Çapraz Nakille Böbrek Veren İki Kadın, Eşlerini Makineden Kurtardı

Çapraz Nakille Böbrek Veren İki Kadın, Eşlerini Makineden Kurtardı

Böbrek hastası eşlerini diyalizden kurtarmak için gönüllü verici olan ancak kan uyuşmazlığı yüzünden çaresiz kalan iki kadının yolları aynı hastanede kesişti. Nurten Saraçoğlu (40) ile Gülfer Karapınar’ın (38), birbirlerinin eşlerine...

Böbrek hastası eşlerini diyalizden kurtarmak için gönüllü verici olan ancak kan uyuşmazlığı yüzünden çaresiz kalan iki kadının yolları aynı hastanede kesişti. Nurten Saraçoğlu (40) ile Gülfer Karapınar’ın (38), birbirlerinin eşlerine donör olabileceği belirlendi. Yıllarca kadavradan bağış beklemekten umudunu kesen iki aile de çapraz nakile karar verdi. Ali Karapınar (41) ve Mehmet Saraçoğlu (42), eşlerinin karşılıklı verdikleri böbreklerle yeni bir hayata merhaba dedi. Eşlerinin sağlıklarına kavuşmasının sevincini yaşayan iki kadın da, “Eşlerimize can aşısı olmanın huzur ve mutluluğunu yaşıyoruz.” dedi.

İzmir’in Narlıdere ilçesinde oturan vinç operatörü Karapınar’ın, 17 yıl önce böbrekleri iflas etti. Ev hanımı Gülfer Karapınar ile evli olan, Murat Can (18) ve Esra (10) adlarında iki çocuğu bulunan Karapınar için makineli yaşam başladı. İki yıl yaşamını diyalize geçirerek sürdüren, malulen emekli olmak zorunda kalan Karapınar’a can aşısı, annesi Ayşe Karapınar’dan geldi. Anne Karapınar’ın bir böbreği oğluna nakledildi. Ali Karapınar için diyaliz dönemi sona erdi ancak ilaçlarını düzenli kullanmayı bırakıp yüksek tansiyonuna karşı önlem almayınca 14 yıl taşıdığı annesinin böbreği çalışmaz hale geldi. Vücudu yıllar sonra böbreği reddeden Karapınar, evde periton diyaliz yaparak yaşamını sürdürmeye başladı. Kan uyuşmazlığı sebebiyle eşinin donörlüğü kabul edilmeyen Karapınar, kadavradan bağış beklerken İzmir Kent Hastanesi’nde böbrek hastaları için düzenlenen seminerde, çapraz nakil yönteminden haberdar oldu. Çaresizliğine ilaç gibi gelen bu haber üzerine Karapınar çifti, Kent Hastanesi Böbrek Nakli Merkezi’ne başvurarak, uygun aday çıkması halinde çapraz nakil yaptırmak istediklerini bildirdi.

Bu arada Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde oturan Saraçoğlu da yedi yıldır mahkum olduğu diyalizden kurtulmak için mucize bekliyordu. Burhaniye Devlet Hastanesi’nde çalışan Saraçoğlu’na, eşi bir çocuk annesi Nurten Saraçoğlu, annesi Hafize Saraçoğlu ve ablası Huriye Çengel de gönüllü donör olmuş ancak nakil için uygun bulunmamışlardı. İyileşme umutlarını kadavradan bağışa bağlayan Saraçoğlu, beş yıl önce müjdeli bir haberle sevinmiş ama yedekte kalıp nakil olamamıştı. Saraçoğlu da hastaneye başvurarak kadavra listesine adını yazdırırken eşinin böbreğini vermek istediğini ama uygun olmaması yüzünden çaresiz kaldığını anlatmıştı. Saraçoğlu çifti de çaresiz ve çapraz nakilden habersizdi. Tetkiklerden sonra Gülfer Karapınar ile Nurten Saraçoğlu’nun böbreklerinin, birbirlerinin eşlerine uyumlu olduğu belirlendi. Saraçoğlu çiftine bu durum bildirildi. Saraçoğlu çifti çapraz nakil için olumlu karar verince Karapınar çiftine müjde verildi. İki aile biraraya gelip tanıştı. Diyalize mahkum yaşamdan kurtulmak isteyen kocalara çapraz bağış yapan eşleri, yeni hayatların kapısını açtı. Gülfer Karapınar’dan alınan bir böbrek Mehmet Saraçoğlu’na, Nurten Saraçoğlu’nun bir böbreği de Ali Karapınar’a nakledildi. Nakil, geçen günlerde İzmir Kent Hastanesi’nde, Opr. Dr. Işık Özgü’nün başkanlığında Opr. Dr. Uğur Saraçoğlu ve Uzm. Dr. Ebru Sevinç Ok’un yer aldığı bir ekip tarafından yapıldı.

Başarılı geçen nakil ameliyatından sonra önce Gülfer Karapınar ile Nurten Saraçoğlu, bir hafta sonra da eşleri şifayla taburcu oldu. Fedakâr eşleri sayesinde yeni bir hayata başladıklarını belirten Ali Karapınar, “Tıptaki gelişmeler, bizim gibi çaresiz hastaların en büyük umudu. Çapraz nakil, kadavra umudu kalmayan ve donörü olmayan bizim gibi hastalar için yeni hayatın anahtarı oldu. Saraçoğlu ailesiyle artık akraba olduk. Eşime de, Saraçoğlu ailesine de çok teşekkür ediyorum.” dedi. Mehmet Saraçoğlu da, “Bu değiştokuş olmasaydı, bu imkan bize sunulmasaydı kaderimize küserek umutsuz bekleyişte olacaktık. Eşim de, böbreğini taşıdığım Gülfer Karapınar da büyük fedakârlık yaptı. Onlara ve doktorlarımıza çok teşekkür ediyorum.” diye konuştu. Opr. Dr. Özgü ise, “İki hastamız da uygun vericileri olmamasına karşın bu yöntemle nakil olma şansını yakaladı. Sağlıkları çok iyi.” dedi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.