Çavuşoğlu: Türkiye’ye Ab’den Ültimatom Geldiği Doğru Değil

Çavuşoğlu: Türkiye’ye Ab’den Ültimatom Geldiği Doğru Değil

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Birliği Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle’nin, Türkiye’ye HSYK’daki değişikliklerle ilgili ültimatom verdiği şeklindeki haberlerin doğru olmadığını söyledi.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Birliği Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle’nin, Türkiye’ye HSYK’daki değişikliklerle ilgili ültimatom verdiği şeklindeki haberlerin doğru olmadığını söyledi. Çavuşoğlu, “Bugüne kadar yapılan açıklamaların dışında herhangi bir tepki gelmedi. Zaten bu düzenlemenin ne olduğunu, nasıl bir düzenleme yapıldığını ve niçin yapıldığını da kendilerine aktardık. Türkiye’ye bir ültimatom göndermiş gibi bir hava estirmenin hiçbir anlamı yok.” dedi.

AB Bakanı Çavuşoğlu, bakanlık binasında TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu başkanlığındaki Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi’ni kabul etti. Çavuşoğlu’na burada AB’den HSYK konusunda gelen tepkiler soruldu. Çavuşoğlu ilk olarak “Bugüne kadar yapılan açıklamaların dışında herhangi bir tepki gelmedi. Zaten kendileriyle de bu düzenlemenin ne olduğunu, nasıl bir düzenleme yapıldığını ve niçin yapıldığını kendilerine aktardık. Hatta şöyle bir teklifimiz de oldu. Burada bir yasa çıkarken Avrupa standartlarını konuşurken hangi standartlardan bahsettiğimizi bunu somut bir şekilde dile getirmemiz lazım. Kopenhag Siyasi Kriterleri ise bu kriterlerin neresinde nasıl yapılması gerektiği ve yine herhangi bir başka konuda ekonomik kriterlerle ilgili bir şey varsa da bu kriterlerin somut bir şekilde ortaya konularak karşılaştırma yapmamız gerekiyor.” açıklamasında bulundu.

En son HSYK düzenlemesini içeren yasanın komisyondan geçtiğini hatırlatan Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz hatta bu yasa tasarısı üzerinde önergeler olmadan bile taslak halindeyken bu tasarının bir tarafa konulması, bir tarafta da AB üyesi ülkelerdeki yasa ve uygulamaları bir tarafa koyalım, kıyaslama yapalım. Hangi ülkeden geriyse o noktaların bize iletilmesini kendilerine söyledik. Çok açık ve net şekilde bu konuda düşüncelerimizi söyledik. Dışarıdan bakıldığı zaman veya yanlış bilgilerle farklı değerlendirmeler olabilir, ama biz Avrupalı dostlarımızla ve muhataplarımızla tüm bu konuları basın aracılığı ile değil yine indirekt yollardan değil doğrudan temaslarımızda yapıcı bir şekilde konuşuyor, anlatıyoruz. En son Strasbourg ziyaretinde de görüştüğüm gerek AB tarafında parlamento dahil diğer taraftan da Avrupa Konseyi, biliyorsunuz demokrasi ve standartlar bakımından AB’nin de önünde bir kuruluş İnsan Hakları Mahkemesi oraya bağlı. Genel Sekreter (Thorbjorn) Jagland ile yaptığımız görüşmelerde bu konuları birlikte değerlendirdik. 'Çok sert ültimatom oldu, bu mesajı Türkiye götürdü, Çavuşoğlu’na şöyle oldu' diye bazı yanlış haberlerin çıktığını görüyoruz. Kesinlikle böyle değil. Füle’nin açıklamasında da zaten tüm görüşmelerimizin son derece yapıcı olumlu geçtiğini, elbette onlar kendi düşüncelerini söyleyebilirler, dostane bir ortamda. Ama Türkiye’ye bir ültimatom göndermiş gibi bir hava estirmenin de hiçbir anlamı yok. Doğru bilgiler üzerinden gerçekleri konuşarak bu olayları değerlendirirsek sivil toplum örgütünün ve burada bulunan arkadaşlarımızın çağrısı bence Türkiye’de daha iyi yer bulur. Sağduyu ile beraber bu olaylara bu açıdan yaklaşmamızda fayda var.” CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.