değiştirilirken Başbakan bu düzenlemenin yargıyı bağımsız hale getireceğini savunuyordu, özgür bir yargının oluşacağını ifade edip, ‘evet’ oyu istiyordu. Bu HSYK’nın mimarı Başbakan’dır. Ana muhalefet referandumda ‘HSYK değişmemelidir’ diyordu. Bu HSYK’yı şimdi Başbakan yerin dibine sokuyor. Biz yine aynı noktadayız. Bağımsız tarafsız yargı oluşturulması için anayasa değişikliğine hazır olduğumuzu söyledik. Biz anayasa uzlaşma komisyonunda hakimler ve savcılar kurulu olarak iki kurul şeklinde düzenlenmesini önerdik. Yürütmenin yargı denetimi üzerinde etkili olmayacağı düzen gerekli. Niye yasayı geri çekmiyorsunuz? Neden ısrarla Genel Kurul'a getirmek istiyorsunuz? Bağımsız bir HSYK oluşturmak gibi bir dertleri yok. Bugün getirilmek istenen mekanizma ile bütün mahkemeler Adalet Bakanı’na bağlanıyor. Biz bu düzenlemeyi genel kurulda da kabul etmeyeceğiz. Bu haliyle genel kurulda bu yasa geçerse çağrıda bulunuyorum Cumhurbaşkanı’nın bunu veto etmesi gerekir.”

    Paris’te PKK’lı kadınların öldürülmesiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Demirtaş, “İstihbarat örgütleri bize bağlı değil. Zanlının Türkiye ilişkileri görüşmeleri açık bir şekilde Türkiye-Fransa işbirliğini ortaya koyuyordu. 2 istihbarat örgütü tarafından takip edilen bir kişi arkadaşları ile birlikte Paris’in göbeğinde katlediliyorsa failleri ortaya çıkarılmıyorsa devletlerin ortaklığını anlamak için kahin olmaya gerek yok. Meselenin Ankara’da üst düzeyde planlandığını ortaya koyuyor. MİT Başbakanlık’a bağlıdır. Başbakan’ın açıklama yapması lazım. Şaibeler şüpheler Başbakan ve MİT Müsteşarı’nın üzerindedir.” ifadelerini kullandı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.