Çin İle Endonezya Arasında İşbirliği Anlaşmaları İmzalandı

Çin İle Endonezya Arasında İşbirliği Anlaşmaları İmzalandı

Çin ile Endonezya arasında işbirliği anlaşmaları imzalandı.Güneydoğu Asya turuna çıkan Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Endonezya temaslarını sürdürüyor.

Çin ile Endonezya arasında işbirliği anlaşmaları imzalandı.

Güneydoğu Asya turuna çıkan Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Endonezya temaslarını sürdürüyor.
2 Ekim’de başladığı Endonezya ziyaretinde Xi, bugün Endonezya Devlet Başkanı Susilo Bambang Yudhoyono'la birlikte Cakarta'da düzenlenen Çin-Endonezya Ticaret öğle yemeğine katıldı. Xi Jinping, buradaki konuşmasında, Çin ile Endonezya arasındaki ilişkilerin kapsamlı stratejik ortaklık seviyesine yükseldiğini belirterek, iki ülke arasında ekonomik ve ticari işbirliğinin gelişmesi için beş yıllık program hazırlandığını söyledi.

Yudhoyono ise Endonezya'nın Çin yatırımlarını olumlu karşıladığını kaydetti. Xi, Endonezyalı diğer liderlerle de bir araya geldi.

Başkanlık görüşmelerden sonra Yudhoyono "Kapsamlı bir stratejik ortaklık kurmayla biz bir kez daha tarih yaptık." dedi.

İŞBİRLİĞİ ANLAŞMALARI

Bugün ayrıca iki ülke arasında balıkçılık, havacılık ve savunma alanında bir dizi anlaşma imzalandı. İşbirliği anlaşmaları arasında, iki ülke de gelişmiş ekonomilerin kırılganlık nedeniyle mali istikrarsızlığı savuşturmak için 100 milyar RMB-Rupiah (16,3 milyar dolar) swap (takas) anlaşması da bulunuyor. Bu anlaşma, 2009’da imzalanan anlaşmasının yenilenmesi oluyor.

Öte yandan Xi’nin ziyaretinde yayınlanan ortak bildiride de ikili ticaretin 2015’ten önce 80 milyar dolara çıkarılmasının hedeflendiği belirtildi. Ayrıca Çin’in, Endonezya’ya Çinli işletmelerin doğrudan yatırımları arttırmalarını teşvik edeceği de ifade edildi. Ortak belgede ayrıca detayları belli olmamakla beraber, Çinli işletmeler tarafından Endonezya’ya Endonezya-Çin Entegre Sanayi Parkı yapılması da kararlaştırıldı.

İKİLİ TİCARET 66 MİLYAR DOLAR

Endonezya’nın en büyük ikinci ticaret ortağı olan Çin ile bu ülke arasındaki ticaret hacmi geçen yıl 2005’e oranla 4 kat artarak, 66,2 milyar dolar gerçekleşti. İkili ticaret bu yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 4,6 artarak, 33,84 milyar dolar oldu. Endonezya, 10 üyeli Güney Doğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) arasında Çin’in dördüncü büyük ortağı konumunda bulunuyor.

Öte yandan Xi Jinping, bugün ayrıca Güneydoğu Asya bölgesiyle bağlantıyı kolaylaştırmak için bir Asya Yatırım Bankası kurulması sözünü de verdi.

Xi, Endonezya’dan ayrılarak ziyaretinin ikinci durağı Malezya’ya hareket etti. Xi burada, daveti üzerine geldiği Malezya Kralı Sultan Abdülhalim Muzzam Şah ve diğer liderlerle görüşecek. Cumhurbaşkanı olarak Güneydoğu Asya ülkelerine ilk kez ziyaret yapan Xi, Malezya’nın ardından Endonezya'nın Bali adasında 7-8 Ekim'de düzenlenecek Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği Örgütü'nün (APEC) 21. Liderler Zirvesi'ne katılacak. Xi’ye eski ünlü şarkıcı olan eşi Peng Liyuan'in yanı sıra, Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Bürosu üyelerinden Wang Huning ve Li Zhanshu gibi isimler eşlik ediyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.