Chp’li Sena Kaleli, Işid’in Elinden Kaçan Türkmenlerin Durumunu Meclis'e Taşıdı

Chp’li Sena Kaleli, Işid’in Elinden Kaçan Türkmenlerin Durumunu Meclis'e Taşıdı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bursa Milletvekili Sena Kaleli, "Sınırda bulunan ve Türkiye’ye geçmek isteyen 450 Türkmen ailesine neden sığınma hakkı verilmiyor?" diye sordu.     Konuyu Meclis'e taşıyan CHP Bursa Milletvekili...

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bursa Milletvekili Sena Kaleli, "Sınırda bulunan ve Türkiye’ye geçmek isteyen 450 Türkmen ailesine neden sığınma hakkı verilmiyor?" diye sordu.

    Konuyu Meclis'e taşıyan CHP Bursa Milletvekili ve Parti Meclis Üyesi Sena Kaleli, Irak’ın Telafer kentinden kaçarak Sincar’a sığınan ve bölgenin IŞİD tarafından ele geçirilmesiyle birlikte, yaklaşık 450 Türkmen ailesinin Zaho-Habur Sınır Kapısı'na gelerek Türkiye’den sığınma istediği, ancak kendilerinden pasaport istenmesi ve sığınma talebiyle ilgili net yanıt verilmediği iddialarını Meclis gündemine taşıdı.

    Sena Kaleli; IŞİD’in ele geçirdiği Sincar’dan kaçarak Habur Sınır Kapısı'na dayanan ve Türkiye’den sığınma talebinde bulunan Türkmenlerin akıbeti ve IŞİD terörüne yönelik hükümet tarafından izlenen politikayı, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a sordu.

    Kaleli’nin Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM’ye sunduğu soru önergesinde, şu soruları sıraladı:

-IŞİD’in ele geçirdiği Sincar’dan kaçarak Habur Sınır Kapısı'na dayanan ve Türkiye’den sığınma talebinde bulunan Türkmenlerle ilgili hükümetinizce nasıl bir yaklaşım gösterilecektir?

- Sınırda bulunan ve Türkiye’ye geçmek isteyen 450 Türkmen ailesine neden sığınma hakkı verilmemektedir? Türkmenlerden pasaport istenmesinin gerekçesi nedir?

- Saddam Hüseyin döneminde can güvenliği nedeniyle ülkemizden sığınma talebinde bulunanlara gösterilen hoşgörü ve yakınlık neden Türkmenlerden esirgenmektedir?

- IŞİD’in çoluk-çocuk, kadın-erkek, genç yaşlı demeden ve etnik köken ayırmadan uyguladığı şiddet ve katliam karşısında hükümetinizce bugüne kadar hangi adımlar atılmıştır?

- IŞİD’in Temmuz 2014 tarihi itibarıyla Irak ve Suriye’de öldürdüğü Türkmen sayısı kaçtır? Sınırımıza dayanan Türkmenlerin güvenliğiyle ilgili hangi önlemler alınmıştır?

- IŞİD’in saldırılara başladığı günden bu yana Irak’ta bulunan Türkmen grupları ve ailelerine hükümetinizce insani yardımda bulunulmuş mudur? Bu yardımların muhteviyatı ve miktarı ne kadardır? Yardımların bir bölümüne Peşmergelerce el konulduğu doğru mudur?

- Musul’dan kaçan yaklaşık 600 bin Türkmen için Birleşmiş Milletler neden harekete geçmemiş ve bir karar almamıştır? Bu konuda bir girişimde bulunulmuş mudur?

- Türkiye, bölgede bulunan ve IŞİD terörü karşısında ölümle burun buruna olan insanlar için güvenli bölge sağlamak konusunda neden yeterince baskı kurmamaktadır? CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.