Çiftçi pancara küstü!

Çiftçi pancara küstü!

Yüksek girdi maliyeti altında ezilen Konya çiftçisi açıklanan yeni şeker pancarı alım fiyatını düşük buldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TürkŞeker’in 2022 ürünü şeker pancarı alım fiyatını 16 polar için ton başına 800 lira olarak açıkladı. Söz konusu alım fiyatı, 50 TL olan posa bedeli ve 25 TL olan kota tamamlama primi ile birlikte ton başına toplan 875 lira olacak. Bu fiyat, Konyalı pancar üreticileri tarafından memnuniyetle karşılanmadı.

2021 YILINDA 420 LİRA OLARAK AÇIKLANMIŞTI

2020 yılında şeker pancarının alım fiyatı, 16 polar için ton başına 336 lira olarak açıklanmıştı. 2021 yılında ise bu fiyat 420 TL olarak belirlenmişti. O dönem alım fiyatına yapılan yaklaşık yüzde 25'lik zam oranı ise üreticiyi memnun etmemişti. 2022 yılı için fiyat 800 lira olarak açıklandı. Alım fiyatında yaklaşık yüzde 50'lik bir artış olsa da girdi maliyetleri 3'e 4'e katlayan üretici, yeni fiyattan da memnun kalmadı.

adsiz-012.jpg

SADECE MALİYETİ KURTARIR KÂR EDEMEYİZ!

Artan girdi maliyetleri ve kuraklık sonrası çiftçilerin şeker pancarı üretiminden başka ürünlerin üretimine yöneldiğine de dikkat çeken Konya Pancar ve Tarım Ürünleri Üreticileri Derneği (KONPADER) Başkanı Ahmet Bestil, “Çiftçilerin üretim yapmakta artık çok zorlanmaya başladığını her fırsatta dile getiriyoruz. Arkadaşlarımızla yaptığımız çalışmada pancar üreten çiftçi kardeşlerimizin sayısında bir azalama olduğunu fark ettik. 2021 yılında bir önceki seneye göre pancar üreten çiftçi sayısında yüzde 20’lere varan bir düşüş vardı. Açıklanan alım fiyatından sonra pancar üretiminde gelecek yıllarda da bir düşüş olacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. Enflasyon rakamları karşısında girdi maliyetlerinin düzenlenmesi gerekiyor. Şu durumda şeker fiyatına yapılacak zamla ancak girdi maliyetlerini kurtarabiliriz. Kâr edemeyiz. Konya, üretim gücüyle ülke ekonomisine katkısı ile her zaman takdir edildi. Ancak artan girdi maliyetleri ve son açıklanan pancar alım fiyatlarından sonra pancar üretmek çok zor hale geldi” şeklinde konuştu.

EN AZ BİN 200 TL OLARAK AÇIKLANMALIYDI

“Açıklanan fiyattan memnun değiliz. Şeker pancarının alım fiyatı en az bin 200 TL olarak açıklanmalıydı” diyen Bestil, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: “Üretici, her geçen gün üretimden uzaklaşıyor. Çiftçi, kotasının yarısını zaten havuza bırakmıştı. Biz, açıklanan yeni fiyattan memnun olmadığımızı ifade ediyoruz. Geçen yıla oranla alım fiyatı iki katı artmış olabilir ama girdi maliyetlerimiz çok afaki yükseldi. Gübrede girdi maliyetimiz yüzde 450 arttı. Tohumda ve ilaçta yüzde 200 arttı. Yeni yılla birlikte elektriğe zam geldi. Konya'da 2 milyon 200 bin hektar ekilebilen tarım arazisi var. Bunun yüzde 80'i kıraç alan, yüzde 20'si de sulu tarımın yapıldığı alan. Son gelen elektrik zammıyla birlikte yüzde 20'lik sulu tarım alanı da kıraç alana kaydı. Özellikle elektrik zammının geri çekilmesi gerekiyor. Konya'da sulu tarım yapma şansı kalmadı. Açıklanan alım fiyatlarıyla, yüksek girdi maliyetleriyle üretim yapabilmek çok zor. Üreticinin üretimden kaçması demek, gıda güvenliğinin tehlikeye girmesi demek. İthalatla ülke insanımızı doyuramayız. Üreticinin daha fazla desteklenmesi, yüksek girdi maliyetinin düşürülmesi şart.”

ŞEKERİN KİLOSU 10 LİRAYI AŞACAK

Bestil, son olarak “Şeker fiyatları 2022’de katlanacak. Şekerin kilosu 10 lirayı aşacak. Bu durumda vatandaş da mağdur olacak. Ayrıca şeker kullanıldığı her ürüne zam gelecek. Üretici ürettiğinden kazanamazken vatandaş daha pahalı ürünlerle karşılaşacak. Şeker fiyatı artarsa Nişasta Bazlı şurup ve sentetik tatlandırıcı ile pazar işgale uğrar ki bu da yeni risklere yol açar” dedi.

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum