Çarşıda bayram havası esmiyor!

Çarşıda bayram havası esmiyor!

Ramazan Bayramına 4 gün kala, çarşı ve pazarda beklenilen hareketlilik olmadı. Ekonomik kriz, insanların alım gücünü düşürürken, ürün fiyatlarındaki aşırı pahalılık ise esnafın işini azalttı. Esnaf, “Çarşıda bayram havası yok” dedi

Ramazan Bayramına 4 gün kala, çarşı ve pazarda beklenilen hareketlilik olmadı. Ekonomik kriz, insanların alım gücünü düşürürken, ürün fiyatlarındaki aşırı pahalılık ise esnafın işini azalttı. Esnaf, “Çarşıda bayram havası yok” dedi. Mübarek Ramazan ayında sona gelindi. Ramazan Bayramına 4 gün kaldı. Esnaflar, bayram için tüm hazırlıklarını günler öncesinden tamamladı. Şekerler, tatlılar, kolonyalar, böreklik yufkalar, yemeklik malzemeler, bayramlık giysiler ve benzeri diğer ürünler reyondaki yerini aldı. Ekonomik krizin kendini iyice hissettirdiği bu günlerde esnaf, bayram öncesi yapacağı satışları, iç piyasanın az da olsa canlanması için fırsat bilirken beklenilen olmadı. Özellikle küçük esnaf, yine hayâl kırıklığına uğradı. Her geçen bayramın bir önceki bayramı arattığını söyleyen esnaflar, “Vatandaşın alım gücünün düştüğünü” söyledi. Ürün satışlarında en az yüzde 30 düşüş olduğunu söyleyen esnaflar, “Satışlarda gözle görülür bir düşüş var. Önceden vatandaş en basitinden 2 kilo bayram şekeri alıyorsa, bunu bu bayramda mecburen bir kiloya düşürdü. Geçen bayramda harcanan para ile vatandaş daha çok ürün alabilirken, aynı para miktarı ile bu bayramda ihtiyaçların neredeyse yarısı bile temin edilemiyor. Vatandaş, artık eskisi gibi bayram alışverişi de yapmıyor. Artık siz düşünün” dedi. Bu yıl bayram öncesi en büyük sıkıntıyı da yine “Alışverinişlerinizi yerli esnaftan yapın” çağrısına rağmen, yerel ve küçük esnaf çekiyor. İş kapasitesi en fazla düşen esnaf kesimi ise giyim sektöründekiler oldu.

TATLICILARDA DURGUNLUK YAŞANIYOR

Konya Pastacılar Odası Başkanı Kadir Kağnıcıoğlu, sadece Ramazan Bayramı öncesi değil, Ramazan ayında da esnafın işinin durgun geçtiğini söyledi. Ramazan Bayramı tatilinin 9 gün olması münasebetiyle çoğu vatandaşın tatile çıktığını belirten Başkan Kağnıcıoğlu, “Vatandaş, evde olmayacağı için doğal olarak tatlı da almıyor ve özel olarak tatlı da yaptırmıyor” dedi. Baklavalık malzeme fiyatlarındaki artışa da değinen Kağnıcıoğlu, şunları söyledi: “Piyasada çok ucuza antep fıstıklı baklava sattığını söyleyen esnaflar var. Kullanılan fıstığın 135 TL'ye dayandığı, yağ, yufka, un fiyatlarının bu kadar yüksek olduğu bir dönemde kimse 40-50 liraya antep fıstıklı baklava satamaz. Bunu söyleyenler merdiven altı üretim yapanlar. Hakiki fıstıklı baklavanın kilosu daha fazla olur. Vatandaş, bu esnaflara kanmasın. Aslında vatandaşa da söyleyecek bir şey yok. Çünkü insanımızın alım gücü belli. Ortada bir ekonomik sıkıntı var. Biz, yine de tüm bunları kendilerinin sağlığı için söylüyoruz. Tatlıcıların işleri durgun. Özetleyecek olursak hem tatil süresinin uzun olması, hem vatandaşın alım gücünün düşmesi hem de yaşanan ekonomik sıkıntı herkesi etkiledi. Geçmiş bayramlara göre meslektaşlarımızın satışları neredeyse yüzde 40 düştü. Esnaf, bayram öncesi umutlu olur. İç piyasanın canlanması için hareketlilik şart. Maalesef bu bayramda da beklenilen olmadı. İmdadımıza yetişirse bir dondurma yetişir, hava baya ısındı. Esnaf, açığını dondurma ile kapatmaya çalışacak.”

ÜRETİM GİRDİ MALİYETLERİ ARTTI

Marketlere toptan okum ve şeker satışı yapan üreticiler ise ürünlerin girdi maliyetlerinin arttığına dikkat çekti. “Üretimden satışa kullandığımız ürünlerin yüzde 70'i dövize bağlı” diyen toptancılar, “Biz de bir sıkıntı yok. Marketler ne kadar mal istediyse üretip, temin ettik. Şekerleme, lokum kısmında büyük sıkıntının olacağını sanmıyoruz. Ürün fiyatlarında yüzde 10-15 oranında bir artış var. Esnafın satışının nasıl olup olmadığını bayramdan sonra anlayacağız. İade edilecek mal oranı gerçek sonuçları verir. Özellikle önümüzdeki 2-3 gün içinde esnafların işi açılır” şeklinde konuştu.

EMRE ÖZGÜL

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum