'Çözüm Sürecine İlişkin Çalışmalar Sürüyor, Niyetimiz 1 Ekim'den Önce Çıkması'

'Çözüm Sürecine İlişkin Çalışmalar Sürüyor, Niyetimiz 1 Ekim'den Önce Çıkması'

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü, aynı zamanda 61. hükümetin çözüm sürecinden sorumlu Başbakan Yardımcısı olan Beşir Atalay, çözüm sürecine ilişkin çalışmaların devam ettiğini ve yol haritasının 1 Ekim'den önce tamamlanmasını...

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü, aynı zamanda 61. hükümetin çözüm sürecinden sorumlu Başbakan Yardımcısı olan Beşir Atalay, çözüm sürecine ilişkin çalışmaların devam ettiğini ve yol haritasının 1 Ekim'den önce tamamlanmasını temenni ettiklerini söyledi. Atalay, yol haritasına ilişkin, "Çalışılıyor, tamamlanmadı. O bitecek. Kurumlarımızla paylaşılacak. Bakanlar Kurulu ile muhataplarla görüşülecek. Oradaki takvimi şöyle görmek lazım. Bir niyet belki bir beklenti temenni olarak Meclis açılmadan 1 Ekim'den önce bir yol haritası çıkarılabilirse iyi olacaktır. Benim kendi ifademdir o. Yoksa kesinleşmiş tarihler anlamında değil o. Yasa çıktıktan sonra yaz dönemini daha çok yol haritası ve eylem planı çalışması olarak planladık. Şu anda da bir aksama olmaz, tabi Sayın Başbakanımızın bizzat bu işin koordinasyonun üslenmesi önemlidir. İlgili arkadaşlarımız önceden beri içindelerdi. Ben burada bir aksama görmüyorum. Bu konuda bundan sonra da bir zaaf olmaz. Ve bunu biz çok ciddiye alıyoruz bu yürüyecektir." şeklinde konuştu.

    Beşir Atalay, AK Parti Genel Merkezi'nde bir basın toplantısı düzenledi. Atalay, dün gerçekleştirilen ve 6 saat süren AK Parti MYK toplantısında alınan kararlara ilişkin bilgilendirme yaptı.

    CHP KONGRESİNE ÇALIK VE İYİMAYA KATILACAK

    Atalay, CHP'nin Kongresi'ne iktidar partisi olarak katılacaklarını, katılacak isimlerin AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık ve Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya olduğunu belirtti.

    KONGRE TAKVİMİ 15 EYLÜL'DE BAŞLIYOR

    AK Parti MYK'sında 2015 Eylül ayında gerçekleştirilecek kongreye ilişkin takvimi başlattıklarını belirten Atalay, teşkilatlara bu konuda talimat verildiğini söyledi. 15 Eylül Pazartesi de delege seçim takvimini başlatacaklarını kaydeden Beşir Atalay, 20 Eylül'de delege seçmen listelerinin ilanının yapılacağını açıkladı. Belde kongrelerine 1 Kasım günü başlayacaklarını belirten Atalay, 16 Kasım'da belde kongrelerini tamamlayacaklarını kaydetti. Atalay, 22 Kasım Cumartesi günü de il kongrelerini başlatarak, 21 Şubat pazartesi tamamlayacaklarını ifade etti.

    DEMİRTAŞ SORUSUNU CEVAPSIZ BIRAKTI

    Ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Atalay'a ilk olarak HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş'ın IŞİD'e karşı PKK'ya silah verilmesi yönündeki açıklamaları soruldu. Atalay, "Sayın Demirtaş'ın düşüncesidir. Cevap vermeme gerek yok." demekle yetindi.

    "ÇÖZÜM SÜRECİ TAKVİMİ 1 EKİM'E YETİŞİRSE İYİ OLUR"

    Ardından Atalay'a "Çözüm süreci ile ilgili yol haritasının eylül ayında açıklanacağı söylenmişti. Hükümetteki değişim bu takvimi etkiler mi?" şeklinde bir soru yöneltildi. Atalay, "Bugün Hükümet Sözcümüzle de sabah bir toplantım vardı. Bu konuları biraz paylaştık. Bu konuları üçlü paylaşacağız. Buradan da Mehmet Ali Şahin Bey katılacak. Bundan sonrasında mümkün olabildiğince hükümetle ilgili sorularda hükümet sözcüsünün veya bir bakanının daha detaylı cevap vermesi tercihimizdir. Çözüm süreci ile ilgili atılabilecek en ileri adım TBMM'den bir yasanın çıkmasıydı. Ve bu yasa çıktı. Türkiye Cumhuriyeti Devleti çözüm sürecine ne kadar önem verdiğini göstermiş oldu. Çözüm süreci içinde yapılacakları da o yasa içinde belirledi. Orada yetkilendirmeleri de yaptı. Yetki Bakanlar Kurulu'ndadır. Bakanlar Kurulu yetkilendirmeler yapacaktır. Ondan sonra da bu işi yürütenler olarak o yasanın öngördüğü şekilde yol haritası çalışması bir başlattık. O çalışma devam ediyor. Daha büyük kongremizden 5 gün önce biz yine benim başkanlığımda toplandık. Şimdiki Başbakanımız o zaman Dışişleri Bakanı olarak Davutoğlu da katıldı, yol haritasının üzerinde çalıştık. O çalışılıyor tamamlanmadı. O bitecek. Kurumlarımızla paylaşılacak. Bakanlar kurulu ile muhataplarla görüşülecek. Oradaki takvimi şöyle görmek lazım. Bir niyet belki bir beklenti temenni olarak Meclis açılmadan 1 Ekim'den önce bir yol haritası çıkarılabilirse iyi olacaktır. Benim kendi ifademdir o. Yoksa kesinleşmiş tarihler anlamında değil o. Yasa çıktıktan sonra yaz dönemini daha çok yol haritası ve eylem planı çalışması olarak planladık. Şu anda da bir aksama olmaz, tabi Sayın Başbakanımızın bizzat bu işin koordinasyonun üslenmesi önemlidir. İlgili arkadaşlarımız önceden beri içindelerdi. Ben burada bir aksama görmüyorum. Bu konuda bundan sonra da bir zaaf olmaz. Ve bunu biz çok ciddiye alıyoruz bu yürüyecektir." şeklinde konuştu.

    ERDOĞAN'IN YENİ BİNAYA TAŞINMA KARARI

    Atalay'a ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Çankaya Köşkü'nden çıkarak yeni inşa edilen binayı kullanacağı şeklindeki açıklaması soruldu. Atalay, "Bunlar bir mekan paylaşımıdır. Yeni büyük bir tesis yapıldı, doğrusu çok güzel bir tesis. Yeni teknolojiyi içeren yeni çalışma şartlarını taşıyan bir tesis. Böyle bir karar verilmiş. Hepsi bizim mekanımız hepsi değerli. Hükümetimizin Cumhurbaşkanımız ile birlikte verdikleri karardır. Benim değerlendirme yapmam da gerekmiyor. Başkentimizde mekanların paylaşılır, mekanların değeri kaybolmaz. Çankaya daima bir değere sahiptir. Orasının müze özelliği de vardır. Onlar değerini korur. Ama yeni çalışma mekanı olarak Sayın Cumhurbaşkanımız yeni binayı tercih etmiş oldu. Kendisinin de ifadesi var. Yeni dönem yeni teamüller oluşturacağım diye. Yenilerden birisi olarak bakabiliriz." ifadelerini kullandı.

    ÖZEL'İN AÇIKLAMALARINI YORUMLAMADI

    Atalay'a ayrıca Genelkurmay Başkanı Necdet Özel'in "Çözüm sürecine ilişkin yol haritasını bilmiyoruz, o çalışmanın içinde yokuz." şeklindeki açıklamasına ilişkin değerlendirmesi soruldu. Atalay, "Hükümet sözcümüz gerekli açıklamayı yaptı. Zaten yol haritası henüz bitmedi, çalışılıyor üzerinde. Bütün kurumlarımızla da paylaşılacak." diye ekledi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.