Davutoğlu: Rusya, Suriye'de çıkış arayışında

Davutoğlu: Rusya, Suriye'de çıkış arayışında

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Ankara, Washington ve Moskova’nın geçiş süreci üzerinde çalıştığını söyledi. Davutoğlu, “Görünen köy kılavuz istemez. Rusya da bunu gördü artık.” dedi.

Rusya lideri Putin’in İstanbul’da Erdoğan ile görüşmesinin ardından sarf ettiği, “Suriye için yeni fikirleri tartıştık.” sözlerini hatırlatan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Ankara, Washington ve Moskova’nın geçiş süreci üzerinde çalıştığını söyledi. Davutoğlu, “Görünen köy kılavuz istemez. Rusya da bunu gördü artık.” dedi.

100’den fazla ülkenin muhaliflerin tek çatı altında örgütlendiği Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Milli Koalisyonu’nu (SMDK) ülke halkının “tek meşru temsilcisi” olarak tanımasının ardından gözler Esed rejiminin en büyük destekçisi Moskova’ya çevrildi. Rusya’dan Suriye politikasıyla ilgili değişiklik sinyalleri gelirken Ankara ile Washington’ın “yeni fikirler için” Moskova ile çalıştığı ortaya çıktı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Görünen köy kılavuz istemez. Rusya da bunu gördü artık.” diyerek Moskova ile yoğun görüşmelerin sürdüğünü ortaya koydu. İlk hedef ise Suriye’nin içine insani yardım ulaştırabilmek. Türkiye-Mısır ve İran arasındaki üçlü mekanizmaya Rusya’nın da dâhil olması gündemde.

Muhaliflerin “tek meşru temsilci” olarak tanınmasıyla Esed rejimi iyice yalnızlaştı. Ankara’ya göre artık Moskova da Esed’in daha fazla kalamayacağını anladı. Rusya lideri Putin’in İstanbul ziyaretindeki “Suriye için yeni ve yaratıcı fikirleri tartıştık.” sözlerini hatırlatan Davutoğlu, “Bunlar Rusya tarafının da bir arayış içinde, bir çıkış yolu çabası içinde olduğunu gösteren ifadelerdi.” yorumunu yaptı. Rusya tarafı ile yoğun bir temas trafiği içinde olduklarını vurgulayan Türk Bakan Rus muhatabı Sergey Lavrov ile kapsamlı görüşmeler gerçekleştirdiklerini; ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın da Rus Bakan’la bir araya geldiğini kaydetti. Davutoğlu’na göre Moskova hep “Peki Esed’den sonra ne olacak?” argümanıyla geliyordu. Artık muhalifler tek çatı altında birleşti; bu yönde hiçbir bahane kalmadı.

Ankara’nın gündeminde kış aylarıyla birlikte daha zor günler bekleyen Suriye halkına yardım ulaştırmak var. Davutoğlu, “Artık sırada Suriye’nin içine yardım göndermek var.” diyerek bunu açıkça ortaya koydu. Ancak bunun için güvenlik tedbirlerinin alınması gerekiyor. Bu da ancak BM Güvenlik Konseyi’nden çıkacak bir kararla mümkün olacak. Ankara ile Washington’ın Suriye’ye insani yardım için Moskova ile çeşitli formüller üzerine çalıştığı belirtiliyor.

ARTIK BAŞKA GİRİŞİM OLMAYACAK

Davutoğlu, Marakeş’teki konuşmasında “Artık daha ne kadar toplanacağız?” diyerek bundan sonraki muhtemel girişimlere Ankara’nın destek vermeyeceğine işaret etti. Türkiye ve Rusya’nın yanı sıra eski BM Suriye Özel Elçisi Kofi Annan’ın girişimlerinden bir netice çıkmadığını kaydeden bakan “Artık başka inisiyatif yok. Bu mesele artık bir diplomatik egzersiz meselesi değil, karar alma ve uygulama meselesi; BM Özel Temsilcisi Brahimi son şans.” dedi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.