Chp'li Dibek: Hükümet, Işid Bağlantılı Dernekleri Tika Üzerinden Destekliyor

Chp'li Dibek: Hükümet, Işid Bağlantılı Dernekleri Tika Üzerinden Destekliyor

CHP Milletvekili Turgut Dibek, hükümetin TİKA üzerinden IŞİD bağlantılı derneklere bilerek destek verdiğini savundu. Dibek, “TİKA açıkça IŞİD ve El-Nusra'ya yardım ettikleri gerekçesiyle kapatılan AKEA'ya 3 bin Euro, İstanbul Vakfına...

CHP Milletvekili Turgut Dibek, hükümetin TİKA üzerinden IŞİD bağlantılı derneklere bilerek destek verdiğini savundu. Dibek, “TİKA açıkça IŞİD ve El-Nusra'ya yardım ettikleri gerekçesiyle kapatılan AKEA'ya 3 bin Euro, İstanbul Vakfına ise 45 bin Euro yardım yaptığını itiraf etmiştir.” dedi.

CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, AK Parti hükümetinin bile bile IŞİD bağlantılı dernekleri TİKA üzerinden desteklediğini ileri sürdü. Meclis’te sunduğu soru önergesine Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş tarafından verilen cevabı değerlendiren Diberk, “2013-2014 yılları kasıtlı olarak gizlenerek, IŞİD bağlantılı vakfa ne kadar para aktarıldığının üzeri örtülüyor. TİKA açıkça IŞİD ve El-Nusra'ya yardım ettikleri gerekçesiyle kapatılan AKEA'ya 3 bin Euro, İstanbul Vakfı’na ise 45 bin Euro yardım yaptığını itiraf etmiştir.” dedi.

Dibek, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un cevaplandırması için TBMM’ye sunduğu soru önergesinde “Kosova’da TİKA ve Yunus Emre Vakfı, hangi sivil toplum kuruluşlarına destek olmaktadır? Bu kuruluşlar arasında IŞİD ve El Nusra’ya destek oldukları gerekçesiyle kapatılan AKEA var mıdır? AKEA’ya bugüne kadar ne kadar yardım yapılmıştır? Kapatılan bir diğer vakıf olan İstanbul Vakfı’na TİKA ve diğer devlet kuruluşlarından bugüne kadar ne kadar yardım yapılmıştır?” sorularını yöneltmişti.

‘ADI GEÇEN ÖRGÜTLERE DESTEK VEREN HERHANGİ BİR KURULUŞA YARDIM YAPILMAMIŞTIR’

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’tan gelen cevapta şu ifadelere yer verildi: “TİKA, görev alanı içerisinde mevzuatına uygun olarak muhtelif alanlarda faaliyet gösteren STK'lara destek verebilmekte olup eğitim, kültür ve sosyal alanlarda projeler yürüten AKEA'nın "Aliya İzzet Begoviç'i Anma" etkinliklerine 3 bin Euro tutarında destek sağlanmıştır. TİKA'nın Kosova'da radikal İslamcı kuruluşlarla ilişkisinin sakıncalı bulunduğuna dair Kosova'da görevli Türk asker ve polis yetkililerinden alınan bir uyarı bulunmamaktadır. TİKA, 2006-2012 yılları arasında eğitim ve kültürel işbirliği kapsamında İstanbul Vakfı'na 45.000 Euro tutanda donanım desteği sağlamış olup önergede adı geçen örgütlere destek veren herhangi bir kuruluşa yardım yapılmamıştır.”

‘TİKA, IŞİD’ÇİLERE DESTEK OLMAKTADIR’

Konuyla ilgili yazılı bir değerlendirmede bulunan CHP’li Turgut Dibek, “Numan Kurtulmuş'un verdiği yanıtta, TİKA'nın hangi vakıfları desteklediği bilgisine yer verilmemesinin sebebi, birçok kapatılan kuruluşa para aktardıklarının ortaya çıkmasını engellemektir. 2013/ 2014 yılları da kasıtlı olarak gizlenerek, IŞİD bağlantılı vakfa ne kadar para aktarıldığının üzeri örtülüyor. TİKA açıkça IŞİD ve El-Nusra'ya yardım ettikleri gerekçesiyle kapatılan AKEA'ya 3 bin Euro, İstanbul Vakfı’na ise 45 bin Euro yardım yaptığını itiraf etmiştir. TİKA, IŞİD’çilere destek olmaktadır. TİKA'nın açıklaması doğruysa büyük bir görev ihmali de Kosova'da görevli istihbarat elemanlarımızındır. TİKA'nın bu kuruluşları bilmediğini farz ettiğimizde istihbarat elemanlarımızın görevlerini yapmadığı gerçeği ortaya çıkmaktadır ki, bunun gerçeği yansıtmadığı açıktır. AKP Hükümeti açıkça, bile bile IŞİD bağlantılı dernekleri TİKA üzerinden desteklemektedir" dedi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.