Danimarka Türk İşadamlarını 'Kırmızı Halı' İle Karşılayacak

Danimarka Türk İşadamlarını 'Kırmızı Halı' İle Karşılayacak

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Danimarka’nın Türkiye’ye Avrupa Birliği(AB) sürecinde önemli destek verdiğini belirterek, ilişkilerin daha da gelişmesi için çalıştıklarını ifade etti.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Danimarka’nın Türkiye’ye Avrupa Birliği(AB) sürecinde önemli destek verdiğini belirterek, ilişkilerin daha da gelişmesi için çalıştıklarını ifade etti. Danimarka Dışişleri Bakanı Villy Sovndal da Türk işadamlarının ülkeye daha rahat giriş yapabilmeleri için ‘kırmızı halı’ uygulaması başlatacaklarını söyledi.

Bakan Ahmet Davutoğlu, Danimarka Dışişleri Bakanı Villy Sovndal ile Bakanlık binasında yaptıkları görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Türkiye ile Danimarka arasındaki ilişkilerin her alanda mesafe kat ettiğinden duydukları memnuniyeti dile getiren Davutoğlu, 1 milyar doları bulan ekonomik ilişkinin artırılması için mevkidaşı ile önemli görüşmeler yaptıklarını anlattı.

Davutoğlu, Türkiye’nin vatandaşları için hak ve özgürlükler, ekonomik kalkınma bağlamında en iyi seviyeye oturtmak istediklerini dile getirdi.
Suriye konusuna da değinen Davutoğlu, uluslararası kamuoyunun üzerine düşen görevleri
yapmadığından yakınarak, “Bugün Suriye konusunda görüş beyan eden sorumluluk sahibi herkesin önce gidip bu görüşlerini mültecilerin yüzlerine söylemelerini isteriz. Mültecileri yüzüne karşı söylenemeyen her söz Suriye konusunda anlam ifade etmez. Orada yetim çocuklara gidip anlatamadığınız hiçbir barış projesi veya siyasi çözüm süreci Suriye’de kalıcı olmaz. O insanların acıları dinmedikçe Suriye ye barış gelmez. Bu konuda uluslararası toplum üzerine düşeni yapmamıştır.” dedi.

Maddi yardımların farkındalık oluşturduğuna belirten Bakan Davutoğlu, Türkiye’nin bugüne kadar Suriyeli mülteciler için şerefle 2 milyar harcadığını ancak bu konuda Türkiye’ye sağlanan desteğin ise 133 milyon dolar olduğunu kaydetti.


Davutoğlu, Danimarka’nın ve diğer ülkelerin hem sivil toplum kuruluşlarıyla sınır ötesi yardımları arttırarak, ‘mültecileri sınır ötesinde tutabilir miyiz’ diye düşündüklerine işaret ederek, “Uluslar arası toplum mültecilerin sayısının artmasını engellemek için Suriye içindeki yardımlara hız vermesi lazım. Suriye içindeki yardımlara hız verilmezse, korkumuz 2 milyonu aşmış olan komşu ülkelerdeki sığınmacı sayısı 3-4 milyonlara çıkabilir. Türkiye’deki sığınmacı sayısı artabilir.” diye konuştu.

TÜRKİYE'NİN CESARETİNİ ÖVDÜ

Konuk Dışişleri Bakanı Villy Sovndal da, Danimarka ile Türkiye’nin arasında 2 bin kilometrelik mesafe olmasına rağmen her yıl Türkiye’yi ortalama 400 bin Danimarkalı'nın ziyaret ettiğini ve 60 bin Türk kökenli vatandaşın da Danimarka’da yaşadığı bilgisini paylaştı. Sovndal, ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için Türkiye’den gelen işadamlarının ülkeye daha rahat giriş yapabilmeleri için ‘Kırmızı Halı’ uygulaması başlatacaklarını söyledi.

Suriye konusunda Türkiye’nin büyük rol oynadığına da işaret eden Danimarkalı bakan, Türkiye’nin demokratikleşme sürecindeki kararlı ve cesur adımlarını övdü, AB müzakereleri için desteklerinin süreceğinden söz etti.


Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği konusunda ‘bir takviminiz var mı’ sorusuna Sovndal,
Türkiye’nin ekonomik durumunun herkesin görmesi gerektiğini belirterek, Türkiye’nin birçok konuda merkezde yer aldığını, bir takvim veremeyeceğini ancak Kıbrıs sorunu çözülürse, büyük sorunun çözülmüş olacağını vurguladı.

Sovndal, dünyada son 20 yıldır kimyasal silah kullanılmadığını ancak Suriye rejiminin buna uymadığını hatırlatarak, bu durumun herkes tarafından kınanması gerektiğini sözlerine ekledi.


CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.