Çocuk haczi insanlık suçu

Çocuk haczi insanlık suçu

Uzman Pedagog İshak Orhan, “Çocuk haczi insanlık suçudur. Devlet kimseyi bu konuda mağdur etmemeli. Anne ve baba burada birlikte hareket ederse çocuğun yararına olur” dedi

Türkiye, artan boşanmalarla birlikte bir süredir 'hacizli' çocuklar gerçeğini yaşıyor. Boşanmış ailelerde taraflardan birinin çocuğu diğerine göstermemesi durumunda, anne ya da baba çocuğunu görmek için onu bir eşya gibi 'haczetmek' zorunda bırakılıyor. Türkiye'de 2012 yılında çıkarılan 6284 sayılı yasa ile birlikte aile kurumunun temeline dinamit konuldu. Ebeveynlerin boşanmasında en çok çocuklar mağdur oluyor. İcra yoluyla çocuklarını gören babaların yaşadığı sıkıntılar çözüm bekliyor. Mağdur Çocuklar ve Baba Hakları Derneği (MA-ÇOBDER) konuyla ilgili bir toplantı düzenledi. Uzman Pedagog İshak Orhan’ın konuşmacı olarak katıldığı toplantıda çocuk haczi ve çocuk psikolojisi konuları ele alındı.

13-1-007.jpg

ÇOCUKLARI İNCİTMEMEK İÇİN ÇABALAMALIYIZ

Çocuk haczi sebebiyle çok sayıda babanın ve çocuğun mağdur olduğunu aktaran Uzman Pedagog İshak Orhan, “Mağdur olan babalar var. İcra yoluyla çocuklarını görüyorlar. Burada asıl mağdur olan çocuklar. Bu çocukları babasız bırakmamalıyız. Her çocuk özeldir. Çocuklar yeryüzündeki en masum varlıklardır. Çocuklarımızı incitmemek için elimizden geleni yapmalıyız” sözlerini kullandı. Çocuk haczinin insanlık suçu olduğunu belirten Orhan, “Babalar çocukları 500 lira para yatırarak icra yoluyla görebiliyorlar. İcra memuru gözetiminde oluyor bu durum. Babaların çoğunun maddi durumu iyi değil. Bir taraftan nafaka ödüyorlar bir taraftan çocuğunu görmek için para ödüyorlar” açıklamalarında bulundu. 

DEVLET HERKESE EŞİT DAVRANMALI

Devletin herkese eşit davranması gerektiğini hatırlatan Orhan, konuşmalarını şu şekilde sürdürdü: “Devlet kimseyi mağdur etmemeli. Anne ve baba burada birlikte hareket ederse çocuğun yararına olur. Anne ve baba boşansa bile bir araya gelerek çocuğun iyiliği için konuşabilmelidir. Ama ülkemizde maalesef böyle bir şey söz konusu değil. Anne diyor ki ben çocuğumu göstermeyeceğim kanunda tamam sen haklısın diyerek anneyi onaylıyor. O zaman da baba mağdur ediliyor. Babaların çocuklarıyla her zaman ilgilenmesi gerektiğinin altını çizen Orhan, “Baba mutlaka çocuğuna destek olmalı. Her alanda çocuğa destek olmalı ve destek olmak için mücadele etmeli. Bu mücadeleyi de kavga etmeden sürdürmeli. Bu çocuğun psikolojisi açısından da çok önemli” şeklinde konuştu.

ÇOCUKLAR EBEVEYNE YABANCILAŞTIRILIYOR

Bu sıkıntının 40 yıldır devam ettiğini söyleyen Mağdur Çocuklar ve Baba Hakları Derneği (MA-ÇOBDER) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Köse,  “Aslında bu durum 40 yıldır süregelen bir zulüm. Hiç gündeme gelmeyen ebeveyne yabancılaştırma sendromu var. Bu yasa sadece çocuğu etkisi altında alıp çocuğun geleceğini karatan bir yasadır” diye konuştu. Ülke geleceği için çocukların önemli olduğuna değinen Köse, “Çocuklarımız adına yarınlarımız adına karanlık gelecek değil aydınlık gelecek bırakmak için çocuk haczi kalkmalı. Çocuk haczi ayrılmış çiftlerin arasında velayet sahibi olan ebeveynin karşı tarafa yaptırım yaparak sadece egosunu tatmin etmek amacıyla maddi ve manevi babasını çökertmek için uygulanmaktadır. Konya’da çocuk haczi için 500 lira ödemek zorunda kalıyoruz. Anne ile babanın “borçlu” ve “alacaklı” şeklinde yazıldığı tutanaklarda, çocuğu haczetmek için “mal müdürlüklerine” para ödemesi yapılıyor. Çocuklar 200 liradan başlayan fiyatlarla haczedilirken, devlet de “eşya yerine konan” çocukların üzerinden para kazanıyor” ifadelerini kullandı.

ÇOCUĞU ALMAK İÇİN EVE İCRA MEMURU GİDİYOR!

Bu uygulamaya yasayla izin verilirken, haczetme işlemi sırasında çocuğu almak için eve icra memuru, psikolog, polis ile anne ya da babadan biri de gidiyor. Bu sırada icra müdürlüğü memuru tarafından tutulan “Çocuk Teslim Tutanağı”nda, “alacaklı” ve “borçlu” hanelerinde anne ve babanın adı yazılırken, tutanakta ayrıntılı olarak haczin uygulanışı, “Çocuk dışı görünüşü sağlıklı olarak alındı”, “Çocuk, ‘Ben babama/anneme gitmek istiyorum’ dedi” şeklinde ayrıntılı ifadelerle anlatılıyor. Yetkililerden, en büyük zararı çocukların gördüğü bu uygulamanın bir an önce değiştirilmesi ve çocukları yıpratmayacak bir hâl alması bekleniyor.

PARASIZLIKTAN ÇOCUKLARINI GÖREMİYORLAR

Türkiye'nin 7 şehrinde icra yoluyla çocuklarını gören babalar seslerini daha iyi duyurabilmek için bir araya geldi ve dernek kurdu. Türkiye genelinde 40 bin baba icra yoluyla çocuğunu görürken, Konya'da bu rakam 3 bin civarında.  Birçoğu asgari ücretli olan babaların zaman zaman adliyeye parayı ödeyemediği anlar bile oluyor. Nafaka ve haciz parası altında ezilen bazı babalar büyük  maddi sıkıntı yaşıyor. Parasızlık yüzünden bazı babalar çocuklarını yılda bir defa ancak görebiliyor. Haciz olayının en büyük mağduru ise çocuklar oluyor.

AYDA 500 TL DEVLETİN KASASINA GİDİYOR

İcra ve iflas kanunun verdiği fırsatı kullanan kadınların çocukları babalarına göstermemek için her yola başvurduğunu dile getiren Köse, konuşmalarına şu şekilde tamamladı: “Boşanan insanlar birbirine karşı iyi düşünceli olmayınca ilk fırsatta bu yasayı kullanıyorlar. Her iki haftada bir çocuğunuzu görmek istiyorsanız Adliye'ye  dilekçe yazacaksınız. 250 TL para yatıracaksınız. Toplamı aylık olarak 500 TL çocuğumuzu görmek için harcıyoruz. Bu devletin kasasına giden para. Bu ticari bir rant haline geldi. Paran yoksa çocuğunu göremeyeceksiniz. Adliye'de karşı karşıyayız ve ben çocuğumu sevemiyorum. Bu bir baba için çok trajik bir durum. Türkiye’de tek taraflı velayet sistemi zulmü var.”

SALİH ACIBADEM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum