Çin ve Rusya'dan Esed vetosu

Çin ve Rusya'dan Esed vetosu

Rusya ve Çin, Batılı ülkelerin desteklediği, Suriye'ye karşı yaptırımları öngören BM tasarısını veto etti

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK), 7. maddenin Suriye’ye yönelik uygulamaya konulmasını öngören tasarı Rusya ve Çin’in vetosu sonucu reddedildi.
Tasarı, askerlerini ve ağır silahlarını halkın yaşadığı bölgelerden 10 gün içinde geri çekmezse ve BM Sözleşmesi’nin 7. bölümüne bağlı kalmazsa Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed’e karşı askeri olmayan yaptırımları öngörüyordu.
Böylece iki ülke, görüşülen bir tasarıyı üç kez veto ederek, BM Güvenlik Konseyi tarihine geçti.
BMGK’nın 15 üyesinden 11’inin, ‘’Kabul’’, ikisinin, ‘’Ret’’ dediği oylamada Pakistan ve Güney Afrika Cumhuriyeti çekimser kalmayı tercih ettti. Oylama öncesi Rusya ve Çin’in tasarıyı veto etmesi zaten beklenirken, Pakistan ve Güney Afrika’nın çekimser kalması bazı üyeler tarafından şaşkınlıkla karşılandı.
BMGK’da yapılan oylama sonucu, ilk defa bir tasarı üç defa veto edilmiş oldu. Bundan sonra sürecin nasıl işleyeceğine dair Konsey’de görüşmeler devam ediyor. BM misyonunun Suriye’deki görevinin son kez 30 ila 45 günlüğüne uzatılıp uzatılmayacağı yönündeki oylamanın bugün yapılması bekleniyor.
Çıkan karar utanç vericidir
ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Susan Rice, basına yaptığı açıklamada, tasarının veto edilmesinden duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Rice, ‘’Bu veto öncekilerden daha tehlikeli olmuştur. Konsey’den bugün çıkan karar utanç vericidir. Tarih bir tasarının üç defa veto edilişini kaydedecektir’’ diye konuştu.
Dışişleri: Veto hayal kırıklığı yarattı
Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, “Suriye konusunda bir karar tasarısının üçüncü defa veto edilmiş olması hayal kırıklığı yaratmıştır. Ne yazık ki, Güvenlik Konseyi uluslararası barış ve güvenliği tehdit eden bir konuda bir kere daha sorumluluğunu yerine getirememiştir” denildi.
AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.