Çin’den İpek Yolu Fonuna 40 Milyar Dolar Destek

Çin’den İpek Yolu Fonuna 40 Milyar Dolar Destek

Çin, İpek Yolu projesi için ayrılan fona 40 milyar dolarlık ödenek hazırlayacağı sözünü verdi.Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, ödenek sözünü Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği Örgütü (APEC) zirvesine katılmak için Çin’e gelen bazı...

Çin, İpek Yolu projesi için ayrılan fona 40 milyar dolarlık ödenek hazırlayacağı sözünü verdi.

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, ödenek sözünü Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği Örgütü (APEC) zirvesine katılmak için Çin’e gelen bazı liderlerin de katıldığı dünkü "Bağlantı Ortaklığının Güçlendirilmesi Diyalogu" toplantısında verdi. Bangladeş, Kamboçya, Laos, Moğolistan, Myanmar, Pakistan ve Tacikistan liderlerinin de katıldığı toplantıda Xi, İpek Yolu Ekonomik Kuşağı ve 21'inci Yüzyıl Deniz İpek Yolu projelerinin (Kuşak ve Yol) bağlantı şebekesiyle kaynaştığını dile getirdi.

Xi, Hindistan, Vietnam, Singapur ve Tayland’ın da imzası bulunan projenin amacının Asya kıtasındaki bağlantı dar geçidini kırmak olduğu ifade etti. Xi ayrıca, fonun tüm yatırımcılara açık olacağını vurguladı.

Asya’nın ulaştırma, altyapı ve geliştirme atılımlarıyla bağlantı yaparak, erken hasat almanın farkına varması gerektiğini aktaran Xi, Çin’i toplantıya katılan yedi ülke ile diğer ülkelere bağlayacak demiryolu ve karayolu projelerine öncelik vereceğini de kaydetti.

Xi Jinping ayrıca, konuşmasında söz konusu projeyle ilgili olarak beş maddelik öneri sundu. Çin medyasına göre, bunlar arasında öncelikle Asya'yı merkez alacak şekilde bağlantı şebekesi kurulması, finansman ile Asya'da bağlantı şebekesi dar boğazının aşılması ve kültürel değişim aracılığıyla da Asya'da bağlantı şebekesinin sosyal tabanının sağlamlaştırılması bulunuyor.

Öte yandan Xi ve APEC zirvesine katılmak için Çin'e gelen bazı liderlerin buluştuğu toplantıya ayrıca, Birleşmiş Milletler Asya ve Pasifik Ekonomik ve Sosyal Komisyonu ile Şanghay İşbirliği Örgütü temsilcileri de katıldı. Xi bu toplantıda, gelecek beş yıl içinde Çin'in komşu ülkelerinde bulunan 20 bin kişiye eğitim sağlayacağı sözünü de verdi.

Bloomberg, geçen gün Çinli yetkililere dayanarak verdiği haberinde, Çin’in "Yeni İpek Yolu" planının bir parçası olarak yerel altyapı inşaatlarını finanse edecek 16,3 milyar dolarlık fon ayırdığını yazmıştı. Kara ve deniz hatlarını kapsayacak "Yeni İpek Yolu" planı, Çin Cumhurbaşkanı Xi tarafından bir sene evvel Kazakistan’da duyurulmuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.