Davos'a Katılan Barzani, Dünya İle Enerji Üzerinden Entegre Olmak İstiyor

Davos'a Katılan Barzani, Dünya İle Enerji Üzerinden Entegre Olmak İstiyor

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, bu yıl da Davos’ta yapılan Dünya Ekonomik Forumu toplantılarına katılıyor.

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, bu yıl da Davos’ta yapılan Dünya Ekonomik Forumu toplantılarına katılıyor. Barzani’nin Davos’a gitmesi, Kürt Bölgesinin enerji sektöründe dünyaya açılmak istediği şeklide yorumlanıyor.
Kuzey Iraklı aydınlar, Mesut Barzani’nin ikinci kez Davos’ta Dünya Ekonomik Forumu toplantılarına katılmasının Kürt bölgesinin küresel ilişkiler kurması için harekete geçtiğini söylüyor.

Kuzey Irak’ta faaliyet gösteren Selahattin Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi Emin Faraj, Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) yaptığı değerlendirmede , ”Kürdistan’ın dış politikası daha önce Irak ile paralel bir şekilde yürütülüyordu. Fakat bugün , Erbil yönetimi Irak politikasından bağımsız hareket ediyor.” dedi. Mesud Barzani'nin Davos zirvesine katılmasının çok önemli olduğunu belirten Faraj, “Son zamanlarda enerji sektöründeki hareketlilik ve yabancı yatırımcıların bölgeye olan ilgisi, Kürdistan'ın bu bölgede adını duyuran bir aktör olduğunun kanıtıdır.” şeklinde konuştu.

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin Davos’ta yer alması ve boy göstermesinin önemine vurgu yapan söz konusu üniversite öğretim görevlisi Dr. Osman Wayis ise , “Bir bölgenin kendi ayakları üzerinde durabilmesi için, uluslararası kanunlara göre kendi geleceğini dizayn etmesi gerekiyor. Bundan dolayı Barzani'nin bu toplantıya katılması çok önemlidir." dedi
Enerji ve petrol alanlarında uzaman gazeteci Bilal Said ise “Kürdistan son zamanlarda özellikle enerji sektöründe Rusya ve Irak ile rekabet ediyor. Bence Davos’ta sadece belirlenen konular konuşulmuyor. Ekonomi ve siyasi ilişkileri de konuşuluyor..” ifadesini kullandı. Said geçen yıl Davos toplantılarında Kürdistan Yönetimi’nin Almanya ve Rusya ile yeni ilişkiler başlattığını hatırlattı.

Bu yıl ikinci kez Davos forumuna katılan Barzani'nin bir dizi üst düzey temaslarda bulunması bekleniyor.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.