Çocuk yaşta evliliklere karşı kampanya

Çocuk yaşta evliliklere karşı kampanya

Norveç Hükümeti'nin de katkısıyla Konya'da uygulanan proje kapsamında, çocuk yaşta evliliklerin önlenmesi için uzmanlar; lise öğrencileri, aileleri, bölgedeki din adamları, muhtarlar ve kanaat...

Norveç Hükümeti'nin de katkısıyla Konya'da uygulanan proje kapsamında, çocuk yaşta evliliklerin önlenmesi için uzmanlar; lise öğrencileri, aileleri, bölgedeki din adamları, muhtarlar ve kanaat önderlerini eğitiyor. 
Selçuk Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Öğretim Görevlisi Psikolojik Danışman Dr. Barbaros Yalçın yaptığı açıklamada, yıllardır, Konya ve civarında; ailenin, çevrenin zorlamasıyla erken yaşta evlendirilen gençlerin sorunlarıyla yakından ilgilendiğini söyledi. 
Bu konudaki çalışmalarını kendi çabalarıyla sürdürürken, bölge insanının en fazla göç ettiği ülkelerden Norveç'in de bu soruna çözüm aradığını öğrendiğini anlatan Yalçın, ''Çocuk yaşta yapılan evlilikler Norveç'te toplumsal bir soruna neden olmuş. Norveç Hükümeti, sosyal bir yaraya dönüşen bu sorunun üstesinden gelemediği için sorunu kaynağında çözmek adına, ülkesine Türkiye'den göç eden ailelerin yoğun şekilde yaşadığı Konya'da bir proje uygulamaya karar vermiş'' dedi. 
Yalçın, Norveç'in Ankara Büyükelçiliğinin kendileriyle bu konuda temas kurduğunu, yerel yönetimlerin onayını da aldıktan sonra Dost Eli Derneği ile birlikte yaklaşık bir yıl önce çalışmaya başladıklarını vurguladı. 
Norveç Hükümeti'nin sağladığı kaynak dışında projeye Konya Valiliği, Konya Büyükşehir Belediyesi ile çalışmanın yapıldığı ilçe ve belde belediyelerinin de büyük katkıda bulunduğunu anlatan Dr. Barbaros Yalçın, uygulamayı, bu ülkeye göçün en yoğun olduğu Cihanbeyli, Kulu-Tavşançalı, Sarayönü ile Beyşehir-Göynem'de uygulama koyduklarını anlattı. 
Yalçın, kendisiyle birlikte projede görev alan uzmanların bu yerleşim birimlerinde; lise öğrencileri, aileleri, muhtarlar, din adamları ve bölgede sözleri dinlenen kanaat önderleriyle ayrı ayrı eğitim toplantıları yaptıklarını; bu çalışmalarda çocuk yaşta evliliklerin doğurduğu sorunları, yaşattığı acıları uyarıcı filmler, belgeseller, slayt gösterileri ve hazırlanan el broşürlerini kullanarak etkili şekilde anlatmaya çalıştıklarını söyledi.
''EVLENMEK İSTEMEDİĞİMİ AİLEME LÜTFEN SİZ SÖYLEYİN''
Çalışmalar sırasında, yaşanan sorunlarla ilgili ilginç yaşam öykülerinin de canlı tanığı olduklarını vurgulayan Yalçın, kısa süre önce yaşadığı bir olayı şöyle anlattı: 
''Daha bugün, Kulu'da yaptığımız eğitimin sonunda 2-3 kız öğrenci yanımıza geldi, 'Hocam sizinle bir şey paylaşmak istiyoruz' dediler. Sonra kızlardan biri dayanamadı ağlamaya başladı; 'Ailem beni evlendirmek istiyor, evlenmek istemediğimi aileme lütfen siz söyleyin. Çünkü ben onlara anlatamıyorum' dedi. Ve bu kız çocuğumuz daha lise ikinci sınıfta... Bu daha bir kaç saat önce yaşadığımız bir olay. Böyle örneklerin sayıları çok fazla... Aile, ya çocuğunun kendisi gibi ekonomik zorluk yaşamasını istemiyor ya da zor hayat şartlarında bir çocuğundan daha kurtulmak, yükünü hafifletmek isteyebiliyor. Bazen de gerekçe başlık parası olabiliyor. Ancak sebebi ne olursa olsun sonuçta bu tür evlilikler mutsuzlukla sonuçlanıyor, biz de mutsuz aileler istemiyoruz. Bölgede görüştüğümüz bir belediye başkanı, son bir yıl içinde yaptıkları 3 evlilikten birinin boşanmayla sonuçlandırdığını söyledi. Bu evliliklerin çoğu, sevdiği kişiyle mutlu bir yuva kurmaktan ziyade sadece yurt dışına gidebilmek için yapılıyor. Bu tespit, sorunun boyutlarını net bir şekilde ortaya koyuyor.'' 
Yalçın, bu projeyi bir kaç ay içinde tamamlayıp, Türkiye'den yoğun göç alan, Norveç gibi benzer problemler yaşayan diğer ülkelerin büyükelçilerini ve sosyal olaylara duyarlı sanatçıları da proje kapanış toplantısına davet etmeyi planladıklarını sözlerine ekledi.
AA
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.