Chp, Askeri Ceza Kanunu Değişikliği İçin Kanun Teklifi Verdi

Chp, Askeri Ceza Kanunu Değişikliği İçin Kanun Teklifi Verdi

CHP Grup Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili M.Akif Hamzaçebi, 15.06.1930 tarihli ve 1632 sayılı Askeri Ceza Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'ni Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına sundu.

CHP Grup Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili M.Akif Hamzaçebi, 15.06.1930 tarihli ve 1632 sayılı Askeri Ceza Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'ni Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına sundu. Teklif, Balyoz davasından mahkum edilen ve halen TSK ile ilişikleri devam eden subay ve komutanların ilişikleri kesilene kadar askeri cezaevlerinde kalmalarını kapsıyor. Mevcut Askerî Ceza Kanununun 39'uncu maddesine göre bu kişilerin bulundukları askerî cezaevlerinden Silivri'deki sivil cezaevine nakledilmesi isteniyor.

Hamzaçebi, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Hukuksuz bir şekilde yürütülen Balyoz davasına ilişkin mahkeme süreci sonucunda Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) birçok subay ve komutanı haksız bir şekilde mahkum edildi ve mahkumiyete ilişkin kararlar Yargıtay tarafından onanarak kesinleşti." dedi. Hamzaçebi, mahkum edilen subay ve komutanların büyük bir çoğunluğunun emekli olmayıp halen Türk Silahlı Kuvvetleri'nin mensubu olduğunu ifade etti. Anılan subay ve komutanların Askerî Ceza Kanununun 39'uncu maddesine dayanılarak şu anda bulundukları askerî cezaevlerinden Silivri'deki sivil cezaevine nakledilmek istendiğini dile getiren Hamzaçebi, "Ancak bu kişilerin TSK ile ilişikleri henüz kesilmiş değildir. Kendilerinin TSK ile ilişikleri kesilinceye kadar askerî cezaevlerinde kalmaları gerekir. Özel Yetkili Mahkemelerin vermiş olduğu mahkumiyet kararlarının doğru olmadığı, yargının güvenilirliğinin tartışıldığı ve yeniden yargılama seçeneğinin Türkiye’nin gündeminde olduğu bir süreçte bu subay ve komutanların TSK ile ilişikleri kesilinceye kadar askerî cezaevinde kalmalarının etik açıdan da doğru olduğunu düşünüyoruz. Konuya ilişkin olarak yasadaki tereddütleri gidermek üzere Askeri Ceza Kanununda değişiklik öngören bir kanun teklifini bugün TBMM Başkanlığına verdim. Başta hükümet olmak üzere tüm siyasi partilere bir maddelik bu kanun teklifini önümüzdeki hafta yasalaştırmayı teklif ediyorum." açıklamasında bulundu.

15.06.1930 TARİHLİ VE 1632 SAYILI ASKERİ CEZA KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ

MADDE 1.- 15/06/1930 tarihli ve 1632 Sayılı Askeri Ceza Kanunu’nun 39uncu maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
Türk Silahlı Kuvvetlerinde görevli devlet memurları, uzman jandarma ve uzman erbaşlar hakkında verilen hürriyeti bağlayıcı diğer cezalar, Türk Silahlı Kuvvetlerinden veya Devlet memurluğundan çıkarmaya, ilişik kesmeye veya sözleşmenin feshine ilişkin idari işlemlerin tamamlanması ve hükümlüye tebliğini müteakip genel ceza evlerinde çektirilir.

Yürütme
MADDE 2.- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

Yürürlük
MADDE 3.- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1.- Statü değişikliği, idari işlem ve kararlardan sonra tekâmül eder. Subay, astsubay ve Türk Silahlı Kuvvetlerinde görevli devlet memurlarının, uzman erbaş ve uzman jandarmaların Türk Silahlı Kuvvetlerinden veya devlet memurluğundan çıkarılması, ilişiklerinin kesilmesi veya sözleşmelerinin feshi de statü değişikliği ile ilgili idari işlemlerdendir. Teklif edilen değişiklik ile, bir statü değişikliğine bağlı işlemlerden olan Subay, astsubay ve Türk Silahlı Kuvvetlerinde görevli devlet memurları, uzman erbaş ve uzman jandarmaların askeri ceza evlerinden genel ceza evlerine nakillerinin hukuk devleti ilkelerine aykırı olarak, haklarındaki statü değişikliği tam olarak gerçekleşmeden yapılmasından kaynaklanan durumun düzeltilmesi amaçlanmaktadır.

Yürütme
MADDE 2.- Yürütme maddesidir.

Yürürlük
MADDE 3.- Yürürlük maddesidir. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.