D-8 ülkeleri için yeni nesil takas sisteminin tanıtımı yapıldı

D-8 ülkeleri için yeni nesil takas sisteminin tanıtımı yapıldı

Gelişen Sekiz Ülke (D-8) Ekonomik İşbirliği Örgütü ülkeleri için, As Holding tarafından geliştirilen D-8 Yeni Nesil Takas Ticaret Sistemi'nin (NGBT) tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantıya Ticaret Bakan Yardımcısı Mustafa Tuzcu, D-8 Teşkilatı Genel Sekreteri Büyükelçi Isiaka Abdulkadir İmam, Bangladeş Ticaret Bakanlığı Sekreteri Ayşe Akhter, As Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Doğanay, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar, üye ülkelerin delegasyonları ve özel sektörden temsilciler katıldı.

Tuzcu, toplantıda, D-8'in sadece ticari bir organizasyon olarak hayata geçirilmediğini, İslam ülkelerinin ekonomik potansiyeli ile beraber güçlerini bir araya getirdiği bir organizasyon olarak kurulduğunu söyledi.

Mustafa Tuzcu, bugünkü takas konusu gibi çalışmalarda D-8'in, küresel düzen içinde Müslüman ülkelerin gücüne, kabiliyetlerine alternatif bir alan açmak üzere üye ülkelere yeni oluşumları, metotları hayata geçirmek üzere bir sorumluluk yüklediğini dile getirdi.

Son iki yılda çok hızlı, çok önemli çalışmalar yapmaya gayret ettik"

Rakamların aslında D-8 ülkelerinin gücünün çok gerisinde olduğunu belirten Tuzcu, "D-8 ülkelerinin ekonomik büyüklüğü yaklaşık 5 trilyon. Ticaret hacmi 2,5 trilyon dolara yakın. Doğal gaz ve petrol dışındaki ihracata bakarsak, D-8 ülkeleri, İslam ülkelerinin yaklaşık ihracatının, petrol ve doğal gaz dışı ihracatının yüzde 90'ını gerçekleştiriyor. Hal böyleyken D-8 ülkeler arasındaki ticaret ve D-8 ülkelerin dünya ile ticaretine baktığımız zaman rakamlar maalesef bunu ortaya koymaktan şu aşamada uzak." diye konuştu.

Tuzcu, 2022 itibarıyla D-8 ülkelerinin toplam ihracattan aldığı payın yüzde 5'in altında olduğu bilgisini paylaştı.

Teşkilat içindeki ülkelerin birbirleriyle olan ticaretlerinin yüzde 6,8 olduğunu aktaran Tuzcu, "Bizim, 10 yıllık stratejimizde, yol haritamızda D-8 ülkeleri arasındaki ticaretin en az ticaretimizin yüzde 10'nuna çıkarılması hedefi vardı ve bu hedefi de ortaya çıkartmak için de son dönemde ifade ettiğim gibi özellikle son iki yılda çok hızlı, çok önemli çalışmalar yapmaya gayret ettik." diye konuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.