Çinliler, Yaşlı Bakım Mesleğini Baden Württemberg’de Öğrenecek

Çinliler, Yaşlı Bakım Mesleğini Baden Württemberg’de Öğrenecek

Ağır sanayi ve üretime dayalı ekonomisi ile Avrupa Birliği ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkenin cazibe merkezi olarak kabul ettiği Baden Württemberg Eyaleti, meslek eğitim imkanları ile de adından söz ettiriyor.

Ağır sanayi ve üretime dayalı ekonomisi ile Avrupa Birliği ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkenin cazibe merkezi olarak kabul ettiği Baden Württemberg Eyaleti, meslek eğitim imkanları ile de adından söz ettiriyor. Daha önce İspanya’dan gelen mühendislere benzer imkanlar sağlanılan eyalette, bu defa da Çinlilere yeni imkanlar sunuluyor.

150 Çinli, Yaşlı Bakım Servisi alanında meslek eğitimi almak için 2014 yılı başında Baden- Württemberg eyaletine gelecek. Eğitimi alan Çinliler, Çin’e dönerek mesleklerini ülkelerinde icra edecek.

Proje ile Almanya’daki yaşlı bakım ve huzurevi sistemi Çin’e taşınmış olacak. Çin toplumu da Alman toplumu gibi yaşlanma tehlikesiyle karşı karşıya. 1,35 milyar nüfusa sahip Çin’de insanların yüzde dokuzunu, 65 yaş ve üzerindeki insanlar oluşturuyor.

Alman Sosyal Çalışma Kurumu (SozialWerk) Genel Müdürü Rainer Dold, bu ülkede geleneksel aile yapısının da giderek zayıfladığına dikkat çekiyor. Dold, "Çin’de bakım servisi yapılanması başlangıç safhasında, sistem de yeni yeni oluşturuluyor. Bu proje Çin için iyi bir kazanç olacak, proje kapsamında yetiştirilen kalifiye elemanlar aracılığı ile Çin’e Almanya’nın bakım servisi mesleği de ihraç edilmiş olacak." dedi. Eyalet Bakım Servisi verilerine göre halihazırda Baden-Württemberg Eyaleti’nde, bakım servisi alanında 20 bin eleman açığı bulunuyor.

Çin’den gelenler için uygulanacak olan model projede, uyum kursları, Almanca kursları ve barınma yerleri hazır hale getirilecek. Çin’den gelecek olanlar ilk meslek eğitimine Schwarzwald bölgesinde Hausach kasabasındaki yaşlı bakım okulunda başlayacak.

Hansjörg Böhringer’in yaptığı açıklamaya göre, Baden- Württemberg Eyaleti, Çin’in Provinz Jiangsu Eyaleti ile sekiz yıldır, yaşlılara bakım servisi, hasta bakımı gibi konularda ortak projeler konusunda bilgi ve fikir alışverişinde bulunuyordu. Bu proje ile bu konuda ilk somut adım da atılmış oldu.

İSPANYA’DAN DA MÜHENDİSLER GELMİŞTİ

Baden- Württemberg Eyaletine geçtiğimiz yıl da, bir grup İspanyol mühendis gelerek, çalışma imkanlarını ve iş gücü konusunda İşçi Bulma Kurumu ile bir dizi çalışmalar yürütmüştü. Mühendisler Eyalet Maliye ve Ekonomi Bakanı Nils Schmid ile görüşerek, eyalet ekonomisi ve istihdam imkanları hakkında bilgi almışlardı.

Son yıllarda üretime dayalı ekonomisi ile Baden-Württemberg Eyaleti, Avrupa Birliği ülkeleri ve dünyanın çeşitli ülkeleri tarafından da cazibe merkezi olarak kabul ediliyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.