Darbecilerin Kapattığı Dershaneleri Anayasa Mahkemesi Açtı

Darbecilerin Kapattığı Dershaneleri Anayasa Mahkemesi Açtı

Türkiye'deki güncel tartışmalar, dershaneciliğin yaygın olduğu ülkeleri yeniden gündeme getirdi.

Türkiye'deki güncel tartışmalar, dershaneciliğin yaygın olduğu ülkeleri yeniden gündeme getirdi. Güney Kore’de 1980'de askeri darbesinden sonra yasaklanan dershaneler, Anayasa Mahkemesi'ne yapılan başvuru ile yeniden açılmıştı. Cihan Haber Ajansı'na konuşan Güney Koreli dershaneciler, yasağa rağmen el altından özel dersler yapıldığını, zengin ailelerin ise çocukları için özel öğretmenler tuttuklarını aktardı.

YASAK SONRASI 'ÖĞRETMEN AVI' BAŞLADI

Ülkede dershanecilik sektörünün en önemli isimlerinden Güney Kore Dershaneler Konfederasyonu’na bağlı Takviye Dershaneler Birliği Başkanı Cho Moon-ho, Güney Kore'nin dershane tecrübesi hakkında bilgi verdi.

Aynı zamanda Hightap adlı dershanenin sahibi olan Cho, dershanelerin ülkede 1980'de yaşanan askeri darbeden hemen sonra 80’li yılların başında yasaklanarak kapatıldığını söyledi. “Özel dersleri yasaklama” kanunu adı altında bir yasa ile ilk, orta ve lise öğrencilerinin dershanelere gitmelerinin yasaklandığını ifade eden Cho, yasadan sonra el altından gizli gizli faaliyetlerin devam ettiğini, yetkililerin ise uzun süre ders veren öğretmenleri yakalamak için uğraştığını söyledi.

DERSANE KAPATANLAR, KENDİ ÇOCUKLARINA GİZLİCE ÖZEL DERS ALDIRDI

Dershaneleri kapatanların kendi çocuklarına gizli gizli en kaliteli hocaları tuttuğunu aktaran Cho, yasağın yol açtığı sosyal vahametin giderek daha da şiddetlendiğini söyledi. Cho, aynı dönemde zenginlerin de kendi evlerinde sırayla çocuklarına özel ders verdiklerini aktardı.

Yasağın ülkede demokrasiye geçişten sonra kalktığını anlatan Güney Koreli dershane sahibi, darbe döneminde ders verirken yakalanan bir öğretmenin meseleyi Anayasa Mahkemesi'ne taşıdığını ve 1987'de bu eğitim kurumlarının yeniden açıldığını ifade etti. Takviye Dershaneler Birliği Başkanı Cho Moon-ho, Anayasa Mahkemesi'nin dershane yasağını anayasaya aykırı bularak söz konusu kanunu iptal ettiğini aktardı.

Günümüzdeki modern okulların son 200 senenin bir getirisi olduğuna dikkat çeken Cho, dershanelerin Sokrates’in açtığı 'Akademi’ geleneğinden geldiğini söyledi.

POPÜLİZMLE GELEN EĞİTİM TEKELİ

Başkent Seul’de dershane işleten Kang Shin-seok da dershanelerin kapatılmasının darbe dönemlerinde yaşandığını ifade etti. Darbe yönetiminin popülizm üzerinden eğitim müesseselerini tekeline aldığına dikkat çeken Kang, ama aynı dönemde üst düzey yöneticilerin çocuklarının gizli gizli özel ders aldıklarını vurguladı.

Kang sözlerini şöyle devam ettirdi: “Her ne kadar okulların sistemlerini değiştirip, üniversitelere girişte dershanelerin rollerinin azaltılmasına gayret edilse de halen öğrenciler güzel üniversitelere girebilmek için, dershanelere gidiyor. Böyle bir durumda ekonomik sebepler öne sürülerek, dershaneleri kapatmayı hedeflemek halkın eğitimdeki seçme hakkını da ihlal etmek demektir.” CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.