Chp’li Moroğlu, Bakana ‘bonzai’ Ve ‘jamaika’dan Kaç Kişinin Öldüğünü Sordu

Chp’li Moroğlu, Bakana ‘bonzai’ Ve ‘jamaika’dan Kaç Kişinin Öldüğünü Sordu

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi verdi. Önergesinde son dönemde onlarca gencin ölmesine veya komaya girmesine neden olan ‘bonzai’, ‘jamaika’ gibi...

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi verdi. Önergesinde son dönemde onlarca gencin ölmesine veya komaya girmesine neden olan ‘bonzai’, ‘jamaika’ gibi uyuşturucu maddeleri soran Moroğlu, önergesinde şu ifadelere yer verdi; “Özellikle son dönemde ülkemizde pek çok gencimizin bu maddelerin kullanımı nedeni ile hayatını kaybettiği yazılı ve görsel basında yer almaktadır. Kolay tedarik edilmesinin ve ucuz olmasının bu kadar hızlı bir şeklide yayılmasında etken olduğu da uzmanlar tarafından ifade edilmektedir. Hayatları karartan bu tip maddelerin yaygınlaşmasının engellenmesi için süratle önlem alınması gerektiği ortadadır. Konuyla ilgili olarak Türkiye Psikiyatri Derneği de bir açıklama yapmıştır. Bu açıklamada “ülkemiz bağımlılık politikalarının çağımız koşullarına uygun olarak oluşturulması ve acilen hastalara sağlıklı bir tedavi uygulanabilmesi için tedavi kurumlarında Sentetik kannabinoidler tarama testlerinin hızla yaygınlaştırılması” gerektiğine dikkat çekmiştir. Bunun yanında bazı devlet hastanelerine, bu tip uyuşturucu maddeleri kullandığını belirterek başvuran ve tıbbi yardım talep eden kişilere herhangi bir tarama testi uygulanmadığı bu nedenle tanı, tedavi ve hastanın takibi açısından çok büyük zorlukların yaşandığı belirtilmektedir. Bu süreçte adli açıdan da bazı sorunların ortaya çıktığı ifade edilmektedir.” dedi.

Moroğlu, Sağlık Bakanı Müezzinoğlu’nun yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti; “Son 1 yıl içinde bonzai, Jamaika gibi isimlerle anılan uyuşturucu madde kullanımı nedeni ile kaç vatandaşımız hayatını kaybetmiştir? Bu uyuşturucu maddelerin nereden, nasıl temin edildiğine dair elinizde bir bilgi var mıdır? Bu konuda Bakanlığınız bir araştırma yapmakta mıdır? Devlet hastanelerinde bu maddelerin kullanılıp kullanılmadığına ilişkin uygulanan bir test var mıdır? Bu test maliyeti yüksek bir test midir? Son bir yıl içinde Bakanlığınıza bağlı devlet hastanelerine ya da özel hastanelere yaygınlaşan bu uyuşturucu maddeleri kullandığını söyleyerek kaç kişi başvuruda bulunmuş ve tedavi talep etmiştir? Bu kişilere nasıl bir tedavi uygulanmaktadır? Hastanelere başvurarak tedavi talep eden bağımlıların adli açıdan sorunlar yaşadığı ifade edilmektedir. Bu sorunlar nelerdir? Bu sorunların aşılması için Adalet Bakanlığı ile ortak bir çalışmanız bulunmakta mıdır? Halkın bilgilenmesi, özellikle gençlerimizin bağımlılık yaratan bu tür maddelere karşı bilinçlendirilmesi için Bakanlık olarak şimdiye kadar yaptığınız çalışmalar nedir?”

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.