Chp’li Meclis Üyesi'nden Menderes Türel'e: O Günden Beri Ne Değişti?

Chp’li Meclis Üyesi'nden Menderes Türel'e: O Günden Beri Ne Değişti?

Antalya’da Toros Eğitim Kurumları’na ait okul alanlarına ilişkin imar planlarına yapılan itirazlar ilçe belediye meclisleri tarafından reddedilmesine rağmen Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin gündemine alındı. CHP grubu binlik planlara...

Antalya’da Toros Eğitim Kurumları’na ait okul alanlarına ilişkin imar planlarına yapılan itirazlar ilçe belediye meclisleri tarafından reddedilmesine rağmen Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin gündemine alındı. CHP grubu binlik planlara yapılan itirazların ilçe belediye meclislerince reddedildiğini hatırlatarak maddelerin gündemden çıkarılmasını önerdi. AK Partili Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, ilk görev döneminde onayladığı planların Büyükşehir Meclisi’nde görüşülmesini savundu. Bir Meclis Üyesi aynı planı 2006’da onayladığını hatırlatarak, Türel’e, “O günden beri ne değişti?” diye sordu.

"GELECEĞİNİZİ PARLAK GÖRMÜYORUM, AKP İL BAŞKANI GİBİ DAVRANIYORSUNUZ"

CHP’li Meclis Üyesi Sıtkı Soydal, siyasi şov yapmakla itham ettiği Türel’e, aynı imar planını 2006 yılında Büyükşehir Belediye Başkanı iken onayladığını hatırlatarak, “O günden bugüne ne değişti?” diye sordu. Türel’i Büyükşehir Meclisi'nde siyaset yapmakla suçlayan CHP’liler, okulların Milli Eğitim Bakanlığı’ndan alınmış izinleri olduğunu da hatırlattı. Türel, 8 yılda ne değiştiğini izah etmek yerine son günlerin moda tartışmasına sığınarak, “Yanlış hesap Bağdat’tan döner. Yaptıklarınızı her yerde anlatacağım. Pensilvanya’nın Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi’ni nasıl uzaktan idare ettiğini söyleyeceğim. CHP grubu haliniz içler acısı.” Bu sözler üzerine Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, “Ben de sizin geleceğinizi pek parlak görmüyorum. Şu an meclis başkanlığı yapmıyorsunuz. AKP İl Başkanı gibi davranıyorsunuz. Antalya kaybeder.” karşılığını verdi. MHP grup sözcüsü Selçuk Senirli de AKP’lilere bugün eleştirdikleri hizmet hareketi ile geçmişte birlikte hareket ettikleri hatırlatmasında bulundu. Tartışmaların ardından gizli oylama talebi de AKP’lilerin oylarıyla reddedildi.

TOROS EĞİTİM KURUMLARINA İMAR DARBESİ

Toros Eğitim Kurumları’na ait okul alanlarına ilişkin imar planlarına yapılan itirazlar 121 ve 146’ncı maddeler olarak Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi’nin gündemine geldi. Gündem maddelerine geçilmeden önce önergeler ele alındı. Bu sırada CHP grubu iki maddenin gündemden çıkarılmasını talep etti. CHP’liler, bu iki maddeye ilişkin binlik imar planlarına yapılan itirazların Muratpaşa ve Konyaaltı ilçe belediye meclislerinde reddedildiğini, bu nedenle Büyükşehir Belediye Meclisi’nde görüşülmesine gerek olmadığını, bu nedenle gündemden çıkarılmasını istedi. CHP grup sözcüsü Songül Başkaya, mecliste gereksiz yoğunluk yaşanmaması için bu teklifte bulunduklarını ifade etti. Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek de İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlerde binlik planlara yapılan itirazlar ilçe belediyelerinde reddedilirse büyükşehir belediye meclislerine gelmediğini hatırlattı. CHP’liler Büyükşehir Belediye Kanunu’nun ilgili maddesini taleplerine dayanak göstermelerine karşın Menderes Türel, maddelerin gündemden çıkarılması halinde meclis iradesinin yok sayılacağını ileri sürdü. Yoğun tartışmaların ardından her iki maddenin de meclis gündeminden çıkarılması talebi AKP’lilerin oylarıyla reddedildi.

Yapılan uygulamanın mevzuata uygun olduğu konusunda kesin bir beyanda bulunamayan Menderes Türel, olayın netliğe kavuşması için İçişleri Bakanlığı Hukuk Müşavirliği’nden görüş talep edeceğini söyledi. Kemer Belediye Başkanı Mustafa Gül ise ilçe belediyesinde reddedilen itirazın büyükşehir belediyesine gelmemesi gerektiğini ifade etti. Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal da itiraz edilen planın zaten büyükşehir belediye meclisinde kabul edilen bir plan olduğunu, yapılan itirazın reddedilmesiyle bir değişikliğe uğramadığını, bu nedenle yeniden büyükşehir meclisine gelmesinin anlamsız olduğunu dile getirdi.

GİZLİ OYLAMA İSTEĞİ REDDEDİLDİ

126. maddenin oylanarak gündemden çıkarılmasının reddedilmesi üzerine CHP grubu 141. maddenin gizli oylanmasını talep etti. CHP’liler taleplerine gerekçe olarak AKP grubunun üyeleri üzerinde baskı oluşturmasını gösterdi. Türel ise halka açık bir toplantı gerçekleştirdiklerini söyledi. CHP grup sözcüsü Songül Başkaya, herkesin özgür iradeyle oy kullanması için gizli oylama istediklerini dile getirdi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.