Clinton: Esed gidecek, umarız iç savaşı beklemez

Clinton: Esed gidecek, umarız iç savaşı beklemez

BD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Beşşar Esed'in, Suriye Devlet Başkanlığı'nda sayılı günler yaşadığını söyledi

Amerikan televizyonlarına konuşan Clinton, "Esed gidecek; bu artık zaman meselesi. Umarız ki iç savaştan kaçınırlar ve önceden yapmaları gereken değişimleri hayata geçirirler." dedi. İç savaş endişesini yüksek sesle dile getiren Clinton, barışçıl protestolar ve şiddet içermeyen muhalefetten yana olduklarını kaydetti.

Türkiye ve Arap Birliği'nin, Suriye hükümeti ve toplumu üzerinde ABD'den daha fazla etkiye sahip olduğunu kaydeden Clinton, "Arap Birliği'nin yaptığı ve Türkiye'nin söylediklerinin, Suriye hükümeti ve toplumu üzerinde çok uzakta olan bizlerden çok daha fazla bir etkiye sahip olduğunu düşünüyorum." diye konuştu. Suriye'nin üyeliğini askıya alan Arap Birliği'nin, "Esed'in gitmesi gerektiği'' şeklinde net bir sinyal gönderdiğini ifade eden Clinton, Libya'dakine benzer biçimde Suriye'ye de bir BM kararıyla ABD ya da NATO koalisyonu öncülüğünde bir askerî müdahale yapılması yönünde 'bir niyet bulunmadığını', Libya ile Suriye'nin durumunun birbirinden farklı olduğunu vurguladı. Clinton, "Bu süreç (Suriye'ye baskı süreci), Arap Birliği ve Türkiye'nin öncülüğüyle mi yürütülmeli?" şeklindeki bir soruyu 'evet' diyerek onayladı.

Erdoğan: Biz değil, Suriye değişti

Dün İstanbul'da konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, Türkiye'nin hiçbir ülkenin iç işlerine karışmak gibi bir niyeti olmadığının altını çizdi. "Türkiye olarak, hiçbir ülkenin topraklarında, siyasetinde, idari sisteminde asla ve asla gözümüz yok." diyen Başbakan, "Bizim için her yerde öncelikli olan insandır. 9 yıl boyunca, bir yandan dünya kamuoyuna, 'Suriye'nin tecrit edilmemesi, Suriye'nin kazanılması gerektiğini' ifade ederken, eşzamanlı olarak Suriye'den de reformların sözünü aldık. Bu 9 yıllık süreçte, Türkiye-Suriye dostluğu, Türkiye'den daha ziyade Suriye'ye kazandırdı, Suriye halkına kazandırdı. Ne yazık ki, Suriye yönetimi, reformları yapmakta, verdiği sözleri tutmakta isteksiz ve samimiyetsiz davrandı." dedi. Erdoğan, "Eğer ortada bir politika değişikliği varsa, bu, Türkiye'nin değil, Suriye'nin politika değişikliğidir. Suriye, ne Türkiye'ye, ne Arap Ligi'ne ne de dünyaya verdiği sözleri tutmamıştır, söz vermiş ama gereğini yerine getirmemiştir, samimi, güvenilir davranmamıştır." diye konuştu.

Suriye hükümeti, askerlerin şehirlerden çekilmesini öngören Arap Birliği barış planını ve gözlemcilerin ülkeye girişini prensipte kabul etmesine rağmen operasyonlarına son vermedi. Suriyeli aktivistler, ordunun ülkenin orta kesimlerindeki Şezar ve Türkiye sınırındaki Cebeli Zaviye kasabalarına baskınlar düzenlediğini duyurdu. Hama, Humus ve Deyr Ez Zor şehirlerindeki operasyonlarda ise en az üç kişinin hayatını yitirdiğini ve birçok kişinin yaralandığı bildirildi. İki günde hayatını kaybedenlerin sayısı 25'i aştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.