Çin’de Aileler İkinci Çocuk İçin İsteksiz
Çin'in tek çocuk yapma ile ilgili sert politikası bu yıl gevşetilmiş olmasına rağmen, aileler değişik nedenlerden dolayı ikinci çocuk yapmayı istemiyor.
Ülkede, 1970’lerin sonunda nüfusun hızlı artışını önlemek için getirilen ve sıkı şekilde uygulanan tek çocuk politikası, bu yıl gevşetilmişti. Buna göre tek çocuklu ailelere ikincisine sahip olabilme hakkı verilmişti. Ancak şimdi de aileler, çocuklarına bakamama gibi değişik nedenlerden dolayı ikinci çocuk yapmayı istemiyor. Aileleri özellikle yaşadıkları yerdeki konut fiyatları, eğitim ve sağlık masraflarının yüksek oluşu korkutuyor.
Çin medyasına göre, ikinci çocuğa hakkı olan 11 milyon çiftten sadece 700 bini ikinci çocuğa sahip olmak için başvuruda bulundu. Çin Milli Sağlık ve Aile Planlaması yetkilileri ise yeni politikanın zamana ihtiyacı olduğunu belirtiyor ve politika değişikliğinin etkisinin iki veya üç yıl alabileceğini ifade ediyor. Yetkililer ayrıca, ikinci çocuk yapmaya hak kazananların çoğunun şehirlerde yaşadığını ve pahalılıktan dolayı çocuklarına bakamama endişesi taşıdığına dikkat çekiyor.
Ülkede, tek çocuk politikasından tamamen vazgeçilmeyeceği ancak ihtiyaç duyulması halinde konunun tekrardan gözden geçirilebileceği ifade ediliyor.
CİNSİYET EŞİTSİZLİĞİ VE YAŞLILIK ARTIYOR
Tek çocuk politikası nedeniyle geleneksel olarak erkek çocuğu isteyen Çinli aileler, kız çocuğu olduğunda kürtaj yoluna başvuruyor. Bunun neticesinde de 1,3 milyar nüfuslu Çin’de 2012 rakamlarına göre ülkedeki erkekler, kadınlardan 40 milyon fazla hale geldi. İstatistiklere göre ayrıca, 15 yaş altı grupta da erkek çocuklar, kız çocukların nüfusundan 18 milyon fazla durumda. Çin medyasına yansıyan haberlerde, 2020’de 30 milyon erkeğin kendine eş bulamayacağı bildirilmişti.
Öte yandan tek çocuk politikası ülkede yaşlı nüfusun hızla artmasına da neden oldu. Çin’de 60 yaşın üstünde 194 milyon kişi bulunuyor. Resmi rakamlara göre, Çin’de 2050 yılında 65 yaş üstü nüfus 480 milyona çıkacak. Böylelikle 2050’de dünyadaki 4 yaşlıdan biri Çinli olacak. Çin Yaşlılık Araştırma Merkezi’nin (CRCA) raporuna göre, Çin'de yaşlı nüfusun tüketimi, mevcut 4 trilyon yuan (660 milyar dolar) ile Gayrisafi Yurtiçi Hâsıla’nın (GSYH) yüzde 8'ini oluşturuyor ve bu rakam 2050’de GSYH'nin yüzde 33'üne denk gelen 106 trilyon yuana (17,6 trilyon dolar) ulaşacak.
CİHAN
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.