Çinli Şirketler, İngiliz Nükleer Enerji Santrallerine Ortak Olabilecek

Çinli Şirketler, İngiliz Nükleer Enerji Santrallerine Ortak Olabilecek

ABD'nin önemli müttefiki İngiltere, nükleer enerji santrallerinde Çinli şirketlerin pay sahibi olmasının önünü açıyor.

ABD'nin önemli müttefiki İngiltere, nükleer enerji santrallerinde Çinli şirketlerin pay sahibi olmasının önünü açıyor. Resmi ziyaret için Çin'de bulunan İngiltere Maliye Bakanı George Osborne, burada yaptığı açıklamada, Çinli şirketlerin İngiltere'deki nükleer enerji santrallerinde hissedar olabileceğini açıkladı.

Osborne, bu anlaşmanın, dünyanın en eski sivil nükleer gücü İngiltere ile dünyanın en hızlı gelişen sivil nükleer gücü Çin ilişkileri açısından büyük bir adım olduğunu vurguladı.

Bu kararın, Çinli şirketlerin gelecek nesil İngiliz nükleer tesislerinde "hisselerin çoğunluğuna" sahip olma ihtimalini arttırdığına dikkat çekiliyor.

Bu anlaşma çerçevesinde, Çinli şirketler, gelecek hafta hisseleri satışa sunulacak 14 milyar sterlin değerindeki 'Hinkley C' nükleer enerji santrali projesinde pay sahibi olabilecek.

Ülkenin batısındaki Somerset bölgesindeki Hinkley C projesi, 1995 yılından bu yana ilk kez yeni yapılan nükleer güç santrali tesisi olacak. Tesisin yapımı Fransız devleti destekli EDF liderliğinde yapılacak. Maliyetleri paylaşmak için bir süredir ortak(lar) aradığı belirtilen EDF'nin, bu sebeple üç büyük Çinli enerji şirketi CGN, CNNC ve SNPTC ile görüşmeler yaptığı kaydedildi.

Maliye Bakanı Osborne'nun Çin ziyareti sırasında bu şirketleri ziyaret ettiği ve bu şirketlerden bir yada ikisinin Hinkley C hisselerinin yüzde 30'unu alabileceği belirtiliyor.

İngiliz Enerji Bakanı Ed Davey de geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada, "Çin, Kore ve Japonya'dan yapılacak büyük bir yatırım dalgası, İngiltere'nin gelecekteki enerji ihtiyacını karşılayabilir." şeklinde konuşmuştu.

Öte yandan, geçtiğimiz Perşembe açıklanan ve Başbakan David Cameron'a sunulan bir raporda, İngiltere'nin önümüzdeki birkaç yıl içinde enerji sıkıntısı yaşayabileceği uyarısında bulunuluyor.

Mühendisler Kraliyet Akademisi tarafından hazırlanan raporda, eski enerji santrallerinin kapatılması ve yeni santrallerin yapımının yavaş ilerlediğine dikkat çekilerek, sistemin limitlerini zorlama noktasına geldiği ve 2014-15 kışında talebi karşılamada büyük sıkıntı yaşanabileceğine vurgu yapılıyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.