Çürük, forma için tehlike

Çürük, forma için tehlike

Dişlerdeki çürük futbolcu transferine gölge düşürüyor. Diş ve dişeti hastalıkları, vücut direncini düşürüyor

Dişlerdeki problemlerin, birçok futbolcunun transferine gölge düşürebildiğini belirten Ankaraspor Kulübü Doktoru Doç. Dr. Burak Kunduracıoğlu, “Diş ve dişeti hastalıkları, vücut direncini düşürüyor. Vücut direnci ne kadar düşerse, futbolcu da sakatlanmalara o kadar açık oluyor” dedi. Serie A kulübü AC Milan’ın, dişlerindeki enfeksiyon nedeniyle transferinden vazgeçtiği Portolu Aly Cissokho, Trabzonspor’un yeni transferi Zafer Yelen’in kasık ağrılarına neden olan 20 yaş dişleri ve Ümit Özat’ın futbolu bırakmasına neden olan kalp rahatsızlığının nedenlerinden biri olarak görülen çürük dişler, futbolcunun kariyerini etkileyip, transferine gölge düşürebiliyor. Doç. Dr. Kunduracıoğlu, yaptığı açıklamada, yoğun antrenmanların, vücut direncini düşürdüğünü belirtirken, futbolcunun vücudunun herhangi bir yerinde mikrop, parazit, idrar yolları enfeksiyonu, diş iltihapları veya çürükleri varsa, bunların, direnç düşüklüğünü daha da şiddetlendirdiğini ifade etti.
Futbolcuların transferleri yapılırken, esaslı bir sağlık kontrolünden geçmesi gerektiğine, ancak Türkiye’de bazı takımların bu konuda yeterince hassas davranmadığına dikkati çeken Kunduracıoğlu, “Sakatlıkların önüne geçmek için futbolcuların, en azından koruyucu hekimlik adına diş, KBB ve idrar yolları gibi her yönüyle incelenmesi gerekir” diye konuştu. Kunduracıoğlu, sağlık kontrolleri sırasında ortaya çıkan diş ve dişeti hastalıklarının, vücut direncini olumsuz etkileyip, azalttığını ifade ederken, “Vücut direnci ne kadar düşerse, futbolcu sakatlanmalara o kadar açık oluyor. Bir futbolcu, ne kadar çok sakatlık yaşarsa, daha sonra sakatlanma oranı yükseliyor. Futbolcular için bir haftanın bile çok önemli olduğu göz önüne alındığında, özellikle diş muayenesine önem verilmesi şart” dedi. Kunduracıoğlu, genelde 20’li yaşlarda olan futbolcularda en sık rastlanan sorunların, 20 yaş dişleri ve bunlarda gelişen enfeksiyonlar olduğunu ifade ederken, diş enfeksiyonların, kaslarda, özellikle de kasık bölgelerinde sakatlıklara davetiye çıkardığını kaydetti.
ÇENE KIRIKLARINA YOL AÇABİLİYOR
Yrd. Doç. Dr. Serdar Sütçü de diş ve dişeti hastalıklarının, futbolcuların transferini olumsuz etkileyebildiğini söyledi. Bazı diş enfeksiyonlarının, futbolculara yapılan standart muayenelerde saptanamadığını ve sinsi seyreden iltihapların, kilo kaybı, eklem ağrıları ve yorgunluğa neden olduğunu belirten Sütçü, dişlerdeki rahatsızlıkların, vücut sistemini bozduğunu ifade etti. Bazı futbolcularda, gömülü 20 yaş dişlerinin bulunduğunu, bunlar, özellikle alt çenede ve çok derinde ise maçlarda alınan dirsek darbeleri sonucunda, çene kırıklarına yol açabildiğini söyleyen Sütçü, dişeti hastalıklarının, kalp kası hastalıkları ve kalp kriziyle de yakından bağlantısı olduğuna dikkati çekti. Sütçü de birçok kulübün, futbolcuyu sağlık kontrolünden geçirirken, diş sağlığına yeterince eğilmediğinin altını çizdi.
CISSOKHO, ZAFER YELEN VE ÜMİT ÖZAT
Portekiz’in Porto takımında forma giyen Fransız defans oyuncusu Aly Cissokho’nun AC Milan’a transferi, geçen ay dişlerindeki problem nedeniyle tehlikeye girmiş, Trabzonspor’un yeni transferi Zafer Yelen, geçen sezon iki kez ameliyat olduğu kasıklarındaki ağrıların geçmemesi üzerine Bayern Münih’in doktoruna gitmiş, bu doktor da ona “Diş doktoruna git ve 20’lik dişlerini çektir’ demişti. Dişlerini çektirip, iyileşen Yelen, “Dişlerimdeki iltihaplaşmanın, kasıklarıma problem yaptığını öğrendim” diye konuşmuştu. Alman Bild gazetesi de Köln’ün kaptanı iken kalp rahatsızlığı nedeniyle futbolu bırakmak zorunda kalan Ümit Özat’ın, kalp kası iltihabına çürük dişlerinin neden olduğunu iddia etmiş, Özat’ın ağzındaki yedi çürüğün, kalp kası iltihabına neden olduğunu öne sürmüştü.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.