Cari açığın çaresi nükleer enerji

Cari açığın çaresi nükleer enerji

Uluslararası Enerji Ajansı Başekonomisti Fatih Birol, nükleer enerjinin Türkiye'nin enerjide bir kaç ülkeye bağımlı olmasını azaltacağını belirterek, "Nükleer enerji Türk ekonomisi için migren haline gelen cari açık konusunda ciddi bir çözüm olacak" dedi.

Nükleer santralin Türkiye için önemi hakkında bilgi veren Birol, Türkiye'nin enerji konusunda değişik alternatifleri değerlendirmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye için en önemli alternatiflerden birinin nükleer enerji olduğuna dikkati çeken Birol, "O yüzden hükümetin nükleer enerji konusunda Japonya ve Fransa ile attığı adımların tarihi bir adım olduğunu düşünüyorum. Bunlar sadece enerji sektörü için değil, ekonomik ve siyasi anlamada da çok önemli adımlar" diye konuştu.

Birol, nükleer enerji konusunda alınan kararların değerinin ileride daha iyi anlaşılacağını ifade ederek, "Nükleer enerji ile ilgili atılan adımlar Türkiye'nin ekonomik tarihinde bir devrim teşkil edecek" dedi.

Doğu Akdeniz'de önemli petrol ve doğal gaz rezervleri bulunduğunu vurgulayan Birol, "Bu rezervlerin bütün ülkeler tarafından en barışçı ve bölgesel güvenlik arzına katkı sağlayacak şekilde kullanılması gerektiğini belirtti.

Birol, her ülkede nükleere yönelik olumsuz bakış açısı olduğunu belirterek, bu bakış açısının Amerika'dan Japonya'ya kadar bir çok ülkede söz konusu olduğunu kaydetti.

Türkiye'de nükleer enerjinin uluslararası güvenlik standartlarına uygun olarak ve emniyetli bir şekilde kullanılacağını düşündüğünü belirten Birol, nükleer enerjinin Türkiye'nin diğer ülkelerle ekonomik rekabeti açısından da son derece önemli olduğunu söyledi.

Birol, nükleer santrallerin elektrik fiyatlarına direkt bir katkısı olacağına vurgu yaparak, "Türkiye'nin karbondioksit emisyonunun azalması konusunda da önemli artsı olacak. Türkiye'nin enerjide bir kaç ülkeye bağımlı olmasını azaltacak. Daha da önemlisi Türk ekonomisi için önemli bir migren haline gelen cari açık konusunda ciddi bir çözüm olacak" diye konuştu.

Kaya gazında Amerika'daki gibi devrim yapacak rezervlere sahip değiliz"

Türkiye'de ki kaya gazı rezervlerine de değinen Fatih Birol, kaya gazının çok yeni bir konu olduğunu belirterek, Türkiye'de olduğu gibi gerek Amerika gerekse Çin'de bu gazın rezervleriyle ilgili çok net bir rakam söylemenin mümkün olmadığını belirtti.

Kaya gazının Türkiye'deki rezervi konusunda çok spekülasyon yağıldığını belirten Birol, "Bu konuda her kesin bir rakamı var ama Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın rakamlarının dikkate alınması gerektiğine inanıyorum" dedi.

Fatih Birol, ne kadar rezerve sahip olunduğu konusundan daha önemli unsurun mevcut rezervlerin üretime geçirip geçirilemeyeceği olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Üretimin maliyetinin ne olacağı çok önemli bir konu. Türkiye'nin mutlaka kaya gazı rezervleri var. Kaya gazı rezervleri bulunup çıkarılırsa, Türkiye ekonomisine katkı sağlayacak. Ancak Amerika'daki gibi bir devrimi gerçekleştirecek rezervlere sahip değiliz. Bu konuyu gerçekçi bir şekilde ele alıp, kaya gazında Türkiye'nin ikinci bir Amerika olmayacağını anlamalıyız."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.