Chp'li Öztrak: Hükümetin Miadı Doldu, Reformları Yapacak Takati Kalmadı

Chp'li Öztrak: Hükümetin Miadı Doldu, Reformları Yapacak Takati Kalmadı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, "Bu hükümetin miadı dolmuştur. Bunların süresi bitmiştir. Bu reformları yapacakları takati kalmamıştır. Bu açıkça ortada" dedi. Bütçe görüşmelerinde muhalefet milletvekilleri, ekonomideki son...

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, "Bu hükümetin miadı dolmuştur. Bunların süresi bitmiştir. Bu reformları yapacakları takati kalmamıştır. Bu açıkça ortada" dedi.

Bütçe görüşmelerinde muhalefet milletvekilleri, ekonomideki son dönem yaşanan kötü gidişata dikkat çekti. CHP Milletvekili Faik Öztrak yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisinin 2007’den bu yana hükümetin elinde yavaş yavaş eridiğini belirterek, 58. ve 59. hükümetler döneminde Türkiye’nin büyüme hızının 6,9 ve yükselen ekonomilerin büyüme hızının yüzde 7,7 olduğuna söyledi. 60. Hükümet döneminde ise Türkiye’nin büyüme hızının yüzde 3,3; 61 ve 62 hükümetler döneminde de (2012-2014) bu hızın 3,2 düştüğünü ifade eden Öztrak, Türkiye’ye benzer ekonomilerin büyüme hızının ise bu dönemde yüzde 4,7 olduğuna hatırlattı. Türkiye’nin büyümesinin giderek yavaşladığını anlatan Öztrak, “O beğenmediğiniz 1987-2002 yılları arasında Türkiye’nin büyüme ortalama büyüme hızı yüzde 3,8 idi. Benzer ekonomilerin büyüme hızı da 3,8 idi. 2013-2014 arasında Türkiye’nin ortalama büyüme hızı yüzde 4,7; benzer ekonomilerde yüzde 6,3. Bayağı gerisinde kalmışız.” ifadelerini kullandı.

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın, “Yüzde 4 büyüme hedefini buraya koyduk. Bazı reformları yapmaz ve bazı önlemleri almaz isek eğer yüzde 3 büyürüz.” ifadelerini de hatırlatan Öztrak, şunları kaydetti: “Türkiye’nin büyümesi, iktidarınız döneminde yüzde 3’lere çekilmiş durumda. İşin kötüsü ekonomide düşük büyüme oranları daha fazla cari açık verir hale geldi. Yüzde 6,9 büyümeyi GSMH’ya oranı yüzde 4,5 cari açıkla yapmıştınız. 2008-2011’de yüzde 3,3’lük yüzde 5,8’lik cari açıkla yaptınız. 2012-2014 arasındaki büyümeyi ise yüzde 6,6’lık cari açıkla yaptınız. Bu ülkenin rekabet gücünün giderek zayıfladığını gösteriyor. Şimdi çıkıyoruz tasarrufları arttırmaktan bahsediyorsunuz. Bu ne ile yapacaksınız. Soruyorum: özel bireysel emeklilik sistemi ile bu olmaz. Burada yüzde 13’lerde olan tasarruf oranlarını yüzde 20’lere çekebilmeniz, özel tasarruf oranları ile olmaz. Çok daha hızlı iyi büyümeniz lazım. Çok daha iyi tasarruf yapmanız lazım. Türkiye’de ne ailelerin geliri artıyor ne şirketlerin geliri artıyor. Sürekli düşüyor. Son 10 çeyreğin 8’inde özel sektörün büyümeye katkısı negatifken, riskler artarken, 2015’te büyümenin yüzde 29’unun 2016’da yüzde 36’sının 2017’de yüzde 44’ünün özel sektör yatırımlarından geleceğinden bahsediyorsunuz. Nasıl olacak? Sayın Bakan gerçekten çok merak ediyorum.”

“CUMHURİYET DÖNEMİNDE MEMURLARIN MAAŞI HEP ÖDENDİ”

Bir başbakan yardımcısının vatandaşa “Biz iktidar olmak zorundayız. Biz gider isek Türkiye’de her şey gider. Bunların elinde kalsak 5 ay maaş ödeyemezler. Bütün yatırımlar biter.” şeklindeki ifadelerini hatırlatan Öztrak, Türkiye’nin, savaşlar hariç hiçbir döneminde memuruna maaş ödememezlik yapmadığını bildirdi. Öztrak, “2001 krizinde hazine müsteşarıydım. Gününde ve vadesinde ödendi. Tek bir memur çıksın, ‘ben maaşımı almadım’ desin. Şunu diyorsunuz, ‘Büyümeyi yapamazlar, yatırımı yapamazlar. Kısa, orta ve uzun vadede alternatifimiz yok.’ Allah Allah. Ben açık söylüyorum; bu hükümetin miadı dolmuştur. Bunların süresi bitmiştir. Bu reformları yapacakları takati kalmamıştır. Bu açıkça ortada.” şeklinde konuştu.

“HÜKÜMETİN REFORMLARI GERÇEKLEŞTİRECEK GÜCÜ KALMADI”

Bir dönemde kendisinin de içinde yer aldığı ekibin yüzde 6,2 büyüyen, enflasyonu yüzde 68,5’dan yüzde 29’a düşen bir ekonomik programı bıraktıklarını dile getiren Öztrak, Türkiye’nin o zaman büyüme potansiyeli yüzde 5 seviyelerinde olduğunu aktardı. Öztrak, Türkiye’nin her 100 dolarlık kısa vadeli borç için 172 dolar rezervi varken, şimdi potansiyel büyümenin yüzde 3, aynı kısa vadeli borç için ise 101 dolar rezerv bulunduğunu belirtti. “Açık söylüyorum, bu hükümetin artık bu reformları gerçekleştirecek gücü kalmamıştır." diyen Öztrak, "İlk defa bu kadar uzun süreli büyüme ile seçime giriyorsunuz. Herkes kriz bekledi. Burada açıkça ciddi problem var. Artık büyüyemiyoruz. Buradan çıkmak için gerekli önlemleri alamıyorsunuz. Yatırımları arttırma ile ilgili gerekli güveni veremiyorsunuz. Dünya ekonomileri sizden az 2 puan daha hızlı büyüyor." ifadelerini kullandı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.