Çiftçiyi bıktırdılar!

Çiftçiyi bıktırdılar!

Konya Ovası'na dadanan trafo hırsızları kış aylarını fırsat bilerek yeniden ortaya çıktı. Kış mevsimini fırsat bilen hırsızlar Altınekin, Yunak, Çumra ve Karapınar gibi ilçelerde trafoları, içindeki yaıı ve bakır telleri çalarak, ortadan kayboluyor

Konya Ovası'na dadanan trafo hırsızları, sulama birliklerini ve çiftçileri canından bezdirdi. Köylerde yaşanan hırsızlık olaylarının başında, tarlalarda bulunan elektrik trafolarının içerisindeki bakır teller ile trofaların soğutulmasında kullanılan yağların çalınması geliyor. Kuyuların elektrik trafolarını ve içindeki yağı çalan hırsızlar yaz kış dinlemiyor. Hırsızlık olayları köylüleri hem mağdur ediyor hem de kooperatfilere ve çiftçilere mali yönden ciddi zararlar veriyor. Alibeyhüyüğü  Mahallesi'nde hırsızlık olaylarına karşı, 2011 yılında otomatik olarak devreye giren otomasyon sistemi kuruldu. Otomasyon sisteminin deneme aşamasında dahi, 3 kişinin kablo çalmaya çalışırken sistem sayesinde yakalandığı ortaya çıktı.

saban-guven1.jpg

EN SON YUNAK'TA ORTAYA ÇIKTILAR

Köylüler bu duruma kendilerince önlem almaya çalışırken, diğer yandan da hırsızlık suçuna fazla ceza verilmediğinden yakınıyor Kış mevsimini fırsat bilen trafo hırsızları yeniden ortaya çıktı. Trafo hırsızları en son Yunak'ta bakır telleri çaldı. Yunak'ta bir Sulama Kooperatifinin trafo binasını hedef alan hırsızlar, trafoya ait tüm bakır kabloları çalarak kayıplara karıştı. Yunak'a bağlı Eşme Mahallesi sakinlerinin kurmuş oldukları Merkez Sulama Kooperatifi’ne ait olan su pompası trafo binasına giren hırsızlar, enerji hattını sağlayan bakır kabloların tamamını keserek trafo binasını devre dışı bıraktılar. Konya Ovası'nda kış aylarında bu tür hırsızlık olaylarında ciddi bir artış yaşanıyor. Bu hırsızlık olaylarının maliyeti ise ağır oluyor.

trafo-hirsizligi-(2).jpg

ALARM SİSTEMİ İŞE YARAMIYOR

Hırsızlık olaylarının kooperatifleri ve çiftçileri canından bezdirdiğini kaydeden Konya Sulama Kooperatifleri Birliği Başkanı Şaban Güven, “Bunu yapanların bir iki kişi değil de, çete halinde olduklarını düşünüyorum. Bu hırsızlara karşı ciddi bir yaptırım bile yok. Şikayetçi karakoldan çıkmadan hırsızlar çıkıyor. Güvenlik kameraları ve alarm bile işe yaramıyor. Onları da çalıyorlar. 3-5 kuruş kazanacağız diye kooperatiflerimize ciddi mali zarar veriyorlar. Ne yapacağımızı şaşırdık. Hırsızlara iyi bir suç verilirse belki bunların önü kesilir. Maalesef kanunlar hırsızlara yeterli cezayı vermiyor” dedi

trafo.jpg

KAR FIRTINASINDA BİLE SOYGUN

Yaşanan bu hırsızlık olaylarından bıkan köy sakinleri ise hırsızlık olaylarını önüne geçebilmek için çeşitli önlem alıyor. Bu önlemlerin başında da tarlalara kamera yerleştirmek için otomasyon sistemi, tarlalara kamera kurmak ile birlikte bazı ilginç ve değişik yöntemler kullanılıyor. Çumra'nın Uzunkuyu Köyü, Karapınar'ın Kayacak Köyü'nde son aylarda yaşanan hırsızlık olayları köylüleri canından bezdirdi. Köylüler, kendi imkanları ile trafolarını ve elektrik panolarını ne kadar korumaya çalışsa da başarılı olamıyor. Hırsızlar, kar fırtınası çıktığı gün bile elektrik tellerini çalmış. Özel kuyulara sahip olan çiftçiler ise kış aylarında tarlalarında bulunan panoları söktürerek, evlerini götürüyor. Bahar ayları geldiği zaman ise panoları geri taktırıyor.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.