Çinileri dökülen Kubbe-i Hadra'nın ne zaman onarılacağı merak ediliyor

Çinileri dökülen Kubbe-i Hadra'nın ne zaman onarılacağı merak ediliyor

Mevlana Müzesi'nde "Yeşil Kubbe" olarak bilinen Kubbe-i Hadra'daki en kapsamlı restorasyon 2021 yılının Aralık ayında tamamlanmıştı.

Konya'da restorasyon facialarına bir yenisi daha eklendi. 2005 yılında Sahip Ata Külliyesi'nde yapılan restorasyon faciasının ardından, 1220 yılında inşa edilen ve restorasyon çalışması yapılan tarihi Alaaddin Camii'nde 2015 yılında yalıtım malzemelerinin yanması sonucu yangın çıkmıştı. Konya Alaaddin Tepesinde yer alan 12. Yüzyıldan kalma II. Kılıçarslan Köşkünde de faciaya imza atılmıştı. 2017 yılında İnce Minare Medresesi'nde de temelin havasız kalması sonucu "taş kanseri" adı verilen erimeler oluşmuştu. Son olarak ise Kubbe-i Hadra'da bir restorasyon faciası ortaya çıktı. Kubbe-i Hadra'nın çinileri bitiminden 4 ay sonra yani 2022 yılının Nisan ayında sökülmeye başladı.

adsiz.jpg

RESTORASYON 1 BUÇUK YIL SÜRMÜŞTÜ

Bugünkü şeklini Kanuni Sultan Süleyman döneminde alan Kubbe-i Hadra, 1698, 1798, 1816, 1835, 1912, 1949 ve 1964 yıllarında geçirdiği restorasyonların ardından Haziran 2020'de tarihinin en kapsamlı restorasyonuna alınmıştı. Restorasyon çalışmaları tamamlanarak, 2021 yılı Şeb-i Arus Törenleri'ne yetiştirilmişti. "Yeşil Kubbe" restorasyonunda, yıpranan, yer yer dökülen çinilerin sökülmesinin ardından Anadolu Selçuklu döneminde yapılan tuğla kubbeye ulaşılmıştı. Kubbe-i Hadra'nın çinileri ile altındaki tuğla kubbe arasında yer yer 15 ila 18 santimetre kalınlığa ulaşan yaklaşık 100 ton beton temizlenmişti. Bilim kurulunun çalışmaları sonucunda müze arşivinde bulunan 1816 ve 1835 yıllarına ait çini örneklerinden yola çıkılarak çiniler üretilmişti. Yaklaşık 1,5 yıl süren çalışmaların ardından kubbenin örtüsü kaldırılmış ve iskele sökülmeye başlanmıştı. Hazreti Mevlana'nın 748. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri için şehre gelen yerli ve yabancı turistler, Kubbe-i Hadra'yı yeniden görebilmişti.

adsiz-001.jpg

RESTORASYONU HAYIRSEVER İŞ İNSANI AKKANAT YAPTIRMIŞTI

Restorasyon çalışmasını Hayırsever İş adamı Ali Akkanat, yaptırmıştı. 15 Haziran 2020 tarihinde düzenlenen basın toplantısında “Böyle bir hizmeti Allah bize nasip ettiği için umutluyuz. İnşallah usülüne uygun bir çalışma yürütülecek” demişti.

TAHLİL SONUÇLARI BEKLENİYOR

Edinilen bilgilere göre Haziran ayının 18'inde çalışmalar ile ilgili toplantı yapıldı. 18 ayrı çeşitteki alt yapı malzemesi tahlil için üniversiteye gönderildi. Sonuçların ise bu ayın 15'inde çıkacağı dile getirildi. Yaz sezonunda restorasyon çalışmalarının tekrardan başlanacağı bilgisine ulaşıldı. Kubbe-i Hadra çalışmasının Şeb-i Arus törenlerine yetiştirilip yetiştirilemeyeceği ise merak konusu.

MESUT TURAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
9 Yorum