Clinton’dan Çin’in Reformlarına Destek

Clinton’dan Çin’in Reformlarına Destek

ABD'nin eski başkanlarından Bill Clinton, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’le görüşmesinde, Çin’in kapsamlı ve derinleşen reformuna destek verdiğini söyledi.

ABD'nin eski başkanlarından Bill Clinton, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’le görüşmesinde, Çin’in kapsamlı ve derinleşen reformuna destek verdiğini söyledi.

Pekin’de bugün gerçekleşen görüşmede Xi, ikili ilişkilerinin genel olarak ‘’doğru yönde’’ geliştiğini ve ilişkilerde başarılar kazanıldığını ifade etti.

Çin Cumhurbaşkanı, Clinton'un, başkanlık döneminde iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmek için harcadığı çabalardan övgüyle söz etti ve ABD'li başkanların görev sonrası da Çin'le birlikte "AIDS-HIV'le mücadele" dâhil çeşitli alanlarda yürüttüğü işbirliğinden takdirle söz etti.

Xi Jinping, ABD Başkanı Barack Obama'yla vardıkları iki ülke arasında büyük ülkeler arası yeni tip ilişkiler kurulması yönündeki anlaşmanın, iki ülke ve halklarının temel çıkarlarına uyan stratejik bir karar olduğunu kaydetti. Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, ikili ilişkilerin gelişiminin hayatın her kesimindeki iki halkın katılımı ve desteğini gerektirdiğini söyledi. Xi ayrıca, iklim değişikliğiyle mücadele ve enerji güvenliği sorunlarının ortaklaşa çözülmesi gerektiğini de belirterek, Clinton ve Clinton Fonu'ndan, iki ülke arasındaki dostça işbirliği ilişkilerine daha büyük katkılarda bulunmalarını istedi.

Görüşmede Clinton ise Çin Komünist Partisi (ÇKP) 18. Merkez Komitesi 3. Genel Toplantısı'nın başarılı geçmesini tebrik ettiğini belirterek, Pekin’in kapsamlı ve derinleşen reformuna destek verdiğini kaydetti. İkili ilişkilerin saygı, karşılıklı güven ve yapıcı işbirliği özelliğinden dolayı memnuniyetini dile getiren Clinton, kendisi ve vakfının temel sağlık, yeni enerji, ekoloji ve çevre, iklim değişikliği ile Afrika'da işbirliğinin de içinde olduğu ikili işbirliğini geliştirmek için istekli olduğunu sözlerine ekledi. Clinton ayrıca, ABD ve Çin’in işbirliğini güçlendirmesi ve birlikte küresel sorunları ele alması gerektiğini de vurguladı.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.