Çiftçi toprak analizine önem veriyor

Çiftçi toprak analizine önem veriyor

Akşehir Ziraat Odası Başkanı Haşim Bakırcı, çiftçilerin son yıllarda toprak analizine büyük önem verdiğini söyledi.

Bakırcı, ziraat odası olarak çiftçinin faydasına olacak her türlü hizmeti getirdiklerini ifade ederek, “Uzun yıllardır Akşehir çiftçisinin yanında olduk. Tarım alanında gelişen her yeniliği çiftçimize getirdik. Son olarak kurduğumuz laboratuar sayesinde çiftçilerimiz ekmeden önce topraklarını analiz ettirmeye başladı. Laboratuarımız Konya’da bulunan laboratuarların hepsinden büyük ve gelişmiş cihazlara sahip. Burada uzmanlarımız sayesinde çiftçilerimiz toprak analizlerinin sonucuna göre ekim çeşidini belirliyor. Bu da ürünün daha verimli olmasını sağlıyor. Aynı zamanda laboratuarda toprak tahlili yaptıran çiftçiye hükümetimiz dekar başına 2 bin 250 lira para yardımı yapıyor, bu da paradan ziyade çiftçinin bilinçli olmasını sağlıyor” dedi.
Akşehir Ziraat Odası Laborantı Emine Kalpalp ise toprak analizi hakkında verdiği bilgide şu görüşlere yer verdi, “Bizim burada ki görevimiz çitçimizin toprağındaki element miktarları, toprak yapısı ve buna bağlı olarak bilinçli gübreleme konusunda yardımcı olabilecek analizleri yapmaktır. Çiftçimizin de bu analizlere gereken önemi vermesi nedeniyle çalışmalarımız yoğunlaştı. Biz çiftçimizin hem desteklemelerden faydalanması hem de alabileceği en çok ürün miktarını elde edebilmesi için çalışıyoruz. Aynı zamanda toprak yapısına göre ürün tercihi konusunda da yardımcı oluyoruz. Akşehir topraklarında genel anlamda tuzluluk ve kireç oranı biraz fazla, organik madde kullanımı çok düşük” diyerek çiftçilerin yeniliklere her zaman açık olduklarını söyledi.
Tek tapuda 50 dekardan fazla toprağı olan çiftçilerin topraklarını analiz yaptırmadığı sürece desteklemeden yararlanamadıklarını da hatırlatan Bakırcı, “Toprağı 50 dekardan az olan çiftçilerimiz de mazot desteği yada toprak analiz desteği almadığı halde analizini yaptırıp dosyasına ekliyor, bu da artık çiftçimizin bilinçli çalıştığını gösteriyor. Tabi devletimiz de bunun karşılı olarak destekten böyle çiftçilerinden faydalanmasına izin veriyor. Akşehirli çitçilerimizde buna önem veriyor. Bu tür çalışmalar sayesinde şunu söyleyebiliriz ki önümüzdeki yıllarda ürün miktarı ve kalitesi daha da artacaktır” diye konuştu.  n ALİ SAİT ÖGE

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.