Çocuk Bakım Parası Uygulamasına Sıcak Bakmayanlar Var

Çocuk Bakım Parası Uygulamasına Sıcak Bakmayanlar Var

Almanya, bu yılın ilk üç ayında 146 bin çocuk için Çocuk Bakım Parası (Betreuungsgeld) ödedi. Bazı siyasi partiler ise uygulamaya sıcak bakmıyor. Liberal Hür Demokrat Partili (FDP) Jasmin Laub ve Daniel Föst, 1 Ağustos 2013 tarihinde uygulamaya...

Almanya, bu yılın ilk üç ayında 146 bin çocuk için Çocuk Bakım Parası (Betreuungsgeld) ödedi. Bazı siyasi partiler ise uygulamaya sıcak bakmıyor. Liberal Hür Demokrat Partili (FDP) Jasmin Laub ve Daniel Föst, 1 Ağustos 2013 tarihinde uygulamaya konan Çocuk Bakım Parası'nı almak isteyen ailelerin çocuklarını erken eğitime teşvik etmediklerini öne sürerek uygulamayı eleştirdi. Föst, uygulamanın göçmen ailelerin ve eğitime uzak ailelerin çocuklarının iyi eğitim alma şansını düşürdüğünü savundu.

Federal Aile Bakanı Manuela Schwesig'in (SPD) uygulamaya sıcak bakmadığı da sır değil. Uygulamanın Birlik partileri CDU/CSU ile liberal FDP hükümeti döneminde başlatıldığını hatırlatan Aile Bakanlığı, hem aileye hem de işe daha fazla zaman ayrılması için daha modern aile politikasının takip edildiğini açıkladı. Ağustos ayından sonra aylık 150 Euro'ya çıkarılacak Çocuk Bakım Parası'nı, çocuğu 1 Ağustos 2012 tarihinden sonra doğmuş anne-babalar alabiliyor.

Çocuğun 15. ayından sonra ve en fazla 22 ay ödenen çocuk bakım parasını almak için velinin bu dönemde çocuğunu kamu tarafından teşvik edilen bir kreş ya da çocuk bakım yerine bırakmaması gerekiyor. Bunun için yetkili mercilere başvuruda bulunulması gerekirken, şu şartların da yerine gelmesi gerekiyor: Almanya'da ikamet etmek, çocuğu ile aynı evde yaşamak, çocuğa kendisi bakmak, evli çiftin maaş miktarının yıllık 500 bin Euro'dan fazla olmaması.

Çocuk bakım parası (Betreungsgeld) ve en fazla 14 ay ödenen Ebeveyn Parası (Elterngeld) aynı anda alınamayacağı için çocuk bakım parası çocuğun 15. ayından itibaren ödeniyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.