Chp’li Özel’den Bakan Çelik’e: ‘yargılanmayacak’ Müfettiş Sorusu

Chp’li Özel’den Bakan Çelik’e: ‘yargılanmayacak’ Müfettiş Sorusu

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi verdi. Özel önergesinde, Soma’da facianın yaşandığı madeni faciadan kısa bir süre önce denetleyen...

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi verdi. Özel önergesinde, Soma’da facianın yaşandığı madeni faciadan kısa bir süre önce denetleyen ve olumlu rapor veren iki müfettiş hakkında bakanlık tarafından adli yargılama izni verilmemesini eleştirdi.

Özel, soru önergesinde şu ifadelere yer verdi; “17 Temmuz 2014 tarihinde ise Soma Cumhuriyet Başsavcılığı ‘yer altı maden ocağında bu haliyle mevcut bütün delillerin toplandığı hususunda birlikte değerlendirildiğinde bu tarihten sonra yapılacak soruşturma aşamasında herhangi bir adli işlem kalmadığı anlaşılmaktadır’ diyerek ocağın Soma Kömür İşletmeleri AŞ'ye devredilmesine karar vermişti.

Facianın hemen ardından ise en çok tartışılan konulardan birisi kazadan kısa süre önce ocakta, iş sağlığı ve iş güvenliği açısında incelemelerde bulunan iki müfettişin, olumlu rapor vermesi olmuş ve ortaya çıkan bilgiler ışığında, aralarında bu iki müfettişinde bulunduğu diğer kamu görevlileri için savcılık yargılanmalarını sağlamak için izin talebinde bulunmuştu. Ancak facianın üzerinden yaklaşık 4 ay geçtikten sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın adli soruşturma için izin vermediği geçtiğimiz gün basına yansımıştır. Ancak 301 madencimizin hayatını kaybetmesine neden olan ve ocaklarda zamanında gerekli incelemeyi yapmayan ya da eksik ve noksanlara göz yuman bu iki müfettişin ise yargılanmayacak olması ne vicdani ne de hukuki olarak kabul edilebilir değildir.”

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Bakan Faruk Çelik’e yanıtlaması için şu soruları yöneltti; “Soma Kömürleri AŞ’nin Soma Eynez bölgesindeki maden ocağının 13 Mayıs tarihinden önce teftiş yaparak olumlu rapor veren müfettişlerin soruşturulmasına izin verilmemesinin nedeni nedir? Bu müfettişler kaç kişidir? Bu müfettişlerin isimleri nelerdir? Söz konusu müfettişlere soruşturma izni verilmemesi ile soruşturma ilerledikçe meselenin üst düzey bürokrasiye ve hükümet üyelerine kadar uzanmasından mı çekinilmektedir? Bu iki müfettişin daha önce denetledikleri ocaklarda da denetim sonra kazalar olmuş mudur? Bu denetimler hangi ocaklara yapılmış ve hangi tarihlerde denetlenmişlerdir?”

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.