Çin - Ab Liderleri Zirvesinde Anlaşmalar İmzalandı

Çin - Ab Liderleri Zirvesinde Anlaşmalar İmzalandı

16. Çin - Avrupa liderleri görüşmesi Pekin’de gerçekleştirildi ve zirvede 3 anlaşma imzalandı.

16. Çin - Avrupa liderleri görüşmesi Pekin’de gerçekleştirildi ve zirvede 3 anlaşma imzalandı.

Pekin’deki Büyük Halk Sarayı’nda yapılan ve Başbakan Li Keqiang, AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ve AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve diğer yetkililerin katıldığı zirvede enerji, fikri mülkiyet hakları ve tarım alanında üç anlaşma imzalandı. Zirvenin en önemli sonuçlarından biri de yatırım anlaşması görüşmelerinin başlatılması oldu.

Zirveye başkanlık eden Li, Avrupa'yla birlikte ikili stratejik ortaklık ilişkisini devamlı olarak geliştirmeye hazır olduklarını kaydederek konuşmasını şöyle sürdürdü: "Güçlü ve prestijli Çin işletmelerinin Avrupa'ya yaptırım yapmasını teşvik ediyoruz. AB’nin de Çin'e yönelik yüksek teknoloji içeren ürünlere uyguladığı ihracat sınırlamalarını gevşetmesini bekliyoruz. AB ile ticaret ve yatırım korumacılığına karşı çıkarak, işbirliği boyutlarını genişletmeye hazırız."

Avrupa Konseyi Başkanı Rompuy ise konuşmasında, ikili ticaretin yıllık yaklaşık yarım trilyon Avro olduğuna dikkat çekerek, zirvede gelecek 10 yıl içindeki stratejik ilişkilere öncülük yapacak geniş bir işbirliği paketini kabul ettiklerini dile getirdi. Rompuy ayrıca çevre duyarlı büyümenin (yeşil büyüme) AB ve Çin’in önceliklerinden biri olduğunu da söyledi ve inovasyonun AB'nin büyüme ve istihdam stratejilerinin kalbi olduğuna dikkat çekti. Bu alanda ise Çin’in kendilerinin en önemli ortaklarından biri olduğuna işaret eden Rompuy, Çin ile kapsamlı stratejik lişkilerin10. yılını kutladıklarını hatırlattı.

Barroso ise Çin’in elde ettiği başarılardan takdirle söz ederken, 35 yıl önce Çin’de şehirlerde yaşayan nüfusun oranının yüzde 17,9 olduğunu, geçen yıl bu oranın ise yüzde 52,6 olduğuna dikkat çekti. Barroso ayrıca, kendilerinin tecrübelerini Çin ile paylaşmanın yanında Çin’in tecrübesini de öğrenebileceklerini kaydetti.
Li, Rompuy ve Barroso bugün ayrıca 9. Çin-AB Sanayi ve Ticaret Zirvesi ile Çin-AB Kentleşme Ortaklık İlişkileri Forumu'nun kapanış törenlerine katıldı.

Bugünkü zirvenin ardından Li, Rompuy ve Barroso ile basının karşısına geçerek, zirveyi değerlendirdi. Zirvede taraflar, Çin ile AB arasında yatırım anlaşması görüşmelerinin başlatılması, Çin-Avrupa İşbirliği 2020 Stratejik Planı"nın yayınlanması, serbest ticaret bölgesinin uygulanabilirliğinin araştırılıp, 2020 yılına kadar iki taraf arasındaki ticaret hacminin 1 trilyon dolara çıkartılması, kültür ve personel değişiminin güçlendirilmesi, uluslararası ve bölgesel meselelerde temas ve eşgüdümün pekiştirilmesi konularında mutabakata vardı.
Zirvede AB-Çin ikili ilişkileri, ticaret, yatırım, pazarlara erişim, insan hakları, yenilik, kentleşme, iyi yönetişim ve hukukun üstünlüğü de dahil olmak üzere, tarım, enerji, iklim değişikliği, kültürel değişim programları gibi konular masaya yatırıldı. Zirvede ayrıca, Suriye'deki kriz dahil olmak üzere bölgesel konular, G20 ve güvenlik işbirliği de ele alındı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.