Canikli’den Kaçak Et Operasyonu Açıklaması

Canikli’den Kaçak Et Operasyonu Açıklaması

Mersin Limanı’nda yakalanan 5 bin ton kaçak et ile ilgili açıklama Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli’den geldi.Canikli, konunun yargıya intikal ettiğini vurguladı. Ayrıca kırmızı et gibi gümrüğe tabi olmayan ürün gruplarını...

Mersin Limanı’nda yakalanan 5 bin ton kaçak et ile ilgili açıklama Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli’den geldi.

Canikli, konunun yargıya intikal ettiğini vurguladı. Ayrıca kırmızı et gibi gümrüğe tabi olmayan ürün gruplarını yakından takip ettiklerini dile getirdi.

Nurettin Canikli, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Genişletilmiş Başkanlar Kurulu toplantısından ayrılırken gazetecilerin Mersin Limanı’nda yakalanan kaçak et ile ilgili sorularını cevapladı.

Konuya dair detayların kamuoyu ile paylaşıldığını anlatan Canikli, şunları ifade etti:

“Şu an olay yargıda. Bizim idari olarak bu olayla bağlantılı benzer olayların ortaya çıkarılması için çalışmalarımız devam ediyor. Çok ayrıntılı veya isim bazında değerlendirme yapmak uygun değil, doğru değil. Ama bazen bir olayın çözülmesi benzer olayların çözülmesine yol açar, o konuda ipucu verir. Evet ‘o imkan ya da o ihtimal söz konusu mu’, onu da değerlendiriyoruz. Olayın vergi boyutunu da Maliye Bakanlığı’na intikal ettiriyoruz. Onlar da gerekli çalışmaları yapacak. Ama bizim genel olarak transit ticaret kapsamında antrepo rejimini kullanılarak yürütülen işlemler ile ilgili bir uygulamamız var. Zaten kırmızı et ile ilgili olay bu çerçevede ortaya çıkmıştır; yani aldığımız karar ve uygulama neticesinde ortaya çıkmıştır. Belli alan ve ürün grupları var. Kırmızı et benzeri gümrüğe tabi tutulmadan içeri girme ihtimali olan ürün grupları var. Onları yakından takip ediyoruz. Onlarla ilgili fiziki tespit ve sayımlarımız devam ediyor.”

“Bundan böyle gümrüklerde denetim sıkı olacak mı?” sorusuna ise Canikli, şu karşılığı verdi:

“Denetimler hiç gevşetilmedi. AK Parti iktidarları döneminde denetimler gevşetilmedi. Ama biz şu an teknolojinin imkanlarını kullanarak denetimin etkinliğini artırmaya çalışıyoruz. Söz konusu gümrükler olunca denetimlerin ağırlığının kısılması söz konusu olamaz. 2003’ten beri teknolojik ürünlerin devreye girmesi denetimleri kolay kıldı, şu an biz bunu ileri götürme gayretindeyiz. Teknoloji imkanlarını denetimlere daha çok açma gayretindeyiz.”

“Akaryakıt kaçakçılığı önemli sorun. Akaryakıt antrepolarının kaldırılması ile ilgili çalışma var mı?” sorusunu da Gümrük ve Ticaret Bakanı Canikli, şöyle yanıtladı:

“Bu konuda bir çalışma var, doğru. Yani akaryakıtın geneli ile ilgili ayrı tedbir ve fikirlerimiz vardı. Ama çalışmalar daha sonuçlanmadı. İşlenmiş petrol ithalatı ile ilgili böyle bir durum var, ham petrol ithalatı ile ilgili yok. İşlenmiş petrolün transferinde transit ticaret kapsamında antrepo rejimine sokulmamansa dair bir ciddi kanaat oluşmadı. İlerleyen günlerde kesin karar vereceğiz.”

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.