Çin’de Gelişen Piyasa Ekonomisi, Özel Dershaneleri İlgi Odağı Haline Getirdi

Çin’de Gelişen Piyasa Ekonomisi, Özel Dershaneleri İlgi Odağı Haline Getirdi

Çin'de 1970'li yıllarda başlayarak hızlanan reform süreciyle piyasa ekonomisi gelişirken özel dersane ve kurs sayısı da hızla artıyor.

Çin'de 1970'li yıllarda başlayarak hızlanan reform süreciyle piyasa ekonomisi gelişirken özel dersane ve kurs sayısı da hızla artıyor. Devletin bizzat destekleyip teşvik ettiği özel dersane ve kurslar, yüzmilyonlarca Çinli öğrencinin ilgi odağı durumunda.

Dünyanın en kalabalık ülkesi Çin'de iyi bir okulda okumak isteyen milyonlarca öğrenci, özel dershanelere giderek hayallerindeki okulda okumak ya da istediği meslekte çalışmak istiyor. 2002 yılında yönetimin "özel eğitimi destekleme" düzenlemesinden sonra ülkedeki kurs sayısı büyük artış gösterdi.

ÇİNLİ ÖĞRENCİLERİN ÇOĞU DERSANEYE GİDİYOR

Çin Milli İstatistik Bürosu’nun araştırmasına göre ilkokul öğrencilerinin yüzde 73,8’i, ortaokul öğrencilerinin ise yüzde 65,6’sı okuldan sonra özel eğitim kurslarına katılıyor.

Ülkedeki hazırlık kurslarının sayısında son yıllarda büyük artış yaşanıyor. Meselâ ülkenin güneyindeki Guangzhou şehrinde değişik alanlarda faaliyet gösteren 10 binden fazla dershane bulunuyor. Bu sayı şehirdeki anaokulu, ilkokul ve ortaokulların toplamının 3 katına denk geliyor.

China Venture’ın istatistiklerine göre ise Çin’deki kursların ilkokul ve ortaokul için yaptıkları yatırımları 103 milyon doları buldu ve bu sayı Çin’deki toplam eğitim pazarının yüzde 29’unu oluşturuyor.

Çin’deki kurslar genelde okulların yakınına açılıyor. Ülkede istihdam üzerindeki baskı çok olduğundan, ebeveynler, haftaiçi okuldan sonra, haftasonu da bazen tek gün, bazen de iki gün kurslara göndermek suretiyle çocuklarının başarılarını artırarak, sınavlardan yüksek puan almalarını hedefliyor.

ÇİNLİ DERSANECİ: KAPATMA İÇİN SEBEP OLAMAZ

Başkent Pekin’deki bir kursta yöneticilik yapan Chen Guomin, Cihan haber Ajansı’nın sorularını cevaplarken, kurslarına çalışanlar ve öğrencilerin geldiğini söyledi. Ayrıca öğrencilerin ek kurs sonucu derslerde de diğerlerine oranla üstünlük sağladıklarını ifade etti.

Hükümetin kursları kapatma ihtimali konusundaki soruya da Chen, "Bunu hiç düşünmedim doğrusu. Yasal bir kurumuz. Niye kapatsın ki? Kapatması için bir sebep olamaz." şeklinde cevap verdi.

Kursa gelenlerden Hu Zijao ise Çin’de nüfus kalabalık olduğu için rekabetin de fazla olduğuna dikkat çekti. "O yüzden de aileler çocuklarının daha yüksek puan alması için değişik kurslara gönderiyor." diyen Hu, hükümetin bu tür kursları desteklediğini, sadece okulda çalışan hocaların, öğrencilerini bu tür kurslara zorlamasının yasak olduğunu ifade etti.

Öğrencilerin kendilerinin istemeleri halinde istediği yerde kursa gidebileceğini, bunda da hükümetin ciddi teşvikinin olduğunu söyleyen Hu, "Eğitime hiçbir ülkenin karşı çıkacağını zannetmiyorum.’’ dedi.

Cihan mikrofonlarına konuşan Gao Hongxia isimli kız öğrenci de, kursu tercih etmesinin sebebini, "Burada arkadaşlarla ders çalışma ortamı var. Evde bu ortamı ve gücü bulamadığım için burayı seçtim." diye konuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.